ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Επίδομα παιδιού: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ ξανά για τις αιτήσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Ποια “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζετε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας Α21 του ΟΠΕΚΑ αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος παιδιού για το έτος 2024.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΑ η εν λόγω πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 8 π.μ και στην αίτηση του ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρήσει στα σχετικά πεδία μεταξύ άλλων τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, την τάξη και τον Αριθμό Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Διευκρινίζεται δε πως  εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του μαθητή  τότε η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. ωστόσο εάν δεν γίνει αυτό τότε  εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών θα πρέπει να  επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό. Για να ολοκληρωθεί η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη. Επίσης επισημαίνεται πως δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι:

Έλληνες πολίτες,
Ομογενείς αλλοδαποί οι οποίοι διαθέτουν δελτίο ομογενούς,
Πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ,
Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες,
Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης το 1967 για το Καθεστώς Προσφύγων,
Ανιθαγενείς των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών,
Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,
Πολίτες άλλων κρατών.

Οδηγός  για το επίδομα  παιδιού: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (https://opeka.gr/) ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα παιδιού του 2024. Αναλυτικά:


1.Παιδί που πήρε ακαδημαϊκή μεταγραφή εντός του τρέχοντος έτους θεωρείτε εξαρτώμενο τέκνο;

Τα παιδιά από μετεγγραφή θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταχωρηθεί ο αριθμός της προηγούμενης ακαδημαϊκής ταυτότητας καθώς και της νέας στα σχετικά πεδία της πλατφόρμας.

2.Το εξαρτώμενο τέκνο πήρε πτυχίο εντός του τρέχοντος έτους. Δικαιούται το επίδομα;

Οι φοιτητές ή σπουδαστές θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα έως το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους κατά το οποίο έλαβαν πτυχίο. Το τέλος του ακαδημαϊκού ή σπουδαστικού έτους είναι η 31η Αυγούστου για τα τέκνα εκείνα που πήραν πτυχίο έως και τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και η 31η Δεκεμβρίου για εκείνα που πήραν πτυχίο από τον μήνα Σεπτέμβριο και μετά.

3.Θεωρείται εξαρτώμενο παιδί άνω των 19 ετών το οποίο είναι μαθητής σε ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ;

Όχι δεν θεωρείται εξαρτώμενο τέκνο για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού.

4.Πόσα χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού;

Οι Έλληνες πολίτες, οι Ομογενείς αλλοδαποί, οι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ε.Ο.Χ, οι πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που τους έχει χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος. Oι πολίτες άλλων κρατών , πλην των παραπάνω περιπτώσεων απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Επίδομα παιδιού 2024: Οι ημερομηνίες -κλειδιά για την καταβολή του
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα δοθεί η τέταρτη διμηνία δόση του επιδόματος παιδιού για το 2024 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και θα δοθεί σε εκείνους στους οποίους η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και έχει εγκριθεί. Ενώ η πέμπτη διμηνία δόση θα δοθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και η έκτη δόση μαζί με την μία επιπλέον δόση αναμένεται να καταβληθούν μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις