ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σε πύρινο κλοιό η Αττική: Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις στην Πεντέλη - Αγωνία για τα Βριλήσσια - Εκκενώνονται Διόνυσος και Καλέντζι

Κοινοποίηση
Tweet

Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, του άκαυστου πυκνού δάσους και της ξηρασίας κάνουν το έργό των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο

Nέα ενημέρωση: Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου οι φλόγες!

Νεότερη ενημερωση: Νέο 112: Να εκκενωθεί το Καλέντζι προς Μαραθώνα

Νέο 112 για να εκκενωθεί το Καλέντζι προς Μαραθώνα απέστειλε το 112 στους κατοίκους της περιοχής. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν σε πλήρη ανάπτυξη, καθώς παραμένουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς.

Νέο 112 για την εκκένωση της περιοχής Διόνυσος προς Κηφισιά

Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Θησέως

Αναμένεται συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία

Συνδρομή από Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία αναμένει η Ελλάδα, που ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, κι ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού με αίτημα την παροχή εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πλήττουν την Αττική εν μέσω συνθηκών ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, έγινε το απόγευμα της Κυριακής από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, Στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής:
Η Γαλλία, με την αποστολή ενός (1) ελικοπτέρου τύπου Super Puma με κάδο, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα το βράδυ.
Η Ιταλία, με την αποστολή δύο (2) πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair, τα οποία αναμένεται να φτάσουν αύριο το πρωί.
Η Τσεχία, με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 είναι υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο.

Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία.

Νέα ενημέρωση: Στην «κόλαση» της φωτιάς έχει παραδοθεί η βορειοανατολική Αττική.

Τα πύρινα μέτωπα σε Νέα και Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό και Μαραθώνα καίνε ανεξέλεγκτα, ενώ οι φλόγες έχουν πλέον φτάσει στο Πάτημα Βριλησσίων και έχουν κυκλώσει σπίτια.

Φλέγεται το σχολείο της Νέας Πεντέλης

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η φωτιά και στην Πεντέλη. Μάλιστα στο στόχαστρό της έχει μπει το σχολείο της περιοχής, το όποιο έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Νέες εκτροπές κυκλοφορίας

Η Τροχαία ανακοίνωσε επιπλέον εκτροπές κυκλοφορίας:

1. Λεωφόρο Διονύσου και Αρτέμιδος
Κλειστή η Αρτέμιδος (μεταφορά από Λ. Διονύσου θέση Ανατολή)
2. Λάμπη Σουβαλιώτη έμπροσθεν καφετερίας «Παλιάτσος» προς Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου
3. Ελ. Βενιζέλου μπροστά στην Ιερά Μονή Πεντέλης
4. Τσαλδάρη και Σωκράτους
5. Λεωφόρο Μαραθώνος και Σπάτων
6. Πλατεία Γραμματικού
7. Μεγαρίδος και Αρτέμιδος

Εκκενώνονται οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το OPEN δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατασκηνώσεων στον Αγιο Ανδρέα

Νεότερη ενημέρωση: Εκκενώνεται προληπτικά το Αμαλία Φλέμινγκ

Στο νοσοκομείο σπεύδουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να γίνει η εκκένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο. 

 Μήνυμα 112 για την εκκένωση της περιοχής Κρασά Άνω Βριλησσίων

Νεότερη ενημέρωση: Εκκενώνεται το Πάτημα 2 Χαλανδρίου

Η εκκένωση γίνεται από την Αναπαύσεως και πάνω, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χαλανδρίου. 

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπές ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές
Αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προκαλέσει η φωτιά στην Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός με πάνω από 350 τεχνικούς να είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης. Ωστόσο, η επιχείρηση αποκατάστασης θα γίνει μόλις γίνει δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ: 

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αυτή την ώρα υπάρχουν αρκετές διακοπές ηλεκτροδότησης στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Με δεδομένο ότι στα περισσότερα μέτωπα οι φωτιές είναι σε εξέλιξη, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση όταν και εφόσον καταστεί δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων του σε αυτές τις περιοχές προκειμένου να επιθεωρηθεί, να καταγραφεί και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών στο Δίκτυο.

Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εταιριών βρίσκονται επί ποδός από την πρώτη στιγμή έναρξης της χθεσινής φωτιάς, ενώ περισσότεροι από 350 τεχνικοί στην ΒΑ Αττική είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες αποκατάστασης για την όσο ταχύτερα δυνατή επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών, ενώ αναλογα με την εξέλιξη της πυρκαγιάς συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ από όλη την Ελλάδα είναι επίσης σε ετοιμότητα για να συνδράμουν εφόσον καταστεί αναγκαίο

Νεότερη ενημέρωση: Νέο 112 για εκκένωση 4 περιοχών

Εκκενώνονται Νέα Πεντέλη, Παλαιά Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων. Nωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα 112 στο Σπατατζίκι Μαραθώνα για εκκένωση.

Tα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα

Συνεχίζεται η τιτάνια μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών σε διάφορα πύρινα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική εν μέσω σφοδρών ανέμων, που δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, τα κυριότερα μέτωπα αυτήν την ώρα είναι τα εξής:

Μετά τη λίμνη του Μαραθώνα με κατεύθυνση προς τις Αφίδνες.
Από το Γραμματικό προς τον Μαραθώνα.
Από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το μέτωπο στη Νέα Μάκρη, ενώ, όπως τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Διόνυσο, Βαρνάβα και Μικροχώρι.

Πού γίνονται εκτροπές στην κυκλοφορίας

Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

1)ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ
2)ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
3)ΜΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
4)EΞΟΔΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
5)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΘΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
6)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
7)Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΤΛΟΥ
8)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
9)ΚΟΜΒΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
10)Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
11)ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’ ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
12)ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
13)ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ
14)ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
15)ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
16)ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Λ. ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
17)EΛ. BENIZEΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
18)Λ. XP. AΔAMOΠOYΛOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
19)Λ. ΔIONYΣOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
20)ΞENIAΣ KAI AΓ. ΠANTEΛEHMONOΣ
21)Λ. ΔIONYΣOY YΨOΣ ΓHΠEΔOY ΔIONYΣOY ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΔIONYΣO (METAΦOPA AΠO Λ. ΔIONYΣOY KAI ΘHΣEΩΣ)
22)MIAOYΛH KAI KOΛOKOTPΩNH
23)ΣOYΛIOY KAI ΔHMOKPATIAΣ
24)ΣOYΛIOY KAI Λ. MAPAΘΩNOΣ
25)Λ. MAPAΘΩNOΣ KAI ΔHMOKPATIAΣ.

Νεότερη ενημέρωση: 112 για Νέα Πεντέλη

Νέο 112 στους κατοίκους της Νέας Πεντέλης, για εκκένωση του οικισμού και κατεύθυνση προς Χαλάνδρι.

Εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, όλοι οι σημερινοί προγραμματισμένοι κατάπλοι και απόπλοι επιβατηγών πλοίων από και προς το λιμάνι της Ραφήνας, θα εκτρέπονται προς το λιμάνι του Λαυρίου.

Kαι Ρουμάνοι πυροσβέστες στη μάχη

Νεοτερη ενημέρωση: Νέο 112 στην περιοχή Ερυθρός της Νέας Μάκρης

Το 112 με μήνυμά του λέει στους πολίτες να εκκενώσουν τον οικισμό και να μετακινηθούν προς Ραφήνα.

Aρχική ενημερωση: Στη δίνη του πύρινου εφιάλτη είναι εγκλωβισμένη η βορειοανατολική Αττική, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε χθες, Κυριακή (11.08.24) από την περιοχή του Βαρνάβα έχει λάβει σήμερα ανεξέλεγκτες διαστάσεις και κατακαίει σε Πεντέλη, Διώνη, Νταού, Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό.

Φωτιά στην Αττική: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Αττική - Μεγάλα μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Διώνη, Γραμματικό

Πάνω από 600 πυροσβέστες και συγκεκριμένα 670 πυροσβέστες παλεύουν με τη λαίλαπα στη βορειοανατολική Αττική, όπου η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο, που ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα. Οι ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Εξασθένηση αναμένεται από το βράδυ. 

 Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα εκκένωσης από Σουφάνι Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη, ενώ σε Νταού και Διώνη οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια, απειλώντας τα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, στο Γραμματικό και στην Καλλιτεχνούπολη δίνεται σκληρή μάχη με τις φλόγες, ενώ τα μέτωπα σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα.

 «Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά, με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος», δήλωσε αρχικά ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αυτήν τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού. Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο Διόνυσο, τον Βαρνάβα και στο Μικροχώρι.

Επιχειρούν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δσοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι είναι και σήμερα στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν πολύ ισχυροί και τις επόμενες ώρες».

Φωτιά στην Αττική: Το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς από τη NASA

«Θέλω να είμαι σαφής. Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στον Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς, με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500.

Δυστυχώς, η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλη μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις περιοχών: Νταού Πεντέλης, Άγιος Σπυρίδωνας, Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάραση, Ανατολή.

Φωτιά στην Αττική: O καπνός από την πυρκαγιά έχει ήδη διανύσει 300χλμ. - Δείτε χάρτη

Εκκενώθηκαν επίσης το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το στρατιωτικό 414. Τα παιδιά από το Παίδων μεταφέρθηκαν στο Αγλαϊα Κυριακού και στο Αγία Σοφία.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 180 απεγκλωβισμούς ατόμων.
 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις