ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Κοινοποίηση
Tweet

Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νέα πλήγματα κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ το Al Jazeera μεταδίδει ότι έγιναν πάνω από 15 επιθέσεις στο νότιο τμήμα της χώρας μέσα σε μόλις 15 λεπτά

 «Οι IDF πραγματοποιούν κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες» τονίζουν οι Times of Israel.

 «Οι IDF (στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ) πλήττουν επί του παρόντος στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο», ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 16 μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στο χτύπημα της Παρασκευής στη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο δεύτερου στελέχους της από το ισραηλινό πλήγμα σε συνοικία νότια της Βηρυτού, που είχε ως συνέπεια να χάσει τη ζωή του  Ιμπραήμ Ακίλ, κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης. 

 Το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ανέφερε πως ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.

 Δεκαπέντε μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πιο σημαντική μορφή εξ αυτών ήταν ο επικεφαλής της δύναμης Ραντουάν, ο Ιμπραήμ Ακίλ.ς

 «Τη στιγμή του χτυπήματος, ο Ακίλ και οι (στρατιωτικοί) διοικητές της επίλεκτης ομάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε υπόγειο κάτω από πολυκατοικία στην καρδιά της γειτονιάς Νταχίγια της Βηρυτού κρυμμένοι κάτω από Λιβανέζους πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

 Στους 31 οι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα 

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών από το πλήγμα ανέρχεται στους 31. Ανάμεσα τους είναι 7 γυναίκες και τρία παιδιά.
Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι ο Ακίλ έγινε στόχος, επειδή σχεδίαζε επίθεση, παρόμοια με αυτή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο βόρειο τμήμα της χώρας,

Η δολοφονία του  Ακίλ, που ήταν επικηρυγμένος με7 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ, αποτελεί νέο πλήγμα για τη Χεζμπολάx, λίγες μέρες μετά την έκρηξη ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν μέλη της σε όλο τον Λίβανο. 

Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ 

Κατά τη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να αποτελούν εγκλήματα πολέμου. 

 Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ  ανέφερε «αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρό πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των πολέμων και έρχονται στον απόηχο των ισραηλινών διακηρύξεων για πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, που θα στείλει τον Λίβανο πίσω στην λίθινη εποχή».

 Ο ίδιος αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει» τις επιθέσεις στη χώρα του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη» στην περιοχή, από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή – θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

 

 

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις