ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος και άλλοι πρώην συνεργάτες του, πίσω από φιλορωσικό σάιτ που μεταδίδει fake news

AP Photo/ Faye Sadou

Κοινοποίηση
Tweet

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μια ομάδα που απαρτίζεται από πρώην συμβούλους και πράκτορες του Ντόναλντ Τραμπ, βοηθούν αθόρυβα στην κατασκευή ενός φιλορωσικού ιστότοπου που συχνά διαδίδει fake news,

Παντού υπάρχει ένας Έλληνας, και δη ένας Παπαδόπουλος, ακόμη και «πίσω» από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, μια ομάδα που απαρτίζεται από πρώην συμβούλους και πράκτορες του Ντόναλντ Τραμπ, βοηθούν αθόρυβα στην κατασκευή ενός φιλορωσικού ιστότοπου που συχνά διαδίδει fake news, θεωρίες συνωμοσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις αμερικανικές εκλογές και τα εμβόλια.

Ανάμεσα στην ομάδα που έχουν εμπλακεί, είναι ο πρώην σύμβουλος πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, η σύζυγός του, Σιμόνα Μαντζιάντε, και άλλοι που έγιναν μέλη της συντακτικής επιτροπής του ιστότοπου Intelligencer.  Πρόκειται για ιστότοπο, που ολοένα και περισσότερο μετατρέπεται σε πηγή ειδήσεων για όσους ανήκουν στο δεξιό πολιτικό δόγμα των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη του ιστότοπου, έρχεται σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πατάξουν τη ρωσική επιρροή ενόψει των εκλογών του 2024. Πρόσφατα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε δύο μέλη του RT (πρώην Russia Today) για παραβίαση του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων και ξέπλυμα χρήματος για πληρωμές που φέρεται να «στρατολογούσαν ανυποψίαστους Αμερικανούς influencers». Επίσης, επέβαλε κυρώσεις στην αρχισυντάκτρια του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, και σε εννέα άλλους υπαλλήλους.

O Intelligencer φαίνεται να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε την καλύτερη επίδοση με αύξηση σχεδόν 300% στην επισκεψιμότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Similarweb. Τα άρθρα του, έχουν δημοσιοποιηθεί στα social media από τον συνωμοσιολόγους όπως ο Alex Jones, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου Garrett Ziegler και ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ Roger Stone.

Σύμφωνα με την Emma Briant, αναπληρώτρια καθηγήτρια ειδήσεων και πολιτικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας, η χρήση γνωστών προσώπων για τη διάδοση φιλορωσικών μηνυμάτων αποτελεί νέα τακτική στις προσπάθειες παραπληροφόρησης της Ρωσίας.

«Από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αναγκάζεται όλο και περισσότερο να βασίζεται σε δίκτυα μεσολαβητών και influencers, των οποίων το συνωμοσιολογικό “brand” αποφέρει έσοδα μέσω της κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία η Ρωσία έχει τώρα αποδειχθεί ότι υποστηρίζει κρυφά», δήλωσε η Briant.

Αν και μεγάλο μέρος του περιεχομένου του ιστότοπου επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την αμερικανική πολιτική, ο ιστότοπος ξεκίνησε στην πραγματικότητα από την Αυστραλία, με ένα ελάχιστα γνωστό μέσο ενημέρωσης που ονομάζεται TNT Radio, το οποίο ξεκίνησε το 2022.

Οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι της εκπομπής συχνά αρνούνται την κλιματική αλλαγή, συζητούν θέματα πολιτιστικού πολέμου στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν φιλορωσικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το Covid-19.

Η Jennifer Squires, μία από τις ιδιοκτήτριες του σταθμού, εξήγησε σε συνέντευξή της ότι το Intelligencer ξεκίνησε ως ένας τρόπος για να έχει το TNT Radio μια γραπτή έκδοση που θα συμπλήρωνε τον ραδιοφωνικό του σταθμό.

Για την ανάπτυξη του νέου ιστότοπου, η Squires δήλωσε ότι απευθύνθηκε στον George Eliason, έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που ζει στην ανατολική Ουκρανία για περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Eliason, ο οποίος είχε ήδη εκπομπή στο TNT Radio εκείνη την εποχή, έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στο RT και κατηγορεί το Κίεβο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ψευδείς καταθέσεις του Παπαδόπουλου 
Όπως σημειώνει ο Guardian, «ίσως το πιο γνωστό πρώην στέλεχος του Τραμπ είναι ο Παπαδόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην προεκλογική εκστρατεία του, το 2016. Το 2018, ομολόγησε την ενοχή του για ψευδείς καταθέσεις στο FBI σχετικά με τις επαφές του με έναν καθηγητή που συνδέεται με το Κρεμλίνο και του είπε ότι η Ρωσία είχε πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον».

Η Mangiante, η σύζυγός του, έχει κάνει αρκετές αναρτήσεις στο σάτι σχετικά με καταρριφθείσες θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τους Μπάιντεν και την Ουκρανία.

Τον Ιανουάριο, δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν πρώην Ουκρανό νομοθέτη, τον Andrii Derkach, ο οποίος επανέλαβε ψευδείς ισχυρισμούς για δωροδοκία σχετικά με την οικογένεια Μπάιντεν στην Ουκρανία. Το 2020, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Derkach, χαρακτηρίζοντάς τον ενεργό πράκτορα της Ρωσίας- ο Derkach, ο οποίος τώρα διεκδικεί πολιτικό αξίωμα στη Ρωσία, είχε συναντηθεί στο παρελθόν με τον Rudy Giuliani και υποτίθεται ότι προσέφερε στοιχεία για διαφθορά εναντίον των Bidens.

πηγή newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις