ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πιέσεις στον Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση – Τι σχεδιάζουν οι «87», ποιες οι προθέσεις του Πολάκη

Κοινοποίηση
Tweet

Τα σχέδια των «87» και του Πολάκη

Μέχρι πρότινος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιούσε την προσφυγή στη βάση ως απειλή προς τους αντιφρονούντες. «Έχω την πλειοψηφία στη βάση, εκεί που έχει σημασία» έλεγε ο Στέφανος Κασσελάκης και οι στενοί του συνεργάτες, προσφεύγοντας συχνά πυκνά στις αιτιάσεις περί «αδιαμεσολάβητης» και «ειλικρινούς» σχέσης του με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Έφτανε μάλιστα συχνά στο σημείο να προκαλεί τους αντιπάλους του λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο» και υποσχόμενος να συντρίψει όποιον βρεθεί στο διάβα του.

Από εχτές όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τρία στελέχη με ισχυρό έρεισμα στη βάση ή/και εμπειρία στα κομματικά πράγματα προκάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση του κόμματος, ώστε να παύσει η εσωστρέφεια. Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης με ξεχωριστές τους παρεμβάσεις ζήτησαν τη διενέργεια νέων εκλογών από τη βάση, αμφισβητώντας την πολιτική που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός κόμματος.

Το “who is who” των κορυφαίων διαφωνούντων
Η πρόσκληση των τριών στελεχών προς τον Στέφανο Κασσελάκη είχε χαρακτηριστικά συντονισμένης κίνησης. Ωστόσο πιο σημαντική για τις εξελίξεις είναι η προέλευση και οι καταβολές των Γεροβασίλη, Φάμελλου και Φαραντούρη.

Η μεν αντιπρόεδρος της Βουλής είναι «κόκκινο πανί» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του, καθώς ουδείς ξεχνά την αντιπαράθεση επί σκηνής στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήταν κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, ενώ η συμμετοχή της στους «87» την έθεσε στο στόχαστρο της «αυλής» του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ένα πρόσωπο συμπαθές στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται με νηφαλιότητα. Δεν συμμετείχε στους «87», απεναντίας στο τελευταίο συνέδριο είχε πρωταγωνιστήσει στο να αποκρουσθεί το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών. Ωστόσο οι σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη χειροτέρευσαν με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Νίκο Παππά.
Ο Νικόλας Φαραντούρης απέκτησε αναγνωρισιμότητα την εποχή της ενεργειακής κρίσης, ενώ αποτέλεσε μέλος του think tank του Αλέξης Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης τον όρισε σύμβουλο επί της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε δεύτερος λαμβάνοντας πάνω από 140 χιλιάδες σταυρούς.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη προέρχεται από πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Η αμφισβήτηση, δηλαδή, έχει ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα τα περιθώρια κινήσεων του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις παρεμβάσεις των τριών στελεχών στενεύουν. Εάν αρνηθεί να προσφύγει στην κάλπη θα δείξει πως φοβάται την ετυμηγορία των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα δώσει τροφή στους διαφωνούντες να επιχειρηματολογούν υπέρ της άμεσης αντικατάστασής του. Αν μάλιστα επιλέξει την οδό της αναμέτρησης στην Κεντρική Επιτροπή και αντιμετωπίσει επιτυχημένα μια πρόταση μομφής από τους «87» και άλλα στελέχη, τότε θα έχει κάνει αυτό για το οποίο κατηγορεί τους «αντιφρονούντες»: θα αντλεί δύναμη και νομιμοποίηση μόνο από «ξεπερασμένα όργανα».

Γι αυτό και πληθαίνουν οι φωνές στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούν να επανεντάξει τον Παύλο Πολάκη στις τάξεις της Κ.Ο.. «Νομίζω πως θα πρέπει να γυρίσει τελικά» δήλωσε για τον βουλευτή Χανίων η Νίνα Κασιμάτη στο Open.

 Ούτως ή άλλως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες κινήσεις με στόχο να εξευμενίσει τον Κρητικό βουλευτή: Διέγραψε από την Κ.Ο. την Αθηνά Λινού, ενώ αναβάθμισε κοινοβουλευτικά δύο βουλεύτριες που τον είχαν υπερασπιστεί, την Γιώτα Πούλου και την Ραλλία Χρηστίδου. Ο Παύλος Πολάκης από τη μεριά του φαίνεται να έχει λειάνει τις τελευταίες ημέρες τις αιχμές του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και επιμένει ότι χρειάζονται «βαθιές αλλαγές». 

 

Την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν πλέον οι αμφισβητίες του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνουν διατεθειμένοι να εντείνουν τις πιέσεις στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρόεδρό του. Το αίτημα για προσφυγή στη βάση δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεται η τακτική της κατάθεσης πρότασης μομφής. Τουναντίον, εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αρνηθεί τις προεδρικές εκλογές, τότε θα δοθεί περαιτέρω ώθηση στους διαφωνούντες, ακόμα και αν χάσουν σε μια ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.

Ποιος θα σταθεί, όμως απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη αν τελικά «σηκώσει το γάντι» και προσφύγει στην βάση για εκλογή προέδρου; Αντικειμενικά τα τρία κορυφαία στελέχη που προκάλεσαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να δηλώσουν υποψηφιότητα. Ωστόσο η επιλογή προσώπου δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς υπάρχει πολλή δυσπιστία ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος μετά την πορεία που διέγραψε τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πρόσωπα με γνώση των κινήσεων θεωρούν πάντως ότι μια νέα εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα κινητοποιούσε ευρύτερα κοινά. Από αυτήν την εκτίμηση αντλούν και την αισιοδοξία πως μια νέα προεδρική εκλογή ίσως απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ οριστικά από την τοξικότητα και τις κακές εκλογικές και δημοσκοπικές επιδόσεις.

Πηγή ethnos.gr 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις