ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λούκα Κατσέλη: Η πρόταση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς

Κοινοποίηση
Tweet

Η πρόταση της πρώην υπουργού για την ανασυγκρότηση της αριστεράς και τη σύμπλευση των κομμάτων της κεντροαριστεράς, καθώς και η προειδοποίηση για την πορεία της δημοκρατίας

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή που έδωσε στην ΕΡΤ, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία προγραμματική σύμπλευση των κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Στην τοποθέτησή της, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου πολιτικών προτάσεων που θα απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις, προτάσσοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ανάπτυξη, και ενισχύοντας τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Παράλληλα μίλησε και για τις προκλήσεις της πολιτικής στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση βασισμένη στο ήθος και στη συλλογικότητα.

«Η πολιτική είναι λειτούργημα,» τόνισε. «Όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο χώρο πρέπει να προβάλλουμε ήθος. Ο πολιτικός είναι πρότυπο, σαν τον δάσκαλο. Και σήμερα, το ήθος βάλλεται από παντού».

Η κ. Κατσέλη στήριξε ότι η κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα είναι πλέον γενικευμένη. «Δεν είναι θέμα ενός κόμματος. Είναι κρίση όλου του πολιτικού συστήματος, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τα άκρα δεξιά και αριστερά. Υπάρχει βαθιά κρίση εμπιστοσύνης στο αντιπροσωπευτικό σύστημα».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι ο πολιτικός πρέπει να προσφέρει ελπίδα και να προωθεί τη συνεργασία, αντί να δημιουργεί διχασμούς. «Η τοξικότητα και η επιθετικότητα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αβεβαιότητας. Όταν οι βουλευτές επιτίθενται ο ένας στον άλλον, αυτό το κλίμα περνάει στην κοινωνία και καταστρέφει τη δημοκρατία».

Για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, η Κατσέλη σημείωσε ότι χρειάζεται συγκεκριμένο όραμα και προγραμματισμός. «Συζητάμε πολύ λίγο για το πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε δέκα χρόνια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για να βελτιώσουμε την οικονομία, την κοινωνία μας, την εθνική κυριαρχία;»

Σχετικά με το πολιτικό μέλλον, η πρώην υπουργός προέτρεψε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να ενωθούν και να παρουσιάσουν αξιόπιστες επιλογές στους πολίτες. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα δίνει εναλλακτικές λύσεις. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση».

Ανέφερε πως είχε καταθέσει τις δικές της σκέψεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα στην Αριστερά τον Ιούνιο, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη ενός προοδευτικού μετώπου και μπορούμε να συζητήσουμε τι σημαίνει για μένα τουλάχιστον, να είσαι κάποιος προοδευτικός το 2024. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια πρωτοβουλία ανθρώπων οι οποίοι από τους κοινωνικούς φορείς, από κάτω προς τα πάνω, να προχωρήσει σε μια συνδιάσκεψη, προγραμματική προγραμματική σύγκλιση και σε ένα συνέδριο για τη συγκρότηση ενός τέτοιου ενιαίου ψηφοδελτίου μέσα στο 2025, όπου θα κληθούν τα κόμματα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία να δώσουν τους δικούς τους υποψηφίους. Τολμηρό; Ναι. Φιλόδοξο; Ναι. Ρεαλιστικό; Πιστεύω ότι είναι η μόνη λύση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας την ευθύνη του πρώην πρωθυπουργού στην ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου: «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει και εκείνος ευθύνη να εμφανιστεί ξανά στο πολιτικό προσκήνιο».

Για το αν έχει κάποια προτίμηση ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «Έχω συνεργαστεί με όλους και, φυσικά, έχω τις προτιμήσεις μου, αλλά δεν θα τις εκφράσω δημόσια. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ είναι να θέσει τρεις βασικές ερωτήσεις: Τι έχει προσφέρει ο καθένας; Τι έργο έχει αφήσει; Και τι θέλει να κάνει στο μέλλον;»

Η κ. Κατσέλη έκλεισε τη συνέντευξή της με μια σαφή προειδοποίηση: «Εάν δεν υπάρξει ανασύνταξη, η δημοκρατία μας θα κινδυνεύσει. Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες αξιόπιστες επιλογές για το μέλλον, αλλιώς θα χάσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό μας».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις