ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Σε απόγνωση οι φοιτητές με τα ενοίκια, αλλά η αγορά, έχει άλλη… γνώμη

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η εύρεση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φοιτητές που έρχονται να σπουδάσουν στην Πάτρα, ψάχνοντας εναγωνίως να βρουν σπίτι σε τιμή στην οποία να μπορούν οι οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν.

Η εύρεση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε δυσεπίλυτο γρίφο, μιας και η Πάτρα, είναι μια από τις πόλεις που τα ενοίκια είναι στα ύψη και δεν προβλέπεται να υπάρχει μείωσή τους, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Με αφορμή την έκκληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα, προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να μειώσουν το κόστος στέγασης, ο Θάνος Δούρος ιδιοκτήτης της Keller Williams West στην Πάτρα, αναφέρει στο thebest.gr, ότι η έκκληση του πρύτανη δεν θα μπορέσει να βρει πρόσφορο έδαφος καθώς «στα ακίνητα ισχύει η ελεύθερη αγορά. Τα ενοίκια, πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει μεγάλη αύξηση αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της αγοράς. Τι να πεις σε έναν ιδιοκτήτη, που διαθέτει το ακίνητό του π.χ. στα 500 ευρώ, παρουσιάζεται ζήτηση και βρίσκει να το νοικιάσει; Υπάρχει ζήτηση ακόμα και σε αυτές τις τιμές. Η αγορά ακόμα δεν έχει δείξει κόπωση για να αρχίσουν οι τιμές να πέφτουν. Τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας δεν το έχουμε δει».

Αυτό που παρατηρεί ο κ. Δούρος, σχετικά με τη ζήτηση και τη διάθεση των ακινήτων είναι ότι «έχουν πληθύνει τα ακίνητα που ανακαινίζονται και διατίθενται σε υψηλότερες τιμές και έχουν λιγοστέψει τα φθηνότερα ακίνητα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Το γεγονός αυτό, είναι ξεκάθαρο ότι δυσκολεύει του μη έχοντες. Δύσκολα θα βρουν ακίνητο αλλά ξαναλέω ότι όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς και δεν μπορεί κανένας να παρέμβει».

Στην Πάτρα, σε περιοχές όπως η Αγία Σοφία, το κέντρο αλλά και περιοχές που βρίσκονται κοντά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην πλειοψηφία τους τα ακίνητα που τίθενται προς διάθεση, υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό, για μια οικογένεια που θέλει να στείλει το παιδί της να σπουδάσει.

Η λύση της συγκατοίκησης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι βάζουν στο τραπέζι την εναλλακτική της συγκατοίκησης, λόγω των υψηλών ενοικίων, ειδικά σε σπίτια κοντά στις σχολές φοίτησής τους. «Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, που οι φοιτητές αποφασίζουν να συγκατοικήσουν είτε πρόκειται για αδέλφια, είτε για φίλους. Πράγματι υπάρχει αυτή η τάση, αλλά ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο γιατί ο Έλληνας δεν την έχει αυτή την κουλτούρα. Θέλει το παιδί του να έχει την ανεξαρτησία του και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να το επισκέπτεται».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις