ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκινά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου

Κοινοποίηση
Tweet

Θα στεγαστεί σε αίθουσες του 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου - Ο Δήμαρχος Β. Γκίζας ανέφερε πως «οι συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας απέδωσαν καρπούς»

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, η ίδρυση και λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στην Ναύπακτο είναι γεγονός μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΥΑ 101988/Κ1/2024.

Με αφορμή τη σημαντική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας τόνισε ότι «Οι συντονισμένες και συστηματικές ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας από το 2020 έως και σήμερα, απέδωσαν καρπούς.  Πρόκειται για μία εξόχως σπουδαία εξέλιξη για την εκπαιδευτική πραγματικότητα του τόπου μας. Η λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου θα δώσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής  μια πολύτιμη ευκαιρία να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου στην πόλη μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι παρέχει πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση, αναβαθμίζει τις προσωπικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω σπουδές.  Αυτή η πρωτοβουλία ενισχύει την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί προοπτικές για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την ιδέα της Δια Βίου Μάθησης ως εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ευχαριστώ προσωπικά όσους συνέβαλαν στη θετική έκβαση των προσπαθειών μας.  Ιδιαιτέρως, ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ Ιερόθεο, ο οποίος διαχρονικά στηρίζει εμπράκτως, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ανάλογες διεκδικήσεις του Δήμου μας, τον πρώην Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ντίνο Τσουκαλά, αλλά και τον σημερινό Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Νίκο Ραυτόπουλο, τα στελέχη του Υπουργείου και του αρμόδιου Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ναυπακτίας.

Ο Δήμος Ναυπακτίας διαρκώς ενδυναμώνεται και είμαστε ευτυχείς, καθώς καλύπτουμε πλέον ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, όχι μόνο για τους δημότες μας, αλλά και για τους δημότες των όμορων δήμων. Εδώ, λειτουργούν επίσης, πέραν των βασικών μονάδων εκπαίδευσης, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το ΔΙΕΚ, το Ειδικό Σχολείο και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ)».

Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριο του 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, μετά από εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Ντίνου Τσουκαλά είχε λάβει απόφαση για την υποβολή αιτήματος ίδρυσης ΣΔΕ στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).

Τί είναι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι καινοτόμα δημόσια σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης 18 μήνες (2 σχολικά έτη).  Απευθύνονται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση. 

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης παρέχεται τίτλος σπουδών ισότιμος με το απολυτήριο του Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης, διαθέτει πιο ευέλικτο περιεχόμενο και έχει προσαρμοσμένη διδακτική μεθοδολογία και αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων.

Στόχος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.  Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα με τον Ν.2525/1997 και αποτελούν Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημειώνεται πως, για τη στέγαση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπάκτου έχουν εξασφαλιστεί αίθουσες στο 2ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις