ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Δάνης Κατρανίδης και οι παραστάσεις του που είχαμε δει και χειροκροτήσει στην Πάτρα

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Οι παλαιότεροι τον θυμούνται από την παράσταση μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη "Το Νυφικό Κρεβάτι" ενώ η πιο τελευταία φορά ήταν στο Πάνθεον όπου είχε παίξει μαζί με την Παναγιώτα Βλαντή

Ο πρωταγωνιστής Δάνης Κατρανίδης που έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Ζωγράφου την Πέμπτη 5-9-2024, ήταν ένας ξεχωριστός και με ιδιαίτερη λάμψη καλλιτέχνης.

Αναδείχθηκε σχετικά γρήγορα σε μεγάλο όνομα του θεάτρου και σίγουρα από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του ήταν ο ρόλος του κομπέρ στο ανέβασμα του «Καμπαρέ» με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη το καλοκαίρι του 1978 στο τότε θερινό θέατρο Αλίκη. Την θρυλική παράσταση είχε σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Ποταμίτης.

Το «Καμπαρέ» συνεχίστηκε και τη χειμερινή περίοδο 1978-1979 στο χειμερινό θέατρο Αλίκη της οδού Αμερικής στην Αθήνα ενώ την άνοιξη του ’79 μεταφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη στο Ράδιο Σίτυ.

«Έγραψε» πραγματικά στα θεατρικά πράγματα του τόπου αυτός ο ρόλος και καθιέρωσε τον Δάνη Κατρανίδη που πολλοί από τους παλαιότερους τον θυμούνται και από την τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης, «Αναδυομένη» βασισμένη στο βιβλίο του Γρηγορίου Ξενόπουλου όπου είχε συμπρωταγωνιστήσει με τη Νόρα Βαλσάμη και τον Πάνο Χατζηκουτσέλη.

Στην Πάτρα είχε έρθει για να παίξει αρκετές φορές ο Δάνης Κατρανίδης, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευγενής που δεχόταν πάντα με χαμόγελο και αγάπη τους θαυμαστές του. Αυτήν την ωραία ανάμνηση έχουν και Πατρινοί θαυμαστές και θαυμάστριες του όταν είχαν πάει να τον δουν στο καμαρίνι στο Πάνθεον μετά το τέλος της παράστασης «Το παιχνίδι της μοναξιάς» του Ουίλιαμ Γκίμπσον που είχε παρουσιάσει με επιτυχία ο Δάνης Κατρανίδης μαζί με την Χρύσα Παπά για τρεις μέρες στις 19-21/11/2010.

Οι πιο παλιοί θυμούνται τον Δάνη Κατρανίδη και όταν είχε έρθει στην Πάτρα την χειμερινή περίοδο 1979-1980 με το έργο «Το Νυφικό κρεβάτι» μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Από τις τελευταίες θεατρικές του εμφανίσεις εδώ στην Πάτρα ήταν πριν περίπου 8 χρόνια πάλι στη σκηνή του Πάνθεον. Όπως είχαμε γράψει τότε στο thebest.gr ο Δάνης Κατρανίδης είχε έρθει μαζί με την γοητευτική και καλή ηθοποιό Παναγιώτα Βλαντή με την παράσταση παράσταση «Το κενό αυτοπροσώπως» (ένα πρωτότυπο, ανατρεπτικό κείμενο του Άκη Δήμου με κωμικές αποχρώσεις) που είχε υπογράψει σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Ήταν μια παραγωγή του Θεάτρου ΠΟΛΗ και είχε παρουσιαστεί στις 22 και 23 Απριλίου 2016.

Ο Δάνης Κατρανίδης που είχε γεννηθεί στις 4 Αυγούστου 1949, στο Αιγάλεω, στην Αθήνα, παρέμενε ενεργός καλλιτεχνικά μέχρι και σχετικά πρόσφατα. Από τις τελευταίες κινηματογραφικές του εμφανίσεις ήταν στην ταινία του Δημήτρη Μπαβέλλα «Η αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» που είχε προβληθεί και στην περιοχή μας, σε Πάτρα και Αίγιο.

Όσο για την καλλιτεχνική του σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν για ένα χρονικό διάστημα μόνιμη. Η αξέχαστη εθνική μας σταρ είχε μαζί της τον Δάνη Κατρανίδη στις 2 τελευταίες κινηματογραφικές ταινίες που γύρισε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το «Πονηρό θηλυκό κατεργάρα γυναίκα» σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη που στην Πάτρα θυμόμαστε να παίζεται στο σινέ Άστυ της Κολοκοτρώνη, και στην «Κατάσκοπο Νέλλη» σε σκηνοθεσία του Τάκη Βουγιουκλάκη.

Θεατρικά ο Δάνης Κατρανίδης είχε παίξει με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και στην «Εύθυμη Χήρα» τόσο το καλοκαίρι του ’80 όσο και όταν επαναλήφθηκε το καλοκαίρι του ’83, καθώς και στις παραστάσεις «Καμπίρια» του Νιλ Σάιμον στο θερινό θέατρο Αλίκη το καλοκαίρι του 1979 και «Τζούλια» του Μπέρναρ Σλέιντ - Bernard Slade σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή τον χειμώνα 1980-81. Ο Δάνης Κατρανίδης ακολούθησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και όταν πήγε περιοδεία στην μακρινή Αυστραλία τον Ιούλιο του 1984, πριν από 40 χρόνια όπου είχαν παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία το έργο «Το Νυφικό Κρεβάτι».

*Ορισμένα στοιχεία για τις θεατρικές παραστάσεις πήραμε από το βιβλίο «Η Αλίκη και οι…Άλλοι» (εκδόσεις Ευρωπρές) του Αλκίνοου Μπουνιά που είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 1985.

Στην παράσταση "Τζούλια" του 1980 μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Μιμή Ντενίση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture