ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι είναι ο εμποδιστής αντικυκλώνας που θα μπλοκάρει τις βροχές στη χώρα μας

Κοινοποίηση
Tweet

Η πρόγνωση Κολυδά

Για βελτίωση του καιρού και άνοδο της θερμοκρασίας στις αρχές Οκτωβρίου κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σημειώνοντας πως ένας «ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας» θα επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Ο εμποδιστής αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την χώρα μας και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απουσία βροχών.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά
«Η προοπτική του καιρού έως και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι το κυριο χαρακτηριστικό του καιρού. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξαναγυρίζουμε σε κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών.

Από πλευράς βροχοπτώσεων δεν διακρίνεται κάτι ενθαρρυντικό. Μοναδική εξαίρεση κάποια φαινόμενα στο τέλος του μήνα. Από τις αρχές του Οκτωβρίου αναπτύσσεται ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας. Αυτός ο ισχυρός αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την περιοχή μας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία βροχών».

Τι είναι ο εμποδιστής αντικυκλώνας
Ο εμποδιστής αντικυκλώνας (blocking anticyclone) είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα σύστημα υψηλής πίεσης (αντικυκλώνας) σταθεροποιείται πάνω από μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας τα κανονικά καιρικά συστήματα να κινηθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες περιόδους με σταθερές καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνες ή ξηρασία το καλοκαίρι, ή ψυχρές συνθήκες το χειμώνα.

Οι εμποδιστές αντικυκλώνες επηρεάζουν την κίνηση των χαμηλών βαρομετρικών (κυκλώνες), αναγκάζοντας τα συστήματα κακοκαιρίας να αποκλίνουν προς άλλες περιοχές ή να παραμείνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην γεωργία, την ενέργεια και την ανθρώπινη υγεία, ειδικά αν επιμείνουν για εβδομάδες.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις