ΜΠΑΣΚΕΤ

/

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτό είναι το γήπεδο που θα παίξει η Ελλάδα με την Γερμανία στα προημιτελικά

Κοινοποίηση
Tweet

Στον δρόμο για τους "4"

Η Εθνική Ομάδα ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων χάρη στην νίκη της Σερβίας επί του Νοτίου Σουδάν και την Τρίτη (6/8) θα αντιμετωπίσει την Γερμανία (12:00, ΕΡΤ1).

Παράλληλα, βέβαια, μετακομίζει από τη Λιλ στο Παρίσι, όπου και θα διεξαχθεί η τελική φάση του τουρνουά μπάσκετ.

Οι αγώνες της φάσης των ομίλων φιλοξενήθηκαν στο Stade Pierre-Mauroy. Η τελική φάση όμως θα διεξαχθεί στην Accor Arena στο Παρίσι, σε ένα γήπεδο που οι Έλληνες φίλαθλοι γνωρίζουν πολύ καλά. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για το περίφημο Παλέ ντε Μπερσί, με το οποίο το ελληνικό μπάσκετ έχει συνδεθεί με πολλούς τρόπους.

Η ιστορία του γηπέδου και η χωρητικότητά του
Το περίφημο "Palais Omnisports de Paris-Bercy" όπως ήταν αρχικά γνωστό, το οποίο στην χώρα μας το λέγαμε Παλέ ντε Μπερσί, σχεδιάστηκε από τους Ζαν Προβέ και Αϊντίν Γκουβάν και φτιάχτηκε το 1984, όντας πλέον ένα από τα πιο ιστορικά κλειστά γήπεδα στην Ευρώπη.

Στην περίφημη αρένα του έχουν φιλοξενηθεί αγώνες μπάσκετ, μποξ, τένις, χάντμπολ, Ice Hockey, UFC και Γυμναστικής (εκεί φιλοξενείται η Γυμναστική και στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες), καθώς και συναυλίες. Η χωρητικότητά του ξεκινάει από τις 7.000 και φτάνει μέχρι τις 20.300 θέσεις. Στους αγώνες μπάσκετ συνήθως η μέγιστη χωρητικότητα είναι 15.609 θεατές, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτή θα αυξηθεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το συγκεκριμένο γήπεδο έχει πλέον το τέταρτο διαφορετικό του όνομα. Από το 1984 έως το 2014 λεγόταν "Palais Omnisports de Paris-Bersy", ακολούθως μετονομάστηκε σε Bercy Arena για μία σεζόν (2014/15), και σε Accor Hotels Arena (2015-2020), ενώ πλέον ονομάζεται Accor Arena, αποτελώντας πλέον κυρίως την έδρα του Paris Masters ATP Tour, αλλά και του All Star Game του γαλλικού πρωταθλήματος.

Το Παλέ ντε Μπερσί φιλοξένησε το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλήτριών (νυν EuroLeague) του 1991. Πρόκειται για μία ιστορική διοργάνωση, αφού σε αυτό το γήπεδο έδωσε την τελευταία της παράσταση η περίφημη Γιουγκοπλάστικα (με το όνομα POP 84), κατακτώντας τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της.

Πέντε χρόνια αργότερα, στο Final Four του 1996, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας του - αλλά και του ελληνικού μπάσκετ - νικώντας την Μπαρτσελόνα στον τελικό χάρη στην τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Χουάν Μοντέρο στο φινάλε, κάτι που ξεκίνησε και την σύνδεση του ιστορικού γηπέδου με τα ελληνικά χρώματα.

Κι αυτό γιατί 14 χρόνια αργότερα, στο Final Four του 2010, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Στις 24 Ιανουαρίου 2020, γεύση από το γεύση γήπεδο πήραν και Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, αφού στο γήπεδο φιλοξενήθηκε ο αγώνας των Μπακς με τους Χόρνετς για την κανονική περίοδο, με το Μιλγουόκι να παίρνει την νίκη με 113-106, σε ένα ματς που ο "Greek Freak" είχε 30 πόντους και 16 ριμπάουντ.

Στο ιστορικό γαλλικό γήπεδο φιλοξενήθηκε και το EuroBasket Ανδρών του 1999, όπου η χτυπημένη από τραυματισμούς Ελλάδα είχε κατακτήσει την τελευταία (16η) θέση, αλλά και το EuroBasket Γυναικών του 2021, όπου η Ελλάδα κατέκτησε επίσης την τελευταία (16η) θέση.

* sport24.gr

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Sports