ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή: 588 οι νεκροί στον Λίβανο από τις ισραηλινές επιδρομές - Αναστολή πτήσεων από και προς τη Βηρυτό

Κοινοποίηση
Tweet

Δραματικές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στον Λίβανο

Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο από χθες, Δευτέρα, ανήλθε σε 558, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 1.835, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Φιράς Αμπιάντ.

Πάνω από 30 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες προς και από τη Βηρυτό ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του διεθνούς αεροδρομίου Rafic Hariri. Στην ιστοσελίδα φαίνεται ότι ακυρώθηκαν 15 εξερχόμενες πτήσεις και 29 εισερχόμενες από διάφορες αεροπορικές εταιρίες, όπως της Qatar Airways, της United Arab Emirates και της Turkish Airways.

Η Qatar Airways ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της με προορισμό τη Βηρυτό έως αύριο, Τετάρτη, ύστερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. «Λόγω της σημερινής κατάστασης στον Λίβανο, η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού έως τις 25 Σεπτεμβρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. «Η ασφάλεια των επιβατών μας παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας».

Την περασμένη εβδομάδα, η Qatar Airways είχε ήδη απαγορεύσει τους βομβητές και τους ασυρμάτους στις πτήσεις της προς Βηρυτό, ύστερα από τις φονικές εκρήξεις σε φορητές συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, για τις οποίες θεωρήθηκε υπεύθυνο το Ισραήλ.

Η Lufthansa και η Delta Air Lines επίσης ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς τη Βηρυτό αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πολλοί αερομεταφορείς μείωσαν τα δρομολόγιά τους προς το Ισραήλ και το Ιράν.

Η αεροπορική εταιρεία Air France γνωστοποίησε σήμερα πως παρατείνει την αναστολή των πτήσεών της προς και από τη Βηρυτό για άλλη μια εβδομάδα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, «εξαιτίας της κατάστασης της ασφάλειας στον προορισμό». Αντιθέτως η εταιρεία «πραγματοποιεί κανονικά» τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, τις οποίες επανέλαβε το Σάββατο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας

Φόβους εκφράζει το Κρεμλίνο
Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα φόβους για μια «πλήρη αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής λόγω της στρατιωτικής κλιμάκωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Πρόκειται ασφαλώς για ένα εν δυνάμει εξαιρετικά επικίνδυνο γεγονός εφόσον πρόκειται για επέκταση της ζώνης σύγκρουσης, για την πλήρη αποσταθεροποίηση της περιοχής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ασφαλώς αυτό μας ανησυχεί και μας ανησυχεί στον ανώτατο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ καλεί όλα τα κράτη να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα όποιον έχει επιρροή στη Μέση Ανατολή ή αλλού, να επιδιώξει την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη όξυνση της κατάστασης.

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ καλεί σήμερα όλα τα Κράτη και τις πλευρές με επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του Τουρκ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Ερωτηθείσα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους μέσω μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πριν από τα χτυπήματα, δήλωσε: «Αν στέλνεις προειδοποίηση λέγοντας σε αμάχους να απομακρυνθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να πλήττεις στη συνέχεια αυτές τις περιοχές, γνωρίζοντας καλά ότι ο αντίκτυπος στους αμάχους θα είναι τεράστιος».

Στην ίδια ενημέρωση, ο Αμπντισανίρ Αμπουμπακάρ, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στον Λίβανο, δήλωσε ότι κάποια νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν γεμίσει από τους χιλιάδες τραυματίες που φθάνουν εκεί, πολλοί εκ των οποίων φέρουν τραύματα στα μάτια και το πρόσωπο.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους από χθες
Χιλιάδες οικογένειες από τον νότιο Λίβανο συγκέντρωσαν γρήγορα τα απαραίτητα και κατέκλυσαν τους δρόμους με αυτοκίνητα και μινιβάν, φεύγοντας προς τον βορρά και τη Βηρυτό, προκειμένου να γλιτώσουν από τον θάνατο που έφερε η πιο φονική ισραηλινή επίθεση από το 2006.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, μία ημέρα αφού εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιθέσεων κατά θέσεων της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης. Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο από χθες, Δευτέρα, αυξήθηκε στους 558, στους οποίους περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, ενώ 1.835 είναι οι τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Μάθιου Σόλτμαρς, δήλωσε ότι και άλλοι κάτοικοι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως η υπηρεσία προσπαθεί να βρει νέα καταφύγια για τους εκτοπισμένους γύρω από τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων που είδαμε χθες. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες και σήμερα το βράδυ και ο αριθμός τους δεν σταματά να αυξάνεται», δήλωσε ο Σόλτμαρς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η Unicef, από την πλευρά της, ζήτησε «επειγόντως άμεση αποκλιμάκωση» καθώς και όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για να εγγυηθούν την προστασία των μη στρατιωτικών υποδομών και των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ιατρικού προσωπικού.

«Η χθεσινή ημέρα ήταν η χειρότερη που έζησε ο Λίβανος εδώ και 18 χρόνια. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει άμεσα, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι μη αποδεκτές», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Unicef στον Λίβανο, η Έτι Χίγκινς, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις