Εύκολες, γρήγορες και υγιεινές γλυκές συνταγές
Η φριτέζα αέρος είναι ίσως η δημοφιλέστερη συσκευή της εποχής μας.
Οι περισσότεροι από εμάς είτε την αποκτήσαμε πριν καιρό και την έχουμε ήδη καταβολευτεί ή έχουμε διαβάσει και ακούσει τα καλύτερα γι’ αυτήν και είμαστε στο ψάξιμο για να αγοράσουμε το Air Fryer που θα καλύψει τις ανάγκες μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Όσο για τις δυνατότητες που μας δίνει, πρακτικά είναι άπειρες αφού όπως φαίνεται ψήνει και μαγειρεύει σχεδόν τα πάντα σε χρόνους εξπρές αντικαθιστώντας με μεγάλο βαθμό τος κλασικούς φούρνους, τα τηγάνια και τις κατσαρόλες μας. Και το καλύτερο; Ό,τι μπαίνει στο air fryer μας κάνει καλό αφού με ελάχιστο λάδι ή βούτυρο δίνει τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που έχουνε συνηθίσει να γευόμαστε όταν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες ποσότητες λιπαρών ουσιών.
Οι τραγανές πατάτες, οι λαχταριστές φτερούγες κοτόπουλου, τα αφράτα κεφτεδάκια, οι κροκέτες κάθε λογής και τα πολύχρωμα στικς λαχανικών είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς αλμυρές λιχουδιές που έχουν ταυτιστεί με τη φριτέζα αέρος. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη συσκευή μπορούμε να ψήσουμε και υπέροχα γλυκά τα οποία και πάλι θα γίνουν το ίδιο λαχταριστά, όπως τα ξέρουμε και τα αγαπάμε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε με λιγότερες «τύψεις».
Εύκολες, γρήγορες και υγιεινές λοιπόν οι γλυκές συνταγές που ακολουθούν θα μας λύσουν τα χέρια και σίγουρα θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Τα απόλυτα brownies
Το νούμερο ένα σοκολατένιο γλυκό που λατρεύουν όλοι ψήνεται στο air fryer και γίνεται κυριολεκτικά ακαταμάχητο.
Υλικά για 8 άτομα:
125 γρ. βούτυρο
125 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
2 αυγά
175 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αλεύρι απλό
20 γρ. κακάο σε σκόνη
40 γρ. λευκής σοκολάτας
Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά. Σε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ που χωράει στη φριτέζα μας στρώνουμε λαδόκολλα.
Ζεσταίνουμε τη φριτέζα στους 160°C. Χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μαζί με ένα ηλεκτρικό σύρμα μέχρι να πήξουν και να γίνουν κρεμώδη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σκόνη κακάο και ρίχνουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια ανακατεύουμε τα κομματάκια λευκής σοκολάτας.
Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 25 με 35 λεπτά μέχρι να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε τετράγωνα.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το brownie θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της φόρμας όπου θα το ψήσουμε. Σερβίρουμε το γλυκό σε πιάτα όσο είναι ακόμη χλιαρό με ζουμερή σοκολατένια καρδιά και με συνοδεύομε τέλεια με μια μπάλα παγωτό. Αν όμως θέλουμε τα κομμάτια μας να είναι ομοιόμορφα, αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν κόψουμε το γλυκάκι μας.
Αφράτοι λουκουμάδες
Το all time classic γλυκό των παιδικών μας χρόνων στην πιο γρήγορη και healthy εκδοχή του, χωρίς πολλά λάδια και μπελαλίδικα τηγανίσματα.
Υλικά
200 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μέλι
λίγη κανέλα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βγάζουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε ένα-ένα στον κάδο της φριτέζας και τα ψήνουμε στους 160 °C για 10-12 λεπτά περίπου (ανάλογα με το μέγεθος των λουκουμάδων και της φριτέζας αέρος). Μόλις τα βγάλουμε, ρίχνουμε μπόλικο μέλι, τριμμένο καρύδι, κανέλα και απολαμβάνουμε. Προτιμούμε να τους καταναλώσουμε αμέσως.
Σπιτικά donuts
Σε 6 μόνο λεπτά ψήνουμε αέρινα και λαχταριστά donuts, πολύ πιο «αθώα» και ελαφριά από τα τηγανητά.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό
130 ml γάλα, πλήρες
45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
8 γρ. μαγιά ξηρή
ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ. Προσθέτουμε στον κάδο το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το λιωμένο βούτυρο και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με μια μεβράνη. Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 5΄.
Βήμα 3
Προσθέτουμε τα υγρά μας στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1,5 ώρα.
Βήμα 4
Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος 2 εκ. Με ένα μεγάλο ποτήρι κόβουμε τα donuts μας. Με ένα σφηνοπότηρο δημιουργούμε την εσωτερική τρύπα σε κάθε donut.
Βήμα 5
Αν μας περισέψει ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μια μπάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένη με μεμβράνη ξανά τουλάχιστον για 20΄. Μετά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Βήμα 6
Μεταφέρουμε τα donuts μας σε ένα σκεύος που έχουμε στρώσει με λαδόκολα. Σκεπάζουμε τα donuts με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για ακόμη 30΄. Όταν φουσκώσουν, τα τοποθετούμε στο air fryer και ψήνουμε για 3΄στους 180°C από κάθε πλευρά, 6΄ στο σύνολο.
Βήμα 7
Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε.
Βελούδινο cheesecake
Μπορούμε να φτιάξουμε cheesecake στο air fryer; Φυσικά! Ιδού το δημοφιλές γλυκό σε μια παραλλαγή που εκπλήσσει.
Υλικά (για 8-10 μερίδες)
200 γρ. μπισκότα (τύπου digestive)
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
500 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
125 γρ. (1/2 φλιτζ.) ζάχαρη άχνη
25 γρ. αλεύρι
2 αυγά
125 ml (1/2 φλιτζ.) κρέμα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
μια πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζουμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν μια απαλή πούδρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και έπειτα τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί διαμέτρου 20 εκ. Τοποθετούμε το ταψί μέσα στη φριτέζα αέρος και ψήνουμε ελαφρώς για περίπου 5′ στους 200° C. Αφαιρούμε από τη συσκευή και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη κρέμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια ενός μίξερ χειρός το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη άχνη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί (με τη βάση μπισκότου) και το στρώνουμε ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. Έπειτα το τοποθετούμε μέσα στο καλαθάκι της φριτέζας και ψήνουμε αρχικά για 10′ στους 170° C και έπειτα χαμηλώνουμε στους 110° C συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 20-30′.
Αφαιρούμε από τη φριτέζα, αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει (τουλάχιστον για 30′) και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε με όποιο γλυκό του κουταλιού θέλουμε ή έχουμε διαθέσιμο στο ψυγείο μας (ιδανικά με γλυκό βύσσινο).
Μάφιν με γιαούρτι, σοκολάτα και φρούτα
Κέικ σε μέγεθος μπουκιάς! Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο έναν από αυτούς τους μικροσκοπικούς πειρασμούς.
Υλικά για 6 – 8 κομμάτια
60 ml φυτικό λάδι (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.λπ.)
75 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
2 κουτ. σούπας γάλα
100 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
75 γρ. βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε τη φριτέζα στους 160°C για 2 λεπτά. Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το γιαούρτι, το αυγό και το γάλα σε ένα μεγάλο μπολ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν θέλουμε προσθέτουμε βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα και ανανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα σε θήκες σιλικόνης ή σε μια φόρμα για muffins με χάρτινες θήκες και προσέχουμε να γεμίσουμε τις θήκες μέχρι τα τρία τέταρτα.
Τοποθετούμε τις θήκες ή τη φόρμα στο καλάθι της φριτέζας και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας στο κέντρο των muffins μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή, τότε είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!
Cookies με σοκολάτα
Αυτά τα μπισκότα ετοιμάζονται εύκολα και ψήνονται γρήγορα με τη βοήθεια της φριτέζας αέρος.
Υλικά
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό
80 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. ζάχαρη λευκή
1 αυγό
2 βανίλιες, σε σκόνη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε το βούτυρο και όλη τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε ένα μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα μας. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις σταγόνες σοκολάτας και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο σκεύος, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30΄. Στρώνουμε στoν κάδο του air fryer μια λαδόκολλα. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης και πλάθουμε ένα μπαλάκι. Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα σε απόσταση μεταξύ τους ώστε φουσκώνοντας να μη κολλήσουν στο ψήσιμο.Ψήνουμε σε δόσεις στους 170°C για περίπου 8΄, ανάλογα με το μέγεθος που έχουμε πλάσει τα cookies μας. Ψήνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρολά κανέλας
Μπορούμε να ψήσουμε άψογα μέσα σε μόλις 20 λεπτά τα cinnamon rolls που τόσο αγαπάμε.
Υλικά
120 γρ. γάλα πλήρες, χλιαρό
50 γρ. ζάχαρη
4 γρ. ξηρή μαγιά
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 αυγό
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1 κ.σ. κανέλα
150 γρ. καστανή ζάχαρη
Για τη σύνθεση
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό, και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μπολ και τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (για περίπου 1 ώρα).
Μπισκότα με φιστικοβούτυρο
Αυτή είναι η κατάλληλη συνταγή για τους λάτρεις του φιστικοβούτυρου. Το τέλειο συνοδευτικό του καφέ έτοιμο σε λίγα λεπτά.
Υλικά για 36 μπισκότα
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι λείο φιστικοβούτυρο
Διαδικασία
Χτυπάτε το αυγό και το ρίχνετε σε ένα μπολ με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, πλάστε τα μπισκότα στα χέρια σας και μπορείτε να τα πατήσετε με ένα κουτάλι, ώστε να τους δώσετε το λεπτό σχήμα. Αφού προθερμάνετε τη φριτέζα αέρος, λαδώνετε τον κάδο, ή τον δίσκο, και βάζετε την πρώτη παρτίδα να ψηθεί για περίπου 3-4 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα.
Ψητά μήλα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του φθινοπώρου γίνεται με ένα ξεχωριστό και θρεπτικό φρούτο μόλις σε 15 λεπτά και είναι πεντανόστιμο.
Υλικά
4-6 μικρά μήλα
2-3 κουταλιές βούτυρο, λιωμένο
2 κ.γλ. κανέλα
Για τη γέμιση
4-6 κ.σ. μέλι
4-6 κ.σ. βρώμη
2-3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
2 κ.γλ. κανέλα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα μήλα στο πάνω μέρος και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τη μοιράζουμε μέσα στα μήλα. Τα τοποθετούμε στο airfryer και ψήνουμε στους 180 για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά με επιπλέον μέλι.
Καραμελωμένα αμύγδαλα
Καλύπτει την ανάγκη για γλυκό χωρίς να μας επιβαρύνει. Αυτό το απολαυστικό σνακ είναι η πιο απλή λιχουδιά που μπορούμε να ετοιμάσουμε.
Υλικά
1 ασπράδι αυγού
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια αμύγδαλα
3 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
3 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος. Και όσο προθερμαίνεται, χτυπάμε καλά το ασπράδι του αυγού. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά τις ζάχαρες, το αλάτι και την κανέλα.
Ρίχνουμε το μείγμα από τις ζάχαρες στο μείγμα με τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα αμύγδαλα ομοιόμορφα.
Στρώνουμε λαδόκολλα στη φριτέζα αέρος και τοποθετούμε προσεκτικά τα αμύγδαλα, σε μια στρώση, ώστε να ψηθούν ομοίομορφα. Τα ψήνουμε για περίπου 25’ στους 160°C μέχρι να γίνουν πολύ τραγανά. Τα ελέγχουμε κατά καιρούς, μήπως χρειαστούν γύρισμα.
Αφού τα βγάλουμε από τη φριτέζα αέρος, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
πηγη: cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr