ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κατώτατος μισθός: «Καμπάνα» έως 8.000 ευρώ σε όποιον εργοδότη δεν καταβάλει τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους δικαιούχους

Κοινοποίηση
Tweet

Η Επιθεώρηση Εργασία προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβατών

«Καμπάνα» από 1.800 έως και 8.000 ευρώ προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για όποιο εργοδότη δεν καταβάλλει τις προβλεπόμενες (πιο πρόσφατα από τον Απρίλιο του 2024) αυξήσεις στον κατώτατο μισθό για τους δικαιούχους εργαζομένους.

Το ύψος της «καμπάνας» δηλαδή του προστίμου για τη μη καταβολή των εν λόγω αυξήσεων στον κατώτατο μισθό κλιμακώνεται ανάλογα με το πλήθος των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και από το αν ο εργοδότης ο οποίος έκανε την παράβαση αυτή πάνω από μία φορά.

Συγκεκριμένα, ο χάρτης των προστίμων εντάσσει στις «πολύ υψηλές» τις παραβάσεις που αφορούν στη «μη καταβολή μισθών / ημερομισθίων βάσει νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού /ημερομισθίου».

Υπενθυμίζεται πως την 1η Απριλίου 2024, η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση 6,41%, ενώ τέσσερις μήνες νωρίτερα, την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπάγωσε τις τριετίες (για το διάστημα πριν το Φεβρουάριο του 2012 και μετά τον Ιανουάριο του 2024).

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία των ελέγχων τους οποίους διεξήγαγε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας, κοντά 1 στους 4 εργαζόμενους δεν έλαβε τις αυξήσεις τις οποίες δικαιούταν.

Η Επιθεώρηση Εργασία προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβατών, αν και αρμόδια στελέχη ανέφεραν στο newsit.gr πως ζητούμενο δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η συμμόρφωση των παραβατών με τη νομοθεσία, δηλαδή η πληρωμή του μισθού που δικαιούται κάθε εργαζόμενο.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως οι παραβάτες (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων των επιθεωρητών εργασίας) εργοδότες, οι οποίοι συμμορφώνονται με το νόμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καταβάλλοντας αναδρομικά τις προβλεπόμενες από το νόμο αυξήσεις στους δικαιούχους, μπορούν να αποφύγουν τον καταλογισμό του προστίμου.

πηγη newsit

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις