ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Παρίσι: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Harriet Backer στο Μουσείο Ορσέ

Κοινοποίηση
Tweet

Ήταν η πιο διάσημη γυναίκα ζωγράφος του τέλους του 19ου αιώνα στη χώρα της, τη Νορβηγία

Η Harriet Backer ήταν η πιο διάσημη γυναίκα ζωγράφος του τέλους του 19ου αιώνα στη χώρα της, τη Νορβηγία. Ιδιαίτερα γνωστή για την πλούσια χρήση φωτεινών χρωμάτων δημιούργησε ένα εξαιρετικά προσωπικό στυλ που συνδυάζει σκηνές εσωτερικών χώρων και υπαίθρια ζωγραφική.

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στη Γαλλία αφιερωμένη στο έργο της με τίτλο «Harriet Backer (1845-1932). The Music of Color» φιλοξενείται στο Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) στο Παρίσι σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Όσλο, το Μουσείο Τέχνης Kode Bergen και το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης.

Η έκθεση παρουσιάζει τις Σκανδιναβές γυναίκες ζωγράφους με τις οποίες συνδέθηκε και εξερευνά τα διάφορα θέματα που αντιπροσωπεύονται στο έργο της Harriet Backer, πίνακες παραδοσιακών νορβηγικών εκκλησιών, τοπία και την πολύ ιδιαίτερη προσέγγισή της στη ζωγραφική νεκρής φύσης. Ένα μεγάλο μέρος είναι αφιερωμένο σε εικόνες μουσικών σκηνών. Η μουσική ήταν ένα σημαντικό μέρος της ζωής της Backer: η αδερφή της, Agathe Backer Grondhal, ήταν διάσημη μουσικός στη Νορβηγία και σε ένα από τα κύρια θέματα των έργων της, οι μουσικές νότες τραγουδούν μέσα από τις ηχηρές πινελιές, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Φεμινίστρια καλλιτέχνιδα, η Harriet Backer ανέπτυξε μια τέχνη εμποτισμένη με ελευθερία, αντλώντας έμπνευση τόσο από τον ρεαλισμό όσο και από τον ιμπρεσιονισμό. Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν πλήρη δικαιώματα στη Νορβηγία, κατέρριψε εμπόδια και έγινε βασικό πρόσωπο στην καλλιτεχνική σκηνή της εποχής της.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου και της επιτροπής εξαγορών της Εθνικής Πινακοθήκης της Νορβηγίας για είκοσι χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1890 ίδρυσε σχολή ζωγραφικής όπου δίδαξε μερικούς από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της επόμενης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των Nikolai Astrup, Halfdan Egedius και Helga Ring Reusch, επισημαίνεται. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture