ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Στα "κάγκελα" για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων μαθητές και γονείς- Κινητοποιήσεις και αντιδράσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Κινητοποίηση σήμερα στο Λύκειο Βραχνεΐκων

Με αναστάτωση για γονείς και μαθητές ξεκινά σε κάποιες περιπτώσεις στην Αχαΐα η νέα σχολική χρονιά λόγω των συγχωνεύσεων σχολικών Τμημάτων με αποτέλεσμα με το "καλημέρα" να προκύπτουν νέα, δύσκολα δεδομένα.

 Χαρακτηριστική η περίπτωση του Λυκείου Βραχνεΐκων.

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι μαθητές του Λυκείου Βραχναιΐκων από την είδηση της κατάργησης του τμήματος της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου, λόγω μικρού αριθμού μαθητών σε αυτή.

Τονίζουν ότι οι μαθητές έχουν ήδη ξεκινήσει να παρακολουθούν αυτή την κατεύθυνση από την προηγούμενη χρονιά, στη Β' Λυκείου και τώρα μένου στο κενό.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν στο thebest.gr αιφνιδιαστικά ενημερώθηκαν την Τετάρτη 11/9/2024 ότι καταργείται το τμήμα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου στο Λύκειο Βραχναιίκων.

Επισημαίνουν ότι "οι μαθητές/τριες έχουν ήδη ξεκινήσει να παρακολουθούν αυτή την κατεύθυνση από την προηγούμενη χρονιά, στη Β' Λυκείου. Είναι απαράδεκτο το γεγονός εν μία νυκτί να αποφασίζεται ερήμην όλων - μαθητών, γονέων - εκπαιδευτικών - η κατάργηση του τμήματος και μάλιστα την τελευταία χρονιά της Γ' Λυκείου, όταν τα παιδιά μας μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Είναι απάνθρωπο και άκρως αντιπαιδαγωγικό οι μαθητές, τα παιδιά μας, να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί και όχι ως οντότητες και να υποβάλλονται σε μεγάλη αγωνία και ψυχική αναστάτωση, ενώ από χθες θα έπρεπε απρόσκοπτα να ξεκινούν την τελευταία - και τόσο κρίσημη για τη ζωή τους - σχολική χρονιά".

Υποστηρίζουν ότι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και η μετακίνηση των μαθητών σε όμορο σχολείο θα τους ταλαιπωρήσει, θα τους στερήσει πολύτιμο χρόνο και θα επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειές τους.

"Κυρίως θα επιβαρύνει ψυχικά τα παιδιά, καθώς θα αποχωριστούν τους καθηγητές τους, το οικείο περιβάλλον του σχολείου τους και τους φίλους και συμμαθητές τους με τους οποίους έχουν μοιραστεί τα ίδια θρανία από την παιδική τους ηλικία.

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση που υποβάλλει τους μαθητές σε μεγάλη ψυχική φόρτιση αλλά και υποβαθμίζει το Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων, ένα από τα καλύτερα σχολεία της Πάτρας, δεν πρέπει να γίνει πράξη" τονίζουν.

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στο χώρο του Λυκείου Βραχναιίκων από τους μαθητές, το σύλλογο διδασκόντων και τους γονείς.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και στο Λύκειο Λουσικών. Σε ανακοίνωση αναφέρεται για το ζήτημα που έχει προκύψει

"Στο ΓΕΛ Λουσικών βάσει της 101210/Δ2/06-09-2024 απόφασης του ΥΠΑΙΘΑ δεν εγκρίνεται κατά παρέκκλιση η λειτουργία στο σχολείο μας Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας για τη Γ΄ τάξη. Σημειώνουμε ότι υπάρχει θετική εισήγηση για τη λειτουργία του τμήματος τόσο από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος και ότι στο σχολείο μας υπάρχει διαχρονικά και σταθερά έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης.

Επιπλέον, στη σχολική μας μονάδα έχουν ήδη γίνει διαθέσεις εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες οι οποίες μαζί με τους οργανικά ανήκοντες στη σχολική μονάδα καλύπτουν ΠΛΗΡΩΣ τη λειτουργία του τμήματος κατεύθυνσης.

Επισημαίνουμε δε το παράδοξο της έγκρισης Ομάδας Οικονομίας και Πληροφορικής με 4 μαθητές, όχι όμως Θετικών και Σπουδών Υγείας με 5 μαθητές!

Εξ αιτίας της απόφασης αυτής τελειόφοιτοι μαθητές μας θα πρέπει παρά την θέλησή τους να μετεγγραφούν σε όμορο σχολείο. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει την αρνητική επίδραση αυτής της παράλογης απόφασης στην ψυχολογία και την σχολική ζωή των μαθητών αυτών. Να σημειωθεί, δε, πως η ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ αποτελεί διαχρονικά το μέγιστο πειθαρχικό μέτρο που επιβάλλεται σε μαθητές με παραβατική συμπεριφορά. Αντ’ αυτού, αυτό το τιμωρητικό μέτρο επιβάλλεται τώρα σε μαθητές που βρίσκονται στην τελική ευθεία προς τις Πανελλαδικές εξετάσεις  υπονομεύοντας την προσπάθειά τους.

Να τονιστεί, επίσης, πως τέτοιου είδους αποφάσεις προδιαγράφουν την ραγδαία συρρίκνωση του Γενικού Λυκείου Λουσικών και το αναπόφευκτο κλείσιμο του σχολείου μας, αφού οι  μαθητές θα αποθαρρύνονται να εγγραφούν σε αυτό.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των μαθητών μας έως ότου εισακουστεί το αίτημά τους"

Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Λουσικών

Οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Λουσικών

 

 

 

 Διαμαρτυρία για τη μη έγκριση λειτουργίας ολιγομελούς τμήματος στο ΓΕΛ Λουσικών- Η ανακοίνωση  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

 

 Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Λουσικών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκειά μας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει τη λειτουργία του ολιγομελούς τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στη Γ' Λυκείου. Η απόφαση αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στα παιδιά μας όσο και στις οικογένειές μας.

 

Η αλλαγή σχολείου για τα παιδιά μας που βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς μια γραφειοκρατική απόφαση. Πρόκειται για μια απόφαση που επιβαρύνει την καθημερινότητά μας και δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες για όλες τις οικογένειες που επηρεάζονται. Για τους γονείς, η μεταφορά των παιδιών μας σε άλλο σχολείο σημαίνει μεγαλύτερες αποστάσεις, νέες υποχρεώσεις και την ανάγκη αναπροσαρμογής του καθημερινού μας προγράμματος, πράγμα που θα δημιουργήσει μια επιπλέον πίεση σε οικογένειες που ήδη πασχίζουν να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 

Η απόφαση αυτή, όμως, επηρεάζει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία των παιδιών μας. Οι μαθητές της Γ' Λυκείου βρίσκονται ήδη υπό τεράστια πίεση λόγω των Πανελλαδικών, και η υποχρεωτική αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις τούς καταστρέφει κάθε αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας που τόσο έχουν ανάγκη. Φοβόμαστε ότι αυτή η ξαφνική αλλαγή θα επιδεινώσει την ψυχολογία τους και θα θέσει σε κίνδυνο την επίδοσή τους στις εξετάσεις, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον τους.

 

Επιπλέον, θέλουμε να επισημάνουμε τη σημασία του εξαιρετικού έργου των εκπαιδευτικών μας. Οι καθηγητές του σχολείου μας έχουν δεθεί με τα παιδιά μας, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Κάθε μέρα δίνουν την ψυχή τους στις σχολικές αίθουσες, προσφέροντας όχι μόνο γνώση αλλά και ψυχολογική στήριξη στα παιδιά μας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους. Η απόφαση να μετακινηθούν οι μαθητές σε άλλο σχολείο στερεί από τα παιδιά μας αυτή την πολύτιμη στήριξη που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ!

 

Αυτό που μας προβληματίζει εξίσου είναι το μέλλον του σχολείου μας. Εάν οι αποφάσεις αυτές συνεχιστούν, το ΓΕΛ Λουσικών θα αντιμετωπίσει μια διαρκή συρρίκνωση, γεγονός που μας γεμίζει με αγωνία για τη βιωσιμότητα του σχολείου μας. Οι οικογένειες θα αποθαρρύνονται να επιλέγουν το σχολείο μας, φοβούμενες παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση να επανεξεταστεί άμεσα αυτή η απόφαση και να δοθεί στους μαθητές της Γ' Λυκείου η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη φοίτησή  τους στο σχολείο τους. Ως γονείς, ζητούμε να προστατέψετε τα παιδιά μας από περαιτέρω αναστάτωση σε αυτήν την κρίσιμη χρονιά της ζωής τους, και να διασφαλίσετε ότι το Γενικό Λύκειο Λουσικών θα συνεχίσει να προσφέρει στα παιδιά μας την εκπαίδευση που αξίζουν!

 

Επιστολή Διαμαρτυρίας των μαθητών

Εμείς, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Λουσικών, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι και ανήσυχοι με την απόφαση να μην εγκριθεί το τμήμα Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας στη Γ' Λυκείου. Αυτή η απόφαση, που θα αναγκάσει τους συμμαθητές μας να αλλάξουν σχολείο, μάς γεμίζει ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον, τόσο για εκείνους όσο και για το σχολείο μας συνολικά.

Οι συμμαθητές μας βρίσκονται στην τελική ευθεία πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, την πιο δύσκολη δοκιμασία της μαθητικής τους ζωής. Τώρα, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με το άγχος των εξετάσεων, αλλά και με την αβεβαιότητα της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, καθώς γνωρίζουμε πόσο δύσκολο θα είναι να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον τη στιγμή που χρειάζονται στήριξη και σταθερότητα.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο τη Γ' Λυκείου. Όλοι όσοι βρισκόμαστε τώρα στις μικρότερες τάξεις νιώθουμε έντονο προβληματισμό, καθώς η απόφαση αυτή  μάς γεμίζει φόβο για το μέλλον του σχολείου μας. Αν σήμερα αυτό συμβαίνει στους τελειόφοιτους, ποιος μας εγγυάται ότι αύριο δεν θα συμβεί και σε εμάς; Βλέπουμε το σχολείο μας να απειλείται, και φοβόμαστε πως, αν συνεχιστούν τέτοιες αποφάσεις, ίσως έρθει η στιγμή που δεν θα μπορούμε καν να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας εδώ.

Το Γενικό Λύκειο Λουσικών είναι το σχολείο μας, το δεύτερο σπίτι μας. Έχουμε μεγαλώσει εδώ, έχουμε δεθεί με τους συμμαθητές και τους καθηγητές μας. Δεν θέλουμε να δούμε το σχολείο μας να συρρικνώνεται, να χάνει τη δύναμή του ή – ακόμα χειρότερα – να κλείνει. Αυτή η προοπτική μάς γεμίζει θλίψη και αγωνία. Δεν είναι δίκαιο οι συμμαθητές μας, και αύριο ίσως και εμείς, να αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε το σχολείο μας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Ζητάμε από εσάς, τους υπεύθυνους για τη λήψη αυτών των αποφάσεων, να επανεξετάσετε το θέμα. Σας παρακαλούμε να μην αφήσετε τους συμμαθητές μας να αντιμετωπίσουν αυτή την αδικία και να μην καταδικάσετε το μέλλον του σχολείου μας!

 

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Λουσικών

 

 

 

 

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας  Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας 

 

"Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Δυτικής Ελλάδας, εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις αποφάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων με λιγότερους από 25 μαθητές. Αυτές οι πρακτικές υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και πλήττουν την ποιότητα της σχολικής ζωής.

Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί. Η εκπαίδευσή τους δεν πρέπει να εξαρτάται από λογιστικές προσεγγίσεις. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οφείλουν να διασφαλίσουν μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, κάλυψη όλων των κενών και σταθερή ψυχολογική υποστήριξη σε κάθε σχολείο, καθημερινά και όχι μερικές φορές την εβδομάδα.

Οι ψηφιακές τάξεις και οι τεχνολογικές λύσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, ούτε να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή που απαιτείται για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις Ενώσεις Γονέων της Δυτικής Ελλάδας να αντισταθούμε ενωμένοι σε αυτές τις πολιτικές και να οργανώσουμε δράσεις για τη διασφάλιση ολιγομελών τμημάτων και ποιοτικής εκπαίδευσης. Ο αγώνας για ποιοτική, ισότιμη εκπαίδευση συνεχίζεται".

 

Η περίπτωση του Δήμου Ερυμάνθου

 

Μεγάλη αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς  είχε ποκαλέσει αρχικά η π αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας -τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους- να αναστείλει τη λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στα Λύκεια του Δήμου Ερυμάνθου. Στη συνέρχεια ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν.

Η ανακοίνωση

Δικαιώθηκε το αίτημα του Δημάρχου Ερυμάνθου, του γονεϊκού κινήματος και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των τριών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στις Λυκειακές Τάξεις Χαλανδρίτσας και Φαρρών.

 

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες, έγγραφα και επαφές με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας έγιναν κατανοητό πως η απόφαση αναστολής λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων ήταν άδικη και θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα σε μαθητές και γονείς που βρίσκονται μάλιστα, στο στάδιο προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Έτσι με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή που υπεγράφη την Τετάρτη εγκρίθηκε η κατά παρέκκλιση λειτουργία ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2024-25.

 

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θόδωρος Μπαρής δήλωσε «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς έστω και την ύστατη ώρα έγινε αντιληπτή η αναγκαιότητα λειτουργίας των τριών ολιγομελών τμημάτων σε Χαλανδρίτσα και Φαρραί. Από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε την ανάκληση αυτής της άδικης απόφασης, η οποία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, επιβαρύνοντας τα παιδιά με επιπρόσθετο άγχος λόγω μιας καταναγκαστικής μετακίνησης. Ευχαριστούμε όλους όσοι στήριξαν το δίκαιο αίτημά μας, καθώς και τους βουλευτές του Νομού μας που επέδειξαν άμεσα ενδιαφέρον και ενήργησαν υποστηρικτικά».

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις