ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Διαμαρτυρία για το νέο αντλιοστάσιο στην Αγυιά- Συγκέντρωση κατοίκων στη Ρομάντζα- ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση
Tweet

"Στα όπλα" για το αντλιοστάσιο στη Ρομάντζα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έκαναν κάτοικοι της Ρομάντζας όπου κατασκευάζεται το νέο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΠ (διασταύρωση Αγίου Κωνσταντίνου και Ηρώων Πολυτεχνείου),

Οι κάτοικοι δεν επιθυμούν τη συνέχιση των εργασιών προκειμένου να βάλουν στοπ στα συνεργεία του Δήμου που εκτελούν εργασίες για την υλοποίηση του έργου.

καθώς εκκρεμεί το δικαστήριο της 25ης Σεπτεμβρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά του Δήμου Πατρέων ζητώντας την άμεση διακοπή της κατασκευής του αντλιοστασίου λυμάτων σε χώρο που έχει αγοραστεί, έχει χαρακτηριστεί και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως πλατεία, στην άλλοτε εμβληματική Ρομάντζα της Πάτρας.

Την αίτηση υπογράφουν 36 κάτοικοι της έξω Αγυιάς ενώ η σχετική πρωτοβουλία υποστηρίζεται απ’ την συντριπτική πλειονότητα κατοίκων, εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής.

To δικαστήριο επρόκειτο να γίνει στις αρχές Αυγούστου, αλλά πήρε αναβολή για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Παρά το γεγονός όμως ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, οι κάτοικοι είδαν χθες στο χώρο συνεργεία  του Δήμου να κάνουν εργασίες, γεγονός που προκάλεσε ένταση και τους έθεσε σε επιφυλακή.

Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι για την απαλλοτρίωση του χώρου όπου σήμερα κατασκευάζεται το ύψους κοντά 4 μέτρων αντλιοστάσιο δαπανήθηκαν 3.191.049 ευρώ, χρήματα προερχόμενα κατά κύριο λόγο απ’ το «Πράσινο Ταμείο» και από το πρόγραμμα «Θησέας 2», με το αιτιολογικό πως το έργο αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Όπως λένε, εντελώς αιφνιδιαστικά, τον Μάρτιο του 2024, ο χώρος δεσμεύτηκε απ’ τον Δήμο και την ΔΕΥΑΠ ώστε να ξεκινήσουν -χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση ή προειδοποίηση- οι εργασίες κατασκευής αντλιοστασίου και άρα ν’ ακυρωθεί, στο μεγαλύτερο μέρος του, η χρήση του χώρου ως πλατείας.

Το αντλιοστάσιο, όπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, θ’ ακυρώσει στην πράξη μια πλατεία στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας -στο ίδιο μέτωπο που ο Δήμος Πατρέων δίνει κατά τα λοιπά προτεραιότητα για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα προσομοιάζει σε διώροφο οίκημα με ισόγειο αλλά και πρώτο όροφοεμβαδού 92,50 τ.μ. και ύψους κτιρίου 3,95 μ.

Οι εξ  αυτού προερχόμενες εκπομπές διαρκών θορύβων αλλά και δυσάρεστων οσμών από τα λύματα, λένε οι κάτοικοι,  θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας σε σημαντική υποβάθμιση της επίδικης πλατείας αλλά και του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Ζητούν να  απαγορευθεί στον Δήμο και στην ΔΕΥΑΠ η εκτέλεση της οποιασδήποτε κατασκευαστικής εργασίας (εκσκαφή, διάστρωση μπετόν, χάραξη υποστυλωμάτων και τοιχίων, κατασκευή φέροντος οργανισμού και εν γένει οικοδομικού σκελετού, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.) εντός του ήδη οριοθετημένου χώρου.

 «Η ΡΟΜΑΝΤΖΑ, Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΩΝ»

 Σε φυλλάδιο με το ιστορικό της υπόθεσης που διακινούν οι κάτοικοι, αναφέρονται τα εξής:


Η Συνοικία μας, η Αγυιά. είναι μια πυκνοδομημένη περιοχή που χαρακτηρίζεται από έλλειψη κοινοχρήστων χώρων και πλατειών με αποτέλεσμα να ασφυκτιά περιβαλλοντικά.
Η μοναδική της δε ανάσα είναι η διέξοδος προς την θάλασσα.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ
Αυτή ήταν και η αφορμή όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με την υπ'αριθ.79/22.2.2006 απόφασή του γνωμοδότησε ομόφωνα για επαναχαρακτηρισμό του Οικοδομικού τετραγώνου 1773 στη συμβολή των οδών Αγυιάς (Αγ Κων/νου), Αώου και Ηρώων Πολυτεχνείου στην περιοχή Έξω Αγυιάς, ως κοινοχρήστου χώρου -πλατείας επειδή πρόκειται για σημαντικό κοινόχρηστο χώρο του σχεδίου πόλεως Πατρών. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, στην συνέχεια, με την υπ'αριθ.3214/18.4.2006 απόφασή του. εγκρίνει τον επαναχαρακτηρισμό. ως κοινόχρηστου χώρου - πλατείας του οικοδομικού τετραγώνου 1773 του σχεδίου πόλεως Πατρών και μάλιστα αναφέρει πως
«Πρόκειται για σημαντικό κοινόχρηστο χώρο του σχεδίου πόλεως Πατρών, αποφευγεται, με αυτόν η υποβάθμισα του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής·
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ
Το 2012 έρχεται η τότε Δημοτική Αρχή με την απόφαση 213 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και εγκρίνει τις αποζημιώσεις απαλλοτρίωσης του κοινόχρηστου χώρου - πλατεία στο Ο.Τ. 1773 (πρώην Ρομάντζα), με χρήματα του Πράσινου Ταμείου και ΘΗΣΕΑ συνολικού ποσού 3.191.049 ευρώ και δημιουργείται πλέον η πλατεία, πραγματική ανάσα για τους κατοίκους της Αγυιάς.
Δηλαδή απαλλοτριώνεται με χρήματα που προορίζονται για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ
Μετά από πέντε χρόνια που δαπανήθηκαν τα χρήματα για την απαλλοτρίωση και την μετατροπή του χώρου σε πλατεία, δηλαδή το 2017 έρχεται η Δημοτική Αρχή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αποφασίζουν επί της πλατείας την κατασκευή αντλιοστασίου βοθρολυμάτων της ΔΕΥΑΠ με διαστάσεις εμβαδου 92,50 τ.μ. και ύψους 3.95 τ.μ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ;
Πως δεν είμαστε κατά των έργων και ειδικά αυτών που αφορούν το αποχετευτικό σύστημα της πόλης που θα βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον και θα απορρυπάνει την θάλασσα μας.
ΚΑΙ ΕΡΩΤΟΥΜΕ
Σε μία πυκνοκατοικημένη συνοικία που έχει έλλειψη πλατειών.
Σε μία πόλη που έχει χαρακτηρισμένες περιοχές για πλατείες και δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί.
Σε μία πόλη που η μοναδική της διέξοδο είναι προς το θαλάσσιο μέτωπο
Με τί κριτήριο έρχεται η Δημοτική Αρχή και μας αφαιρεί τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου και διέξοδο προς την θάλασσα που έχει η περιοχή μας κα, μετατρέπει την πλατεία μας σε κτίριο διαχείρισης βοθρολυμάτων ;;;;
Ερεύνησε άλλες δυνατότητες και άλλες τεχνικές λύσεις πριν αποφασίσει την εύκολη λύση να καταστρέψει την πλατεία μας
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΡΟΜΑΝΤΖΑ,ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!
Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ !
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΡΟΜΑΝΤΖΑΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις