ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Εφ' όπλου λόγχη" από 19 δημάρχους της Δυτικής Ελλάδας για τη συνένωση όλων των ΦΟΔΣΑ - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Πομώνης Γιάννης
giannispomonis@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Ζητούν την κατάργηση του σχεδίου νόμου για ενιαίο φορέα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου δήλωσε την αντίθεσή του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, ο προτεινόμενος νόμος είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εδαφικές περιοχές της χώρας αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατ' επέκταση αυτών των δεδομένων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ αποφάσισε να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου ενώ παράλληλα προγραμμάτισε και έκανε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ μιλά στο THEBEST

Το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κρίνει πως το αναρτημένο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:

- Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων

- Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων, 

- Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικού διαλόγου, 

- Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ

- Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει ήδη επιτευχθεί.

- Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.

Να αναφέρουμε πως οι 19 δήμαρχοι αποφάσισαν την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης ενώ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις