ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά την αποπομπή Κασσελάκη – Οι επίδοξοι πρόεδροι και ο οδικός χάρτης

Κοινοποίηση
Tweet

Οι διαθέσεις των «87», ο Παππάς και ο Τσίπρας

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 8/09 οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αποφάσισε τα επόμενα βήματα μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, την ίδια ώρα που χαροτογραφείται το πεδίο των υποψήφιων Προέδρων και πιθανόν υποψηφίων Προέδρων


Πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη δηλώσει ο Παύλος Πολάκης.

Ο βουλευτής Χανίων, με αξιοσημείωτη φραστική νηφαλιότητα, προχώρησε στην πιο πολιτική παρουσία στο διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής. Επανέλαβε το πολιτικό του σκεπτικό για το πρόγραμμα του κόμματος και εμφανίστηκε τελικά ως καταλύτης για την εκπαραθύρωση του Στέφανου Κασσελάκη. Την επόμενη μέρα ο κ. Πολάκης λογίζεται αυτονόητα ως ένας σημαντικό παράγοντας του εσωκομματικού σκηνικού, αν και πιθανότατα την πρόσκαιρη σύμπραξη επί της πρότασης μομφής θα διαδεχτούν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μέσω πληκτρολογίου.

Διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα είναι επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος, ένα στέλεχος νηφάλιο στις τοποθετήσεις του που κέρδισε πόντους το τελευταίο διάστημα, αφού τον «καρατόμησε» ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι εάν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης θα καταφέρει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για το πρόσωπό του στο στρατόπεδο των σφόδρα «αντικασσελακικών», καθώς του χρεώνουν πως τον περασμένο Φεβρουάριο «διέσωσε» μαζί με τον Νίκο Παππά τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικειμενικά μια πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη εμφανίζει πολλές αδυναμίες παρά το γεγονός ότι παραμένει δημοφιλές πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω του γεγονότος πως είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής. Από την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε, άλλωστε, ότι η διαρχία δεν ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής με μία σύντομη ανάρτηση στο Facebook δήλωσε «παρών» στην εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με «υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αριστερά και την πατρίδα».

Οι διαθέσεις των «87», ο Παππάς και ο Τσίπρας

Τις επόμενες ημέρες απομένει να φανεί εάν οι «87», που έθεσαν το ζήτημα της μομφής και κέρδισαν, θα επιλέξουν το δρόμο της αυτόνομης καθόδου στις προεδρικές εκλογές ή θα προχωρήσουν σε μια πολιτική συμφωνία με άλλο πρόσωπο, όπως τον Σωκράτη Φάμελλο. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα να προχωρήσουν σε μια διττή τακτική, να κατεβάσουν δηλαδή δικό τους πρόσωπο και κατόπιν να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο άλλον υποψήφιο, ώστε να πετύχουν την προνομιακή παρουσία τους στα κομματικά πράγματα την επομένη των προεδρικών εκλογών. Επικρατέστερη αυτή τη στιγμή για να κατέλθει υποψήφια είναι η Όλγα Γεροβασίλη, αν και δεν αποκλείεται να προκριθεί και άλλο πρόσωπο.

 

Ο Νίκος Παππάς είναι αντικειμενικά ένας εκ των βασικών ηττημένων στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά απέτυχε στην αναμέτρηση για την πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. θα έχει δημόσια παρουσία στη ΔΕΘ, ενώ θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές μάχες μέχρι την εκλογή προέδρου. Πολλοί από την (τραυματισμένη σύμφωνα με πληροφορίες) ομάδα του τον «σπρώχνουν» να κατέλθει ξανά υποψήφιος ώστε να είναι παρών την επόμενη μέρα της Κουμουνδούρου, όπως ακριβώς συνέβη όταν στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν έναν χρόνο.

 

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας «Αλέξης Τσίπρας», που δεν φαίνεται να επιθυμεί να μιλήσει ακόμα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να επανέλθει στην ηγεσία του υπό αυτές τις συνθήκες. Το βέβαιο είναι πως έστω και δια της απουσίας του ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να θεωρείται κερδισμένος, καθώς ο εσχάτως σφοδρός πολέμιός του, ο Στέφανος Κασσελάκης, αποπέμφθηκε από το κόμμα μέσα σε έναν χρόνο.

Διαφωνίες για τον οδικό χάρτη
 

Η διαδικασία ενέχει ουσία, λέει ένα παλιό πολιτικό -και πάντα ορθό- γνωμικό. Και οι επίδοξοι διεκδικητές της εξουσίας φαίνεται να έχουν στο νου τους διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το έκτακτο συνέδριό του. «Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα» έλεγε στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του Σεπτεμβρίου του 2023» και πως το κόμμα «πρέπει να οδεύσει με σταθερά βήματα σε ένα πολιτικό προγραμματικό συνέδριο και έπειτα να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές», που να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, πριν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

 

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του επιθυμεί να επαναληφθεί πάνω-κάτω η διαδικασία των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, ώστε να μην χαθεί χρόνος, όπως λένε συνεργάτες του. Επιθυμεί να διεξαχθεί, δηλαδή, ένα διαρκές συνέδριο με μόνο θέμα την παρουσίαση υποψηφιοτήτων και την παρουσίαση των πολιτικών τους πλατφορμών. Η λογική του εξηγείται από την εκτίμηση ότι η απομάκρυνση Κασσελάκη θα προκαλέσει αποστασιοποίηση ενός ακροατηρίου που είναι συγγενές ή ταυτόσημο με το ακροατήριο του Κρητικού βουλευτή, αποστασιοποίηση η οποία θα είναι αυξανόμενη το επόμενο διάστημα.

 

Όλα αυτά απομένουν να αποφασιστούν στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

 

πηγή ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις