ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Έρχεται χρέωση του ρεύματος με την ώρα για τις επιχειρήσεις - Πώς θα κυμαίνονται τα πορτοκαλί τιμολόγια

Κοινοποίηση
Tweet

Μείωση των λογαριασμών υπόσχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια

Από τις αρχές του 2025 φαίνεται ότι θα βγουν στην αγορά τα πορτοκαλί τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία η χρέωση θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και ανά 15 λεπτά, και όχι σε μέσους όρους ημέρας.

Μάλιστα, υπάρχει στόχος 150.000 επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακό μετρητή να μπουν στα πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια στις αρχές του έτους και να ακολουθήσουν έπειτα και άλλες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.

 Γιατί είναι σημαντικά τα πορτοκαλί τιμολόγια

Γιατί δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να χρεώνεται με την ώρα για το ρεύμα που καταναλώνει. Να ξέρεις δηλαδή τι πληρώνεις κάθε ώρα και να μεταφέρεις την κατανάλωση στις ώρες που η χρέωση είναι μειωμένη. Για παράδειγμα, από τις 12-3 το μεσημέρι η μεγαβατώρα κοστίζει από 00,4 ευρώ. Ενώ στις 7 το απόγευμα κοστίζει 136,5 ευρώ και στις 8 195 ευρώ. 

Τι θα γίνει με τα νοικοκυριά

Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ είναι μέσα στο 2025 να συνδεθούν άλλες 170.000 επιχειρήσεις, μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις της μέσης τάσης αλλά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης δηλαδή φούρνους, σούπερ μάρκετ και δημόσια κτίρια. Έτσι 350.000 επιχειρήσεις θα έχουν πορτοκαλί δυναμικά τιμολόγια και αυτό είναι το 45-55% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα.

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα νοικοκυριά γιατί εκεί έχουμε τους πολλούς καταναλωτές. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να αρχίσουν να συνδέονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις