ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Titan: Νέο βίντεο από την ανάσυρσή του - Είναι ακόμα «σφηνωμένο» στον ωκεανό

Κοινοποίηση
Tweet

Νέα πλάνα από τα συντρίμμια του Titan έρχονται στο «φως», έναν χρόνο μετά τη μοιραία έκρηξη

Νέα πλάνα από τα συντρίμμια του Titan έρχονται στο «φως», έναν χρόνο μετά τη μοιραία έκρηξη και ενώ το υποβρύχιο σκάφος βρίσκεται ακόμα στον πυθμένα του ωκεανού.

 Τα πλάνα δημοσίευσε το Συμβούλιο Ερευνών της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στο πλαίσιο τής δεύτερης εβδομάδας ακροάσεων για τη διερεύνηση τής υπόθεσης του υποβρυχίου της OceanGate, μέσα στο οποίο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι σε ένα ταξίδι προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

 Ο Βρετανός εξερευνητής Hamish Harding, ο Βρετανοπακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman, ο Γάλλος εξερευνητής βαθέων υδάτων Paul-Henri Nargeolet, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, Stockton Rush, επέβαιναν στο υποβρύχιο.

Το νέο βίντεο από το Titan

Το βίντεο, που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, δείχνει ένα τηλεχειριζόμενο όχημα να ανασύρει μέρος του σκάφους, το οποίο τελικά μεταφέρθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση για ανάλυση.

 Το νέο βίντεο έρχεται στη δημοσιότητα, μόλις μία βδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση εικόνων που έδειχναν μέρος του υποβρυχίου στον πυθμένα του ωκεανού.

Στα πλάνα φαίνονται σε κοντινό πλάνο τα καλώδια που κρέμονταν από τον κώνο της ουράς, ο οποίος αποτελούσε μέρος του σκάφους των 6,7 μέτρων.

Προβλήματα στη δοκιμαστική κατάδυση

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, ο πρώην επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας, Δρ. Στίβεν Ρος, αποκάλυψε πως το Titan εμφάνισε τεχνικά προβλήματα λίγες ημέρες πριν από το μοιραίο ταξίδι του.

 Όπως αναφέρει ο Guardian, σε μια δοκιμαστική κατάδυση στην οποία συμμετείχε ο Ρος, πέντε άτομα βρίσκονταν στο υποβρύχιο, με τη θάλασσα να είναι αρκετά ταραγμένη. Χρειάστηκε μια ολόκληρη ώρα για να βγάλουν τους επιβάτες από το νερό.

 «Δεν υπάρχει τίποτα για να πιαστείς μέσα στο υποβρύχιο», σχολίασε ο Ρος.

 «Ο πιλότος χτύπησε στο πίσω διαχωριστικό. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναποδογύριζαν. Τελικά, εγώ βρέθηκα στο πίσω μέρος, ενώ ένας επιβάτης ήταν ανάποδα και άλλοι δύο ήταν κολλημένοι στο μπροστινό άκρο».

 Ο Ρος δήλωσε επίσης ότι είχε ενημερώσει τον συνιδρυτή της εταιρείας, Στόκτον Ρας, για τα προβλήματα που παρουσίασε το Titan, αλλά η OceanGate δεν προχώρησε σε αξιολόγηση του υποβρυχίου μετά το περιστατικό.

Σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία

Η τελευταία κατάδυση του υποβρυχίου έγινε στις 18 Ιουνίου 2023, όταν έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξής του περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη του ταξιδιού, το οποίο είχε σκοπό την εξερεύνηση του ναυαγίου του Τιτανικού.

 Η έρευνα για το Titan συγκέντρωσε διεθνές ενδιαφέρον και τα συντρίμμια του βρέθηκαν στον πυθμένα του ωκεανού, περίπου 300 μέτρα από τον Τιτανικό, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι.

 Η ακροαματική διαδικασία, που λαμβάνει χώρα στην κομητεία Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες. Σκοπός της είναι να «αποκαλύψει τα γεγονότα πίσω από το συμβάν και να διαμορφώσει προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον».

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις