ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μικροπολιτική ή Κοινωνική Πολιτική, κύριοι της Δημοτικής Αρχής;

Μαρία Γούβη
Κοινοποίηση
Tweet

της Μαρίας Γούβη, μέλους ΔΣ ΚΟΔΗΠ, μέλος Πολιτικής Γραμματείας δημοτικής παράταξης «σπιράλ»

«Με ευθύνη της Κυβέρνησης η αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠ Νοτίου του ΚΟΔΗΠ, λόγω έλλειψης προσωπικού». Αυτή είναι η αιφνιδιαστική απόφαση-πράξη του ΚΟΔΗΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το μείζον θέμα με την πιο εύκολη λύση: ό,τι δεν λύνεται (παλεύεται, δουλεύεται, προνοείται...), κόβεται!

Αλήθεια πώς άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε το κλείσιμο του ΚΔΑΠ Νότιου Διαμερίσματος να μοιάζει διοικητικά μονόδρομος, εξυπηρετώντας την κομματική τους διάθεση απέναντι στην κυβέρνηση, με θύματα ολόκληρες οικογένειες; Μετά από τόσα χρόνια παρακολούθησης τόσων διοικητικών συμβουλίων του ΚΟΔΗΠ, μπορώ να αντιληφθώ πως επιτελούν την πάγια τακτική τους για μια ακόμη φορά, επιτιθέμενοι στην «κακιά» κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα εξουσίας «που έφτασαν τα πράγματα μέχρι εδώ» και να κλείνουν έναν χώρο δημοτικής δημιουργικής απασχόλησης.

Δεν μας έπεισαν πως εξαντλήθηκαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κατάληξη. Ενημερώθηκε έγκαιρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού η φθίνουσα κατάσταση εγγραφής παιδιών στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ παρακολουθείται από χρόνια; Ζητήθηκε λύση-στήριξη; Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφραστούν-ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα (προσφυγές σε Υπουργεία, αναζήτηση και εξεύρεση άλλης προβλεπόμενης πηγής χρηματοδότησης, κλπ); Έγινε η απαιτούμενη διαρκής και επαυξανόμενη διαφήμιση και προβολή της δράσης του συγκεκριμένου ΚΔΑΠ στη γειτονιά, στα σχολεία, στα πληρώματα των εκκλησιών της περιοχής, έτσι ώστε να γίνει η επιλογή του ΚΔΑΠ πιο εύκολη και πιο έγκαιρα από τους ενδιαφερόμενους γονείς για τα παιδιά τους;

Η διοίκηση του Κοινωνικού Οργανισμού αναφέρει πως οι εγγραφές που οριστικοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ΚΔΑΠ αφορούσαν 11 παιδιά. Στα χέρια μας έφτασε έγγραφο με υπογραφές γονέων υπερδιπλάσιων παιδιών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις προσφερόμενες δραστηριότητες του ΚΔΑΠ. Ακόμα κι αν αυτοί οι γονείς δεν δικαιούνται όλοι το αντίστοιχο voucher συμμετοχής του παιδιού τους με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έγιναν –αναρωτιόμαστε- οι απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν στο δυναμικό του Κέντρου με οποιονδήποτε τρόπο; Πού είναι η φιλολαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής που υπηρετεί τον δημότη της Πάτρας και το 1 (ευρώ) το κάνει 10;

Η όλη τετελεσμένη κίνηση διακοπής της λειτουργίας του ΚΔΑΠ Νότιου μοιάζει σαν αποφασισμένη από καιρό από την διοίκηση κι ας αναφέρει πως περίμενε τις φετινές εγγραφές για να δει τι θα γίνει. Άλλωστε εξυπηρετεί να μετακινήσουν τους εκεί προβλεπόμενους εργαζόμενους σε άλλα λειτουργούντα ΚΔΑΠ προς ενίσχυση προσωπικού, χωρίς να εξαντληθούν όσες ευκαιρίες απασχόλησης-πρόσληψης κλπ προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας. Για τις δομές που υποστηρίζονται από ΕΣΠΑ κλπ απλώς διεκπεραιώνει καταστάσεις η Δημοτική Αρχή καταστάσεις, για τις δομές που λειτουργεί η ίδια (θερινά ΚΔΑΠ - κατασκηνώσεις) εξαντλεί και χρησιμοποιεί κάθε θεσμό, μέσο, εθελοντική πρωτοβουλία και προσλήψεις διμήνου προκειμένου να λειτουργήσουν.

Η αγωνία μας, πέρα από την παύση λειτουργίας της συγκεκριμένης  δομής, επικεντρώνεται πλέον σοβαρά και στη συνέχιση λειτουργίας των υπολοίπων δομών κοινωνικών παροχών. Αν ο διαβόητος ανταγωνισμός των δημοτικών ΚΔΑΠ με τα ιδιωτικά (που έχουν κυκλώσει τις γειτονιές) υπερτερεί υπέρ των δεύτερων -με τις αυξημένες, σύγχρονες υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας- αυτό θα καταστήσει στο μέλλον αμφίβολη τη λειτουργία και των άλλων τριών δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης; Μήπως θα πρέπει ΤΏΡΑ να γίνει πρόβλεψη; Μήπως θα πρέπει να συζητηθεί γενικότερα η αναγκαιότητα και ο τρόπος λειτουργίας των ΚΔΑΠ; Μήπως ήρθε η ώρα να συζητηθεί το μέλλον τους σε άλλη κοινωνική βάση λειτουργίας δημοτικής δομής (στους χώρους αυτούς πληρούνται προϋποθέσεις υποδομών, ασφαλείας κλπ);

Θυμίζουμε με την ευκαιρία πως σαν δημοτική παράταξη ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα ως προ ημερησίας διάταξης και με την έννοια του κατεπείγοντος να αποτελέσει μοναδικό θέμα μιας έκτακτης σύγκλισης Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού Οργανισμού πριν παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις