ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σημαντική ανακάλυψη για τη Σελήνη - Βρέθηκε αρχαίος ωκεανός μάγματος στον νότιο πόλο

Κοινοποίηση
Tweet

Τι ανακάλυψαν οι Ινδοί επιστήμονες

Ο νότιος πόλος της Σελήνης ήταν κάποτε καλυμμένος από έναν ωκεανό υγρού λιωμένου πετρώματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μάλιστα τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι το μάγμα σχημάτισε την επιφάνεια της Σελήνης πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τι ανακάλυψαν οι Ινδοί επιστήμονες
 

 
Σύμφωνα με το BBC, στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του ωκεανού βρέθηκαν από την ιστορική αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας που προσεδαφίστηκε στο νότιο πόλο τον Αύγουστο toy 2023. Η αποστολή εξερεύνησε αυτή την απομονωμένη και μυστηριώδη περιοχή στην οποία κανένα σκάφος δεν είχε σροσεληνωθεί μέχρι τώρα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων ενισχύουν την άποψη που ονομάζεται «θεωρία του Ωκεανού του Σεληνιακού Μάγματος» και αναφέρεται στον σχηματισμό της Σελήνης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν σχηματίστηκε η Σελήνη πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, άρχισε να ψύχεται και ένα ελαφρύτερο ορυκτό επέπλευσε στην επιφάνειά της. Έτσι ο σιδηρούχος ανορθότης - ή λιωμένος βράχος - σχημάτισε την επιφάνεια της Σελήνης.

 Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τα νέα ευρήματα βρήκε ενδείξεις σιδηρούχου ανορθοζίτηστον νότιο πόλο της Σελήνης.
«Η θεωρία της πρώιμης εξέλιξης της Σελήνης γίνεται πολύ πιο ισχυρή υπό το πρίσμα των παρατηρήσεών μας», δήλωσε ο δρ Santosh Vadawale από το Εργαστήριο Φυσικών Ερευνών, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύθηκε στο Nature την Τετάρτη.

 Πριν από την αποστολή της Ινδίας, οι κύριες ενδείξεις για ωκεανούς μάγματος είχαν βρεθεί στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος Απόλλων.

 Ήταν συναρπαστικές στιγμές
 Ο καθηγητής Vandawale και η ομάδα του βρίσκονταν στον έλεγχο της αποστολής κατά τη διάρκεια του Chandrayaan-3. «Ήταν πραγματικά συναρπαστικές στιγμές. Το να κάθεσαι στην αίθουσα ελέγχου, να μετακινείς το ρόβερ στη σεληνιακή επιφάνεια - ήταν πραγματικά μια εμπειρία που βιώνεις μία φορά στη ζωή σου», λέει ο καθηγητής Vadawale.

 Το ρόβερ Pragyaan της ινδικής αποστολής περιπλανήθηκε στη σεληνιακή επιφάνεια για 10 ημέρες, ενώ ο καθηγητής Vadawale και οι συνάδελφοί του εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο δίνοντάς του οδηγίες για τη συλλογή δεδομένων.

 Το ρομπότ κατασκευάστηκε για να αντέχει τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ 70C και -10C και μπορούσε να λαμβάνει μόνο του αποφάσεις για το πώς να πλοηγείται στην ανώμαλη και σκονισμένη σεληνιακή επιφάνεια.Η ομάδα των επιστημόνων βρήκε επίσης στοιχεία για τη συντριβή ενός τεράστιου μετεωρίτη στην περιοχή πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις