ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tην Κυριακή θα υπάρχουν δυο φεγγάρια στον ουρανό

Κοινοποίηση
Tweet

Το μίνι φεγγάρι θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 22.25 ώρα Ελλάδας

Ισπανοί ερευνητές αποκάλυψαν πρόσφατα πως αυτό το φθινόπωρο θα εμφανιστεί ένα δεύτερο φεγγάρι να περιστρέφεται γύρω από τη Γη.

Η πρώτη εμφάνιση θα γίνει την Κυριακή στις 22.45 ώρα Ελλάδας. Θα μείνει κοντά μας έως τις 18.43 της Παρασκευής 25/11.

Για την ιστορία, η Σελήνη που βλέπουμε κάθε βράδυ είναι γύρω μας για περίπου 4.000.000.000 χρόνια.

Ο αστεροειδής 2024 PT5 θεωρείται «πρόσκαιρο μίνι φεγγάρι» και θα περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ως μέλος μικρής ζώνης αστεροειδών (Arjuna) που ακολουθούν τη Γη. Είναι ο πρώτος αστεροειδής που ‘συλλαμβάνεται’ από τον πλανήτη μας και μετατρέπεται σε μίνι φεγγάρι.

Έως τώρα οι επιστήμονες έχουν επισήμως τεκμηριώσει δύο προηγούμενες «σύντομες συλλήψεις» (2006 και 2020). Όπως αναφέρει η εισαγωγή της μελέτης των Ισπανών «η Γη μπορεί να συλλαμβάνει τακτικά αστεροειδείς από τον πληθυσμό αντικειμένων κοντά στη Γη και να τους τραβάει σε τροχιά, κάνοντάς τους μίνι-φεγγάρια. 

Μερικές φορές, αυτές οι προσωρινές συλλήψεις δεν ολοκληρώνουν μια περιστροφή πριν φύγουν εκτός τροχιάς και επιστρέψουν στις κανονικές ηλιοκεντρικές τροχιές τους».

Εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός συμβαίνει πολλές φορές ανά δεκαετία.

Το Space εξηγεί ότι το γεγονός ότι ο αστεροειδής 2024 PT5 θα παραμείνει για λίγες μόνο εβδομάδες, σε αντίθεση με δισεκατομμύρια χρόνια, δεν είναι η μόνη σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του «μίνι-φεγγαριού» και του πραγματικού φεγγαριού.

Η μίνι έκδοση δεν θα είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Χρειάζεται επαγγελματικό τηλεσκόπιο για να τη δει κάποιος, καθώς εν αντιθέσει με τα 3.475 χιλιόμετρα της διαμέτρου του κλασικού φεγγαριού, ο αστεροειδής 2024 PT5 έχει πλάτος μόλις 11.3 μέτρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις