ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι επιθέσεις στο Λίβανο με παγίδευση συσκευών ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου, λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Κοινοποίηση
Tweet

Οργισμένη ομιλία του Χασάν Νασράλα, λίγες ώρες μετά τη διπλή υβριδική επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε μια οργισμένη ομιλία διαμήνυσε πως οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ με τους παγιδευμένους βομβητές που εξερράγησαν, συνιστούν «κήρυξη πολέμου».

«Είχαν πρόθεση να δολοφονήσουν χιλιάδες κόσμο»

Ο ίδιος υποστήριξε πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση και τόνισε πως το Τελ Αβίβ γνώριζε ότι υπήρχαν περισσότερες από 4.000 συσκευές τηλεειδοποίησης σε χρήση.

Ορισμένες από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία, φαρμακεία, αγορές, εμπορικά καταστήματα, ακόμη και κατοικίες, ιδιωτικά οχήματα και δημόσιους δρόμους, όπου βρίσκονται χιλιάδες άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

 Στο μήνυμά του Νασράλα μεταξύ άλλων είπε: «Πάνω από 4.000 βομβητές είχαν διανεμηθεί στα μέλη της οργάνωσης. Oι χθεσινές και προχθεσινές επιθέσεις αποτελούν σφαγή, μακελειό, είχαν πρόθεση να δολοφονήσουν χιλιάδες κόσμο. Πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν την όρασή τους. Τα νοσοκομεία του Λιβάνου αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση. Θα μπορούσε να το πει κανείς κήρυξη πολέμου. Xτύπησαν χιλιάδες με ένα κουμπί. Πρόκειται για πρωτοφανές χτύπημα στην ιστορία μας. Ήταν μια δοκιμασία. Αλλά, παρά το μεγάλο χτύπημα, η ίδια η Χεζμπλάχ δεν χτυπήθηκε».

 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι οι «πρωτοφανείς» επιθέσεις ήταν μεγάλο πλήγμα για την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η οργάνωση έχει σχηματίσει ερευνητικές επιτροπές που εξετάζουν διάφορα σενάρια.

 «Όλες οι λεπτομέρειες θα εξακριβωθούν, χωρίς βιαστικά συμπεράσματα», τόνισε. «Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση στον Λίβανο για την υποστήριξη της Γάζας δεν σταματά».

Τρόμος στο Λίβανο

Σημειώνεται πως η έκρηξη χιλιάδων κινητών συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολάχ έσπειρε τον φόβο σε όλον τον Λίβανο και πολλοί κάτοικοι ανησυχούν ότι μπορεί να κουβαλούν στις τσέπες τους βόμβες, χωρίς να το ξέρουν.

 Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκανόταν στην αρχή βομβητές και στη συνέχεια ασύρματοι πομποδέκτες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν, σε δύο κύματα επιθέσεων, την Τρίτη και την Τετάρτη. Η κυβέρνηση του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ λένε ότι για τις επιθέσεις αυτές ευθύνεται το Ισραήλ.

Φήμες για βόμβες σε κινητά

Μετά την επίθεση, διαδόθηκαν ψευδείς φήμες που έκαναν λόγο για εκρήξεις κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

 Ο Μουστάφα Τζεμάα είπε ότι απομάκρυνε κάποια εμπορεύματα από το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών που διατηρεί στη Σιδώνα. «Είχαμε κάποιες συσκευές που πιστεύαμε ότι είναι 100% ασφαλείς αλλά, για προληπτικούς λόγους, τις απομακρύναμε, επειδή ανησυχούσαμε», εξήγησε.

 Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να αναφέρουν αν δουν κάποιο ύποπτο αντικείμενο, προσθέτοντας ότι διεξάγει ελεγχόμενες εκρήξεις σε βομβητές και άλλες συσκευές που πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένες.

Αυστηρά μέτρα στις πτήσεις

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Λιβάνου απαγόρευσε τους ασύρματους πομποδέκτες και τους βομβητές στις πτήσεις, καθώς και την αεροπορική αποστολή τέτοιων αντικειμένων, μετέδωσε το Εθνικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της χώρας.

 Τέτοιες συσκευές απαγορεύεται επίσης να αποστέλλονται αεροπορικώς, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Σοκ από τις επιθέσεις

Μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις της Τρίτης ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, γιατροί και διοικητικό προσωπικό. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα ήταν παιδιάπου σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βομβητές των γονιών τους.

 «Φυσικά φοβόμαστε, τα παιδιά μου, τα παιδιά των αδελφών μου, όλοι μας. Ποιος αισθάνεται ασφαλής σε μια τέτοια κατάσταση;», είπε ο Μουστάφα Σιμπάι, ένας κάτοικος της Βηρυτού. «Όταν άκουσα τι συνέβη χθες, άφησα το τηλέφωνό μου στη μοτοσικλέτα μου και απομακρύνθηκα», είπε.

 Ο Ζιάντ Μακάρι, υπουργός Πληροφοριών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου, είπε ότι ο πανικός είναι αναμενόμενος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή ήταν «ένα νέο είδος εγκλήματος για τους Λιβανέζους» και ότι έπληξε ανθρώπους στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στην καθημερινότητά τους. Όμως ταυτόχρονα σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλές φήμες… ότι ανατινάχθηκε ένα θυροτηλέφωνο, ένα σύστημα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, μια τηλεόραση, ένα κινητό τηλέφωνο».

 «Όλα αυτά είναι ένα μάτσο ψέματα, ένα μάτσο ψευδείς ειδήσεις και δεν βοηθούν καθόλου», τόνισε.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις