ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«25 + 2 Ρετρό Ιστορίες»... Ένα βιβλίο λαογραφίας και πατριδογνωσίας από τα Γιάννενα

Κοινοποίηση
Tweet

Του Θανάση Μμαμπανέβα

Μια νέα υψηλής αισθητικής και περιεχομένου εκδοτική προσπάθεια, μας παρέδωσαν πρόσφατα δύο αγαπητοί και ιδιαίτερα δραστήριοι και αξιόλογοι συνάδελφοι, η Βαρβάρα Αγγέλη και ο Γιώργος Τσαντίκος τακτικά μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ στα Ιωάννινα. 

Η έκδοση που ανήκει στο «Σχήμα» τη γνωστή ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι γραμμένη στα ελληνικά, αλλά και τα αγγλικά που επιμελήθηκε η Φωτεινή Κυριακού. Η σελιδοποίηση ανήκει στον αγαπητό συνάδελφό μας Γιώργο Πατέλη, τα κόμικς στο Τάκη Μανδώλη και η σχεδίαση του εξωφύλλου στον Αθανάσιο Γιούση.

Το βιβλίο που κάλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως άλμπουμ και λεύκωμα, αναφέρεται σε «25 + 2 Ρετρό Ιστορίες» που αναδεικνύουν την ιστορική, πολιτιστική και πολιτισμική διαδρομή της περιοχής των Ιωαννίνων με στοιχεία πρωτόλεια όσο και αποκαλυπτικά μια ανεκτίμητης πνευματικής προσφοράς και παρακαταθήκης. 

Οι  «25 + 2 Ρετρό Ιστορίες» περιέχουν μοναδικές και ανεπανάληπτες εικόνες από την παλιά γειτονιά των ταμπάκηδων, τα παλιά σφαγεία που μετατράπηκαν σε πολιτιστικό πολυχώρο, την περιοχή της Σκάλας με τα πολλά πρόσωπα, τις στοές της οδού Ανεξαρτησίας, το νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και άλλα χαρακτηριστικά σημεία και στοιχεία μιας πόλης που γνώρισε ακμή σε μια εποχή και συγκυρία δύσκολη έως και δυσπρόσιτη. Τρανό παράδειγμα η Ζωσιμαία νεοκλασική σχολή καθώς και το «καλλίμορφο οικοδόμημα» της Καπλανείου Σχολής, το «κρυμμένο» κτίριο του Οικοτροφείου θηλέων και τόσα άλλα.    

Σε καιρούς δύσκολους όπου η πνευματική δημιουργία δοκιμάζεται και εν πολλοίς χειμάζεται είναι πραγματικά παρήγορο και ελπιδοφόρο, δημοσιογράφοι της περιφέρειας να αναδεικνύουν και να καταξιώνουν το ρόλο τους ως εραστές και μύστες της λαογραφίας και πατριδογνωσίας καθώς επίσης της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στους αγαπητούς συναδέλφους για την προσφορά τους.

Θανάσης Μπαμπανέβας 

Δημοσιογράφος 

Πρόεδρος ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις