ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Eρώτηση για τη νέα κατάρρευση ψευδοροφής στο Νοσοκομείο του Ρίου

Κοινοποίηση
Tweet

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεση εγγράφων (ΑΚΕ) προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα «Καταρρέει στην κυριολεξία το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”» κατέθεσαν δεκαοκτώ (18) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή  Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η ερώτηση επισημαίνει ότι για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερου του έτους αποκολλάται και πέφτει γυψοσανίδα ψευδοροφής θαλάμου κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών διακινδυνεύοντας την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και των συνοδών τους, καθώς από καθαρή τύχη δεν έχει υπάρξει σοβαρός τραυματισμός – σε μια από τις δύο προηγούμενες είχε τραυματιστεί στη διάρκεια της αυτοψίας ο πρώην διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Πρόκειται για μια επιεικώς απαράδεκτη κατάσταση η οποία απαξιώνει το εν λόγω νοσοκομείο και εν γένει τον θεσμικό ρόλο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει ενταχθεί στο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα». Το έργο δείχνει να καθυστερεί επικίνδυνα και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025. Ωστόσο, φαίνεται να μην έχει συμβασιοποιηθεί ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάρκεια του προβλέπεται στους δέκα μήνες, εύλογα αναδύονται ερωτηματικά και φόβοι μη υλοποίησης και μη απορρόφησης ενωσιακών πόρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια, των εργαζομένων, των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και την επαναθεμελίωση του ΕΣΥ που έχει διαλύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ρωτάμε τον λαλίστατο υπουργό Υγείας και τον νέο διοικητή της 6ης ΥΠΕ, αν θεωρούν το νοσοκομείο του Ρίου «στοιχειωμένο» και πέφτουν συνεχώς οι ψευδοροφές ή αν επιτέλους θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα προς όφελος των πολιτών της Αχαΐας και όλης της ΝΔ Ελλάδας.

Το κείμενο της ερώτησης

Προς τον  Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Καταρρέει στην κυριολεξία το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”»

Επανειλημμένως έχουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας επισημάνει και υπερτονίσει τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα να μείνει δίχως ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συχνά έχουμε αναφερθεί στην απαξίωση, την υποβάθμιση και εν τέλει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την εξ αυτής στροφή των ανθρώπων της χώρας προς την “ελευθερία” να “επιλέξουν” τον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους, ιδίως σε εποχές πληθωρισμού, ακρίβειας και δραματικής μείωσης, «βουλγαροποίησης» της αγοραστικής τους δύναμης.

 Έχουμε γράψει, θέλοντας να επικοινωνήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος που δημιουργούν οι άτεγκτες νεοδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης, ότι το ΕΣΥ καταρρέει, μεταφορικά για να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις στο ζήτημα της υγείας.

 Δυστυχώς, στην περίπτωση του πολύπαθου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια” η χρήση του ρήματος “καταρρέω” είναι κυριολεκτική. Πριν λίγες μόλις ημέρες, την 9 Σεπτεμβρίου 2024, κατέρρευσε η ψευδοροφή θαλάμου της Β’ Παθολογικής Κλινικής, που βρίσκεται στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο περιστατικό, δηλαδή πτώση ψευδοροφής. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κανείς από τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του εν λόγω θαλάμου.

 Είναι ιλαροτραγικό να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα απαράδεκτα και επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, των ασθενών και των επισκεπτών ενός νοσοκομείου, και δη πανεπιστημιακού. Και μάλιστα όταν συμβαίνουν σε τακτική βάση, όπως στο εν θέματι νοσοκομείο, το οποίο μάλιστα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακαίνισης και αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών του ΕΣΥ μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως λ.χ. η κατασκευή νέων βοηθητικών κτιρίων, η αποκατάσταση υγρο/θερμομόνωσης, η αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων, η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού, η αντικατάσταση ειδών υγιεινής, η γενική ανακαίνιση, τα δίκτυα πυρασφάλειας, η θέρμανση, o εξαερισμός και ο κλιματισμός (HVAC), καθώς και η ανακαίνιση εγκαταστάσεων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.

 Σε απάντηση της υπ' αριθ. Πρωτ. 2791/129/24-1- 2024 ερώτησής μου η οποία περιλάμβανε αίτημα για κατάθεση εγγράφων ο Υπουργός απέστειλε το υπ' αριθ. Πρωτ. 3435/01-02-2024 έγγραφο του Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, το από 31-1-2024 ενημερωτικό σημείωμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Π.Γ.Ν. Πατρών, γ) το υπ' αριθ. Πρωτ. 225/24-1- 2024 πόρισμα της εταιρείας “ΤΟΜΙ” και δ) το με αριθ. Πρωτ. 2585/24-1-2024 εσωτερικό σημείωμα της ΚΤΥΠ, καθώς και το από 23-1-2024 Εμπιστευτικό Υπηρεσιακό Σημείωμα της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της 6ης Υ.ΠΕ. Εξ αυτών συνάγεται ότι οι εμπειρογνώμονες δε συμφωνούν στις αιτίες που οδήγησαν στο απαράδεκτο φαινόμενο της πτώσης των γυψοσανίδων εντός θαλάμων κλινικών ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου, αναφέρεται δε ότι εκ των υστέρων ανθρώπινες παρεμβάσεις παρεμπόδισαν την αυτοψία και διενέργεια τεχνικής πραγματογνωμοσύνης από τους αρμόδιους. Εντούτοις, ο Διοικητής του εν λόγω νοσοκομείου με μεγάλη ευκολία έχει μιλήσει σε διαδικτυακή του συνέντευξη περί “δολιοφθοράς” (https://pelop.gr/pgnp-dimitris-bakos-stin-ptd-syngnomi-gia-tis-polyores-anamones-giati-menei-xagrypnos/ ).

 Επειδή το κράτος δικαίου στηρίζεται και στον πυλώνα της κρατικής πρόνοιας σχετικά με την βελτίωση και διατήρηση της υγείας των ανθρώπων που έχει στην συνταγματική και πολιτειακή ευθύνη του.

Επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά πρωταρχικό και θεμελιακό άξονα ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού κράτους δικαίου, μέλους της Ε.Ε, και το δευτεροβάθμιο επίπεδό του διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών, την παροχή επείγουσας φροντίδας αλλά και την προώθηση του ερευνητικού και εκπαιδευτικού πεδίου

Επειδή στο εν λόγω νοσοκομείο παρατηρείται για τρίτη φορά το απαράδεκτο φαινόμενο της πτώσης γυψοσανίδων από ψευδοροφές θαλάμων κλινικών και από τύχη δεν έχει τραυματιστεί κανείς επαγγελματίας υγείας, ασθενής και επισκέπτης

Επειδή ο Διοικητής του εν θέματι νοσοκομείου έκανε ελαφρά τη καρδία λόγο για “δολιοφθορά” αλλά δεν κινήθηκε η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ούτως ώστε να διερευνηθεί το περιστατικό και να αναζητηθούν ευθύνες αν όντως υπάρχουν


Επειδή βάσει της υπ' αριθ. Πρωτ. 4883 ΕΞ 2022/13-1-2022  απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών περί ένταξης του έργου με τίτλο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε Ολόκληρη την Ελλάδα» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161172) στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ολοκλήρωση το έργου ορίζεται το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Επειδή βάσει της  23PROC013252927/2023-08-11 διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων  για την επιλογή αναδόχου κατασκευής έργου, η προθεσμία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου για το έργο “Ανακαίνιση-Αναδιαμόρφωση χώρων υγιεινής (W.C και W.C AMEA) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια” έχει παρέλθει από τις 28-9-2023, όπως και η δεκάμηνη ισχύς των κατατεθεισών προσφορών, η δε συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δέκα (10) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Επειδή η σύμβαση αυτή φαίνεται να μην έχει ακόμη υπογραφεί.

Ερωτάται  ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Γιατί δεν έλαβε τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί για τρίτη φορά στο εν θέματι πανεπιστημιακό νοσοκομείο το φαινόμενο της αποκόλλησης και πτώσης γυψοσανίδων από τις ψευδοροφές των θαλάμων των κλινικών;
Το πρόσφατο απαράδεκτο περιστατικό αποδίδεται και αυτό σε δολιοφθορά; Και αν ναι, θα διαταχθεί αυτή τη φορά Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί και να βρεθούν ο(ι) υπαίτιος(ι);
Σε ποια φάση βρίσκεται η συμβασιοποίηση και  εκτέλεση του έργου “Ανακαίνιση-Αναδιαμόρφωση χώρων υγιεινής (W.C και W.C AMEA) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”” και γιατί καθυστερεί η διαδικασία;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε το σώμα καταθέτοντας:

Το πόρισμα των τεχνικών υπηρεσιών της 6ης Υ.ΠΕ, του νοσοκομείου και της υπεύθυνης τεχνικής εταιρείας.
Τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ανακαίνιση-Αναδιαμόρφωση χώρων υγιεινής (W.C και W.C AMEA) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”», αν υπάρχει.

Ο Ερωτών  Βουλευτής

 Παναγιωτόπουλος Ανδρέας


Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος


Γαβρήλος Γεώργιος


Γιαννούλης Χρήστος


Δούρου Ειρήνη (Ρένα)


Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)


Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος


Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)


Κόκκαλης Βασίλειος


Κοντοτόλη Μαρίνα


Μάλαμα Κυριακή


Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος


Μπάρκας Κωνσταντίνος


Νοτοπούλου Αικατερίνη


Παπαηλιού Γεώργιος


Παππάς Πέτρος


Πούλου Παναγιού (Γιώτα)


Φάμελλος Σωκράτης

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις