TRAVEL

/

Το «πιο εξωγήινο μέρος στη γη» -Ένα απομακρυσμένο νησί με το πιο παράξενο τοπίο του κόσμου

Κοινοποίηση
Tweet

Διάσπαρτο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, κόκκινο χώμα και λευκές αμμώδεις παραλίες

Ένα απομακρυσμένο νησί στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο αποκόπηκε από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, χαρακτηρίζεται ως το πιο παράξενο τοπίο στον κόσμο.

Διάσπαρτο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, κόκκινο χώμα και λευκές αμμώδεις παραλίες, το νησί Socotra βρίσκεται μόλις 155 μίλια μακριά από την αραβική χερσόνησο και αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας της Υεμένης.

Το Socotra, που έχει χαρακτηριστεί ως το «πιο εξωγήινο μέρος στη γη», έχει διαχωριστεί από την ηπειρωτική χώρα εδώ και έξι έως επτά εκατομμύρια χρόνια. Κάποτε αποτελούσε μέρος της υπερηπείρου που ονομαζόταν Γκοντβάνα.

Φημισμένο για το παράξενο τοπίο του, το νησί φιλοξενεί περισσότερα από 800 σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, συμπεριλαμβανομένου του παράξενου δέντρου σε σχήμα ομπρέλας Dragon Blood (Αίμα Δράκου) που φημολογείται ότι έχει θεραπευτικές δυνάμεις.

Το «αίμα του δράκου»
Το ανεστραμμένο δέντρο σε σχήμα ομπρέλας με τον κόκκινο χυμό που μοιάζει με αίμα, θεωρείται το εθνικό δέντρο της Υεμένης και μπορεί να βρεθεί μόνο στο νησί.

Σύμφωνα με τους θρύλους, η ρητίνη του δέντρου Dragon Blood τρίβονταν από τους μονομάχους πριν από τη μάχη για να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών τους.

Οι ντόπιοι κάτοικοι στο νησί Σοκότρα χρησιμοποιούσαν επίσης τη ρητίνη του αίματος του «δράκου» ως γιατρικό.

Μοναδική βιοπικοιλότητα
Το μοναδικό τοπίο οφείλεται εν μέρει στο ημιερημικό κλίμα, με μέση θερμοκρασία 25 βαθμών και ελαφρές ετήσιες βροχοπτώσεις.

Η μοναδική βιοποικιλότητα του νησιού επεκτείνεται και στα είδη ερπετών του. Στην πραγματικότητα, το 90% των ειδών ερπετών και το 95% των ειδών χερσαίων σαλιγκαριών δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ το 37% των φυτικών ειδών απαντώνται μόνο στο νησί.

Το παράξενο τοπίο, τα φυτά και τα ζώα δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο είναι γνωστή η Σοκότρα.

Από την αρχαιότητα η Σοκότρα ήταν παγκοσμίως γνωστή για το αρωματικό λιβάνι, το κεχριμπάρι, το μόσχο, τα φυτά αλόης και τα μαργαριτάρια της.

Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τους θρύλους, η ρητίνη Dragon Blood τρίβονταν από τους μονομάχους πριν από τη μάχη για να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών τους.

Ενώ η προέλευση της λέξης Socotra παραμένει ένα μυστήριο, πιστεύεται ότι προέρχεται από τον σανσκριτικό όρο «dvipa sukhadhara» που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «το νησί της ευδαιμονίας». Μια άλλη πιθανή προέλευση του ονόματος προέρχεται από την αραβική λέξη «souk» που σημαίνει αγορά και «qotra» που σημαίνει σταγόνα και αναφέρεται στο λιβάνι που στάζει.

Η πρόσβαση στο νησί
Ιστορικά, το νησί ήταν αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο κατά την περίοδο των μουσώνων μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, τώρα είναι δυνατή η πρόσβαση στο νησί όλο το χρόνο λόγω των αεροπορικών ταξιδιών.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50.000 έως 60.000 άνθρωποι ζουν στο νησί, το οποίο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2008.

Όποιος επιθυμεί να το επισκεφθεί μπορεί να δυσκολευτεί, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια προς το νησί είναι περιορισμένα, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life