ART

/

Γκογκέν και Σεζάν από τη National Gallery του Λονδίνου στην Πινακοθήκη Γουλανδρή της Αθήνας

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Τα δυο ιδρύματα ανταλλάσσουν κάποια από τα πολυτιμότερα έργα τους

Μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά ιστορικά αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής μας δίνει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι της Αθήνας.

Ξεκινάει συνεργασία με την περίφημη National Gallery του Λονδίνου, που γιορτάζει φέτος 200 χρόνια από την γέννησή της. Επειδή «δανείσαμε» δυο αριστουργήματα του Vincent van Gogh για την  επετειακή έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο από τις 14 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 29 Ιανουαρίου 2025, υποδεχόμαστε δυο πίνακες των μετρ Πολ Γκογκέν (Paul Gauguin)  και Πολ Σεζάν (Paul Cézanne). Σπεύστε να τους δείτε έως και τον Ιανουάριο του 2025. Oι δυο Γάλλοι ζωγράφοι εκπροσωπούν τα κινήματα ιμπρεσιονισμού, μεταιμπρεσιονισμού και κυβισμού που σφράγισαν την εξέλιξη της τέχνης.

Συγκεκριμένα η National Gallery παραχώρησε τη «Νεκρή φύση με ανθοδοχείο» του  Gauguin και το «Τοπίο με λεύκες» του Cézanne.

-Το πρώτο έργο, που δημιουργήθηκε το 1896 λίγους μόλις μήνες μετά την άφιξη του Gauguin στην Ταϊτή, έχει τοποθετηθεί δίπλα ακριβώς από το έργο της μόνιμης Συλλογής «Νεκρή φύση με γκρέιπφρουτ» το οποίο ο ίδιος καλλιτέχνης ζωγράφισε περίπου πέντε χρόνια αργότερα, όταν είχε εγκαταλείψει την Ταϊτή για τις Μαρκήσιες Νήσους. Η σπουδή της νεκρής φύσης ήταν ανέκαθεν ελκυστική για τον Gauguin και τα δυο αυτά έργα, αρκετά παρόμοια σε μέγεθος, απεικονίζουν θαυμάσια την ικανότητά του να συνδυάζει τις προηγούμενες επιρροές του και την υψηλή του μαεστρία στη σύνθεση με μια ακόμα πιο απλοποιητική προσέγγιση που κυριαρχείται από το χρώμα.

-Το  δεύτερο έργο δημιουργήθηκε μεταξύ του 1885 και του 1887 και χρονολογείται περίπου την ίδια περίοδο με την «Αυτοπροσωπογραφία» του, επίσης έργο της μόνιμης Συλλογής. Αναπαριστά ένα χαρακτηριστικό τοπίο της Προβηγκίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το συγκρίνει κανείς με το «Τοπίο της Auvers–sur–Oise» του ίδιου καλλιτέχνη, που εκτίθεται στη διπλανή αίθουσα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View