TRAVEL

/

4 + 1 μέρη για αποδράσεις με μικρά παιδιά

Κοινοποίηση
Tweet

Σκέφτεστε να κάνετε μια μακρινή εκδρομή μα σας απασχολεί το γεγονός των παιδιών;

Σκέφτεστε να κάνετε μια μακρινή εκδρομή μα σας απασχολεί το γεγονός των παιδιών; Πού θα παίξουν;

Τι θα δουν που να τους ενδιαφέρει ή έστω να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον; Πώς θα είναι έπειτα από μια πολύωρη διαδρομή με το αμάξι;

 Το travel-inspiration.gr προτείνει μερικά πανέμορφα μέρη που είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους:

Παύλιανη – Φθιώτιδα

Στις καταπράσινες πλαγιές του μυθικού όρους Οίτη βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.040 μέτρων ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας, το πανέμορφο χωριό της Παύλιανης. Πρόκειται για έναν προσιτό προορισμό, μιας και οι αποστάσεις από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας είναι σχετικά μικρές, μην ξεπερνώντας τις τρεις περίπου ώρες διαδρομής.

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο αποδεικνύει μάλιστα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους.


 Με μια αξιοζήλευτη προσπάθεια, οι μαθητές του χωριού με την πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων, μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι πλάι στα τρεχούμενα νερά του ποταμού με φόντο τα αιωνόβια δέντρα του πάρκου, απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, γέφυρες, τούνελ και μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε καλούν να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία και να ξαναγίνεις για λίγο και εσύ παιδί.

Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.

 Και βέβαια μέσα στο υπέροχο χωριό της Παύλιανης θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες που θα καλύψουν και με το παραπάνω την ανάγκη σας για φαγητό μιας και οι διαδρομές μέσα στη φύση θα σας έχουν ανοίξει στα σίγουρα την όρεξη…

Πηγές Κρύας – Λιβαδειά

Οι πηγές της Έρκυνας βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία Κρύα, σε μια κατάφυτη περιοχή από αιωνόβια πλατάνια στην Λιβαδειά Βοιωτίας.

 Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, στον λόφο που ορθώνεται πάνω από το φαράγγι της Έρκυνας, βρίσκεται το κάστρο της Λιβαδειάς, ενώ στη μέση όλων ρέει ο ποταμός, ο οποίος στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, όμως στις μέρες μας, μετά από ένα πλήρες σχέδιο αναβάθμισης, έχει μεταμορφωθεί εντελώς.

Και εάν στη μέση του ποταμού το γλυπτό της Έρκυνας αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να σας παρασύρει σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής, παραμυθένιας εποχής, έξω από όλα αυτά, υπέροχα καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες απλώνουν τις απερίγραπτες μυρουδιές των ψητών και σε καλούν να τις απολαύσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 Αφήστε λοιπόν τους μικρούς μας φίλους να χαρούν τη μαγεία της φύσης πλάι στο ποτάμι και πιείτε μια παγωμένη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί με τους καλύτερους και φημισμένους μεζέδεςτης Λιβαδειάς…

Βαγονέτο – Φωκίδα 

Το μοναδικό αυτό θεματικό πάρκο βρίσκεται στο 51ο χλμ Ε. Ο. Λαμίας-Άμφισσας στη Φωκίδα,και παρουσιάζει με ξεχωριστό τρόπο τους χώρους ενός μεταλλείου καθώς και την εξόρυξη βωξίτη, τόσο διαδραστικά, που θα μείνει πραγματικά αξέχαστος τόσο σε εσάς όσο και στους μικρούς μας φίλους.

 Στο “Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας”, γνωστό ως “Βαγονέτο” η περιήγηση χωρίζεται σε τρία διαφορετικά στάδια, ώστε να μην μείνει ούτε ένα τόσο δα κενό σχετικά με την ενημέρωση του συγκεκριμένου μετάλλου…

Αρχικά, ο επισκέπτης επιβιβάζεται στο βαγονέτο που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες 30 ολόκληρα χρόνια πριν μέσα στην περίφημη “στοά 850“, κατάλληλα πλέον φωτισμένη, για να ανακαλύψει το παρελθόν μέσα από τις ανέσεις του παρόντος.

 Σε επιλεγμένα λοιπόν σημεία εντός της στοάς η οποία αποτελούσε ένα πραγματικό ορυχείο και εισέρχεται στα έγκατα της γης σε βάθος 200 μέτρων, υπάρχουν όμορφα τοποθετημένα εκθέματα – ομοιώματα μεταλλωρύχων, τα οποία, με την οπτικοακουστική αναπαραγωγή που έχει προσαρμοστεί, σε μεταφέρουν αυτόματα στα πιο απόκρυφα σημεία της εξόρυξης βωξίτη του παρελθόντος.

Στο δεύτερο στάδιο της ξενάγησης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει μια τεράστια γκάμα εκθεμάτων στον “Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας”, ενώ στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της ξενάγησης, ο επισκέπτης θα βρεθεί στην “Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας” όπου έπειτα από εκμάθηση, θα πραγματοποιήσει μια αξέχαστη εικονική γεώτρηση.

Ζαχλωρού – Αχαΐα

Η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Αχαΐας χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού και βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού Διακοφτού – Καλαβρύτων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 623 μέτρων και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

 Η τουριστική της ανάπτυξη της συνδέεται άμεσα με το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το χωριό, μα και στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο ξεκινάει 3 χιλιόμετρα βόρεια της Ζαχλωρούς, και έπειτα από μια πραγματικά υπέροχη διαδρομή παράλληλα με το ομώνυμο ποτάμι, εκβάλλει στο Διακοφτό.

Στο παρελθόν, η μόνη επικοινωνία των κατοίκων της, γίνονταν μέσω του Οδοντωτού. Άλλωστε αυτή ήταν και είναι η μοναδική στάση του σε ολόκληρη τη διαδρομή. Το τοπίο του φαραγγιού και τα νερά του Βουραϊκού, δημιουργούν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Η τοποθεσία δε που ο Οδοντωτός εισχωρεί μέσα στα σκοτεινά επιβλητικά βράχια του φαραγγιού, αλλά και το πέρασμα από τη μεταλλική γέφυρα της Ζαχλωρούς λίγο μετά τη μοναδική του στάση, είναι πραγματικά μαγικές.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις απεριόριστες φυσικές ομορφιές του χωριού, αλλά και να επισκεφθούν τον παλιό νερόμυλο, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν ιδιοκτησία τηςΜονής του Μεγάλου Σπηλαίου, όμως σήμερα έχει δυστυχώς εγκαταλειφθεί.

 Και για όσους ενδιαφέρονται για διαδρομές στη φύση, από το σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι προς τη Μονή το οποίο χρησιμοποιείτο την εποχή που ο δρόμος προς το Μέγα Σπήλαιο δεν υπήρχε. Η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά.

Φτάστε λοιπόν στο Διακοφτό και επιβιβαστείτε στον Οδοντωτό που σίγουρα θα ξετρελάνει τα παιδιά. Και βέβαια περπατήστε κατά μήκος των γραμμών του Οδοντωτού, κάτι που συστήνουμε ανεπιφύλακτα, όμως προσοχή στο τρένο…. δείτε τα δρομολόγιά του γιατί κανείς δεν ξέρει που μπορεί να συναντηθούν οι δρόμοι σας…

 Και σαν φτάσει η ώρα για φαγητό, καθίστε ανάμεσα στα πλατάνια, τις ιτιές, και τις καρυδιές δίπλα στο ποτάμι του Βουραϊκού και απολαύστε τα τοπικά εδέσματα και την ιδιαίτερη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού.

Κεραμαριό – Καρδίτσα

Και εκεί που νομίζεις ότι με το να πας σε έναν ξενώνα και να μείνεις για δυο – τρεις μέρες για να ξεκουραστείς θα είναι πρόβλημα για τα μικρά παιδιά, πέφτεις πάνω στο Κεραμαριό και όλα ανατρέπονται…

 Το Κεραμαριό λοιπόν είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας στη Δρακότρυπα Καρδίτσας ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ταβέρνα. Όμως όταν κάνουμε λόγο για ξενώνα μη νομίζετε πως πρόκειται για κάτι συνηθισμένο.

 Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με ένα μικροσκοπικό χωριό μέσα στη φύση. Οκτώ πανέμορφα, αυτόνομα, ξύλινα σπιτάκια όπου η κύρια είσοδος τους είναι στην κυριολεξία ένα δέντρο, ενώ στο εσωτερικό τους οι κορμοί των δέντρων έχουν μετατραπεί σε τραπέζια, καθίσματα, τζάκια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, με θέα μια χαμηλή πισίνα ανάλογης αρχιτεκτονικής που πλαισιώνεται από γκαζόν και ατελείωτα πέτρινα μονοπάτια.

 Όμως το υπέροχο σε όλα αυτά είναι ότι στον περιβάλλοντα χώρο κινούνται ελεύθερα διάφορα ζώα όπως κοτόπουλα, κουνέλια, ελάφια, παγώνια, σκιουράκια και πόνυ, που σίγουρα θα λατρέψουν οι μικροί μας φίλοι.

 Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να τρέξουν ελεύθερα μέσα στη φύση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life