ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Λίβανος: Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ιμπραΐμ Ακίλ - «Σχεδόν 10 ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί του»

Κοινοποίηση
Tweet

Ποιος ήταν ο Ιμπραΐμ Ακίλ

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή σήμερα στη Βηρυτό τον ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, Ιμπραχίμ Ακίλ, καθώς και άλλους διοικητές της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Ακίλ, ότι σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας του την ώρα που είχαν συνάντηση. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν σε αυτή την ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ο Ιμπραχίμ Ακίλ, γνωστός και με το όνομα Ταχσίν, ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για το ρόλο του στις επιθέσεις κατά της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, και τον ρόλο του σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών τον Οκτώβριο του 1983, όπου σκοτώθηκαν 241 στρατιώτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού «υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στόχευσαν την περιοχή της Βηρυτού και σκότωσαν τον Ιμπραήμ Ακίλ, επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τον εκτελούντα χρέη διοικητή της Radwan και τον διοικητή του «Σχεδίου κατάκτησης της Γαλιλαίας», που μαζί με τον Ακίλ, αποτελούσαν την κορυφή της ιεραρχίας της ομάδας Radwan.

Σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, της επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε σήμερα στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

 Τουλάχιστον δύο πολυκατοικίες κατέρρευσαν στην περιοχή Τζαμούς, στα νότια προάστια της Βηρυτού, έπειτα από ισραηλινό πλήγμα με στόχο τον κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ. Ειδικές ομάδες έρευνας και διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν για να αναζητήσουν όσους βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, ανέφερε η πολιτική άμυνα του Λιβάνου σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή και έδωσε εντολή στον κόσμο να εκκενώσει το σημείο της καταστροφής.

Ομάδα του CNN που βρισκόταν στο σημείο είδε μέρος ενός άδειου οικοπέδου που άφησε πίσω του ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι  λέει ότι ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ Ακίλ,  η ανώτατη ηγεσία της επιχειρησιακής πτέρυγας της οργάνωβσης και της επίλεκτης δύναμης Radwan ήταν συγκεντρωμένοι σε συνάντηση που είχε κρατηθεί μυστική, όταν στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

“Συγκεντρώθηκαν σε υπόγειο, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών, στην καρδιά της Νταχίε, χρησιμοποιώντας έτσι πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα. Συναντήθηκαν για να συντονίσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον Ισραηλινών πολιτών”, δήλωσε ο Hagari σε συνέντευξη Τύπου. Ο Hagari είπε ότι τουλάχιστον 10 διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, μαζί με τον Aqil.

Ποιος ήταν ο Ιμπραΐμ Ακίλ
Ο Χάγκαρι είπε ότι ο Ακίλ και η μονάδα Radwan της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν να επιτεθούν και να καταλάβουν βόρειες περιοχές του Ισραήλ. Ισχυρίζεται ότι σκόπευαν να “δολοφονήσουν και να σκοτώσουν αθώους”,. Ο ίδιος συνέκρινε  τα σχέδιά τους με τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ο Hagari προσθέτει ότι οι IDF θα “συνεχίσουν να ενεργούν για να υπονομεύσουν” τη Χεζμπολάχ.

Ο Ακίλ είχε επικηρυχθεί από τις ΗΠΑ με 7 εκατομμύρια δολάρια για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε το 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, καθώς και για την καθοδήγηση της σύλληψης Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίζει τον Ακίλ ως «παγκόσμιο τρομοκράτη».

Ο Aqil εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ τη δεκαετία του 1980 και ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της οργάνωσης εκτός Λιβάνου, σύμφωνα με τις IDF. Ο στρατός λέει ότι Ακίλ συμμετείχε σε πολλές επιθέσεις σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες είχαν  στόχο αμάχους. Από το 2004, ο Aqil υπηρετούσε ως επικεφαλής της πτέρυγας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, υπεύθυνος για τις βομβιστικές και αντιαρματικές επιθέσεις της τρομοκρατικής ομάδας, την αεράμυνα και άλλες πτυχές της οργάνωσης.

Επιπλέον, ο Aqil υπηρετούσε ως διοικητής της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν (Radwan) της Χεζμπολάχ, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ έχει ως αποστολή την πιθανή εισβολή στην χώρα.  Οι IDF λένε ότι ο Aqil συμμετείχε σε μια επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον στρατιωτικού φυλακίου κοντά στο Avivim το 2019, σε μια βομβιστική επίθεση στον κόμβο Megiddo πέρυσι, καθώς και σε αρκετές απόπειρες από πράκτορες της Χεζμπολάχ να διεισδύσουν στο Ισραήλ εν μέσω πολέμου.

Ο Aqil καταζητείτο επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ρόλο του στη βομβιστική επίθεση του 1983 σε στρατώνα των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, καθώς και για την καθοδήγηση της αρπαγής Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στο Λίβανο τη δεκαετία του 1980. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις