ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η γυναικοκτονια της Ρεμπέκα Τσεπτέγκι αναδεικνύει τη βία κατά των γυναικών αθλητριών στην Κένυα

Κοινοποίηση
Tweet

Το 2021, η Άγκνες Τιρόπ, ανερχόμενο αστέρι του κενυατικού αθλητισμού, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με μαχαιριές στον λαιμό

Φόρο τιμής αποδίδουν στη μαραθωνοδρόμο Ρεμπέκα Τσεπτέγκι, η οποία πέθανε λίγες ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκε, όταν πρώην φίλος της την έβαλε φωτιά έπειτα από καυγά στην Κένυα.

Η Τσεπτέγκι, που είχε αγωνιστεί στον μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε πάνω από το 75% του σώματός της, όταν την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαψαν έξω από το σπίτι της, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αρχές της βορειοδυτικής Κένυας, όπου ζούσε και προπονούνταν η Τσεπτέγκι, διερευνούν την υπόθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι την άκουσαν να διαπληκτίζεται με τον πρώην σύντροφό της για ζητήματα γης πριν την επίθεση.

Η Τσεπτέγκι, ηλικίας 33 ετών, είναι η τελευταία από μια σειρά θυμάτων επιθέσεων κατά γυναικών αθλητριών στην Κένυα. Το 2021, η Άγκνες Τιρόπ, ανερχόμενο αστέρι του κενυατικού αθλητισμού, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με μαχαιριές στον λαιμό, ενώ το 2022, η αθλήτρια με καταγωγή από την Κένυα, Νταμάρις Μούθι Μουτούα, βρέθηκε νεκρή μετά από στραγγαλισμό.

 Ρεβέκα Τσεπτέγκι: 14 γυναικοκτονίες στην Κένυα το 2024
Η δολοφονία της Τιρόπ είχε σοκάρει την Κένυα, οδηγώντας σε δημιουργία του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Tirop’s Angels για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

«Είμαστε συντετριμμένοι από τη δολοφονία της αθλήτριας Ρεβέκκα Τσεπτέγκι», ανέφερε η οργάνωση Tirop’s Angels. «Καταδικάζουμε αυτό το φρικτό έγκλημα και απαιτούμε άμεση δικαιοσύνη».

Η Τζόαν Τσελίμο, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, ανέφερε πως οι γυναίκες αθλήτριες στην Κένυα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκμετάλλευσης και βίας λόγω της οικονομικής τους ανεξαρτησίας και της κοινωνικής τους θέσης. «Η βία αυτή πρέπει να σταματήσει», δήλωσε.

Χιλιάδες γυναίκες στην Κένυα διαδήλωσαν κατά της έμφυλης βίας νωρίτερα φέτος, μετά από αναφορές ότι 14 γυναίκες είχαν δολοφονηθεί τον Ιανουάριο του 2024 λόγω της έμφυλης βίας.

Η Τσεπτέγκι είχε αγοράσει γη στην περιοχή Τρανς Νζοΐα για να βρίσκεται κοντά σε προπονητικά κέντρα, με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν ότι ο φίλος της την περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγκάντα, Ντόναλντ Ρουκάρε, καταδίκασε την πράξη ως «δειλή και παράλογη», ενώ ο υπουργός Αθλητισμού της Κένυας, Κιπτσούμπα Μουρκόμεν, τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

lifo.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις