MORE SPORTS

/

Παρίσι 2024: Πυγμάχος έβαλε τα κλάματα μετά την ήττα της από την intersex Λιν-Γιου Τινγκ – Η άγνωστη ιστορία της μποξέρ από την Ταϊβάν

Κοινοποίηση
Tweet

H σπαρακτική ιστορία της Λιν

Καθώς δεν έχει ακόμα κοπάσει ο σάλος μετά την εγκατάλειψη της Ιταλίδας πυγμάχου Άντζελα Καρίνι που έφυγε εξαιτίας των πολύ δυνατών χτυπημάτων που της κατάφερε η intersex αντίπαλός της, ακόμα μία μποξέρ έφυγε με δάκρυα από το ρινγκ, χάνοντας, αυτή την φορά στα σημεία, από μία επίσης intersex αντίπαλο, η οποία όμως κουβαλά στην πλάτη μια πολύ λυπηρή ιστορία.

Η δεύτερη intersex πυγμάχος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, η Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, νίκησε σήμερα μετά από 3 γύρους την Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα 22 ετών και απέχει πλέον μόνο μία νίκη από ένα εγγυημένο Ολυμπιακό μετάλλιο.

Η Λιν Γου Τινγκ είναι intersex και η νίκη της έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επικράτηση της Αλγερινής intersex Ιμάνε Χέλιφ επί της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι στην πυγμαχία σε μια αναμέτρηση που διήρκεσε μόλις 46 δευτερόλεπτα. Και η Τουρντιμπέκοβα, όπως και η Καρίνι, κατέβηκε από το ρινγκ, όταν τέλειωσε ο αγώνας, με δάκρυα στα μάτια. Η σύγκρουση μεταξύ της 28χρονης Λιν και της Τουρντιμπέκοβα προκάλεσε επίσης διαμάχη, γιατί και η Λιν απέτυχε σε τεστ καταλληλότητας φύλου, πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

 Η Λιν έχασε τότε το χάλκινο μετάλλιο, γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας, έχοντας πολλά αρσενικά χρωμοσώματα στα ούρα της. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισε ότι οι δύο intersex αθλήτριες αγωνίζονται κανονικά, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι οι κανόνες για τα φύλα είναι ένα “ναρκοπέδιο”.

Η σπαρακτική ιστορία της Λιν
Ο λόγος για τον οποίο η Ταϊβανή Λιν Γιου Τινγκ ασχολήθηκε με την πυγμαχία είναι η ενδοοικογενειακή βία. Η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια έμαθε το άθλημα για να προστατεύσει τη μητέρα της.

Σύμφωνα με όσα γράφει η MailOnline, η Λιν σε συνέντευξή της στο Liberty, το 2013, κι ενώ ήταν μόλις 17 ετών, έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη: “Μαθαίνω πυγμαχία για να προστατεύσω τη μητέρα μου”, είπε τότε.

Είχε μόλις κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Νέων Γυναικών. Αλλά είχε την ατυχία να γεννηθεί σε μια οικογένεια που την σπάρασσε η ενδοοικογενειακή βία. Ο προπονητής της Zeng Ziqiang είπε ότι η Λιν έμαθε πυγμαχία επειδή λυπόταν τη μητέρα της, την οποία χτυπούσε επανειλημμένα ο πατέρας της.

Η Λιν Με την μητέρα της.
Έπειτα από εκείνη την επιτυχία της, της δόθηκε εκπαιδευτική υποτροφία ύψους 40.000 δολαρίων Ταϊβάν και στη συνέχεια εκείνη έδωσε τα χρηματικά της έπαθλα στη μητέρα της, για να στηρίξει την οικογένειά της. Ο πατέρας της τους είχε πια εγκαταλείψει.

Η Λιν αποκάλυψε επίσης ότι εμπνεύστηκε να ασχοληθεί με την πυγμαχία αφού παρακολούθησε κινούμενα σχέδια και βασικά το αγαπημένο της «The First Divine Fist», μια δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού αγοριού που δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο και στη συνέχεια συναντά έναν διάσημο πυγμάχο, τον Mamoru Takamura, ο οποίος του μαθαίνει πώς να πυγμαχεί. Έτσι γίνεται πρωταθλητής.

Η Λιν δήλωσε ότι βλέποντας το κινούμενο σχέδιο Manga “ενδιαφέρθηκε για την πυγμαχία”, αν και στην αρχή χρειάστηκε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της μητέρας της, η οποία ανησυχούσε ότι θα παρεμπόδιζε τις σπουδές της.

Αφού πήρε μέρος στο Ασιατικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας κερδίζοντας χρυσό το 2017 και το 2019, πήρε μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021 στο Τόκιο, όπου έχασε, στη φάση των 16.

Είναι επίσης δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά πέρυσι αποκλείστηκε από τη διοργάνωση γυναικών στο Νέο Δελχί, αφού δεν πληρούσε τα κριτήρια επιλεξιμότητας φύλου της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας.  Ήρωάς της είναι ο θρυλικός Ουκρανός πυγμάχος Βασίλι Λοματσένκο, δύο φορές Ολυμπιονίκης.

Σήμερα, το προεδρικό γραφείο της χώρας της και η πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό της. Η Tsai Ing-Wen, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, η οποία διετέλεσε πρόεδρος για οκτώ χρόνια μεταξύ 2016 και 2024, δήλωσε: “Ας χειροκροτήσουμε μαζί την Lin Yu-Ting”, προσθέτοντας ότι μια νίκη θα ήταν τιμή για την Ταϊβάν.

 enikos.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Sports