ART

/

Φεστιβάλ Αθηνών/ Επιδαύρου: Στα ύψη η προσέλευση, ξεπέρασε τους 240.000 θεατές φέτος

Κοινοποίηση
Tweet

Ο απολογισμός των 85 ημερών σε 13 χώρους αποτελεί θρίαμβο και ρεκόρ σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργάνωσης

  Εντυπωσιακός ο απολογισμός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, που συμπλήρωσε 69 χρόνια λειτουργίας: Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για  2.500 καλλιτέχνες, 92 παραγωγές μετά από 85 ημέρες σε 13 χώρους.

Παρουσιάστηκαν συναρπαστικές παραστάσεις, σημαντικές πρεμιέρες, διεθνείς συνεργασίες, πρωτότυπες εκδηλώσεις  με μοναδική απήχηση.

Νέες τολμηρές συνεργασίες οδήγησαν σε αναπάντεχες «σκηνές», σε μέρη της Αθήνας όπως η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, το Νοσοκομείο Σωτηρία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Παλαιά Βουλή, το Σύγχρονο Θέατρο, το Ωδείο Αθηνών, το θέατρο Παλλάς και ο υπαίθριος χώρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα του 2024 άνοιξε διάλογο με τους πολίτες πάνω σε θέματα ευαίσθητα και μέχρι πρότινος ανέγγιχτα, τίμησε και διερεύνησε τις έννοιες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, έκανε την έννοια της συμπερίληψης πράξη, φώτισε τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, παρουσίασε τις πιο προωθημένες τάσεις στη διεθνή σκηνή.  Προώθησε τις ελληνικές παραστατικές τέχνες σε κορυφαίους διεθνείς προσκεκλημένους μέσω της πλατφόρμας εξωστρέφειας του grape - Greek Agora of Performance και, εν τέλει, ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, δείχνοντάς μας τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καλλιτεχνική δευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, «κάτω από ένα καινούριο φως». 

Μεταξύ άλλων:

Φέτος, στον υποβλητικό χώρο του Ηρωδείου υποδεχθήκαμε μερικούς από τους σημαντικότερους σολίστ και μαέστρους του κόσμου καθώς και κορυφαίες ορχήστρες, όπως τους εκπληκτικούς Emanuel Ax, Λεωνίδα Καβάκο και Yo-Yo Ma, την περίφημη Philharmonia Orchestra υπό τη διεύθυνση του Santtu-Matias Rouvali με την εκρηκτική σολίστ του βιολιού Patricia Kopatchinskaja, τον πολυβραβευμένο κόντρα τενόρο – φαινόμενο Jakub Józef Orliński, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα κ.α. Ο κόσμος απόλαυσε την αισθαντική Loreena McKennitt, την αντισυμβατική Anohni με τους Johnsons σε παγκόσμια πρεμιέρα της περιοδείας τους, τον ένα και μοναδικό, ανεπανάληπτο Sting.

Στην Πειραιώς 260 κατέφθασαν κορυφαίοι δημιουργοί, όπως ο Krzysztof Warlikowski, η Caroline Guiela Nguyen, ο Rabih Mroué, οι Forced Entertainment, οι Susanne Kennedy και Markus Selg, ο Kornél Mundruczó με τον θίασό του Proton Theatre, ο Guy Cassiers και, από ελληνικής πλευράς, η Νικαίτη Κοντούρη, η Βαλέρια Δημητριάδου και ο Γιάννης Σκουρλέτης με την bijoux de kant.

Το grape 2024 προσέλκυσε πάνω από 60 καλλιτεχνικους διευθυντές και εκπρόσωπους των σημαντικότερων φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών και μέσων ενημέρωσης από την Ευρώπη, την Ασία, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά.  Στην Επίδαυρο ο διακεκριμένος Ρώσος σκηνοθέτης Timofey Kulyabin παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την τραγωδία Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη με αντιπολεμική οπτική.  

Το 2025 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου καθώς γιορτάσει 70 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον πολιτισμό.

 

Ειδήσεις Τώρα

Ρεκόρ χειροκροτήματος στο Lido για τις «κολλητές» stars Τζούλιαν Μουρ, Τίλντα Σουίντον

Σβέβα Αλβιτι: Η οικοδέσποινα του φεστιβάλ Βενετίας «παίζει στα δάχτυλα» την ιταλική μόδα

50 αποχρώσεις του… πράσινου! Γεμίζει olive green και λαδί η αγορά (must have ασυζητητί)

 

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View