ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών αυξήθηκε 1,5°C τα τελευταία 30 χρόνια

Κοινοποίηση
Tweet

Δείτε αναλυτικά

Πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου ανέβηκε η επιφανειακή θερμοκρασία των ελληνικών θαλασσών τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Meteo.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atmosphere από τους επιστήμονες του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είχε ως θέμα τις τάσεις βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020. Η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών την τελευταία τριακονταετία. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

 Όσον αφορά στην επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, φαίνεται η αυξητική τάση μεταβολής της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια από το 1991 έως το 2020, ενώ παρόμοια είναι η τάση για τις θερμοκρασίες στις ελληνικές θάλασσες. 

Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών μας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

 

 

Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η τάση αύξησης φτάνει και ξεπερνά τους 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη.

Αντιθέτως, σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

Διαβάστε όλη την έρευνα στα αγγλικά εδώ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις