ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκινά 2-10 το 30ο επετειακό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Περιλαμβάνει ένα πλούσιο, πολυδιάστατο, επίκαιρα πολιτικό & ξεχωριστό πρόγραμμα, γεμάτο με σπουδαίες καλλιτεχνικές κινηματογραφικές προτάσεις & τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 δόθηκε η Συνέντευξη Τύπου του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Αθήνα, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή των Νυχτών Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, κας Μαρίας Μπόμπολα.

H Γενική Διευθύντρια, κα Τατιάνα Παππά καλωσόρισε τους θεατές και ξεκίνησε μιλώντας για το 14ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Η Τατιάνα Παππά, ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Ιάσωνα Φωτήλα για την Αιγίδα και την Περιφέρεια Αττικής και όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που στηρίζουν το Φεστιβάλ εδώ χρόνια και υποδέχτηκε στη σκηνή τον κ. Ιωάννη Σελίμη, Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής ο οποίος τόνισε ότι «Η νέα περιφερειακή Αρχή και ο κος Χαρδαλιάς έχει δημιουργήσει ειδικό τομέα πολιτισμού και είναι έτοιμη να βγάλει νέους άξονες για να τους αξιοποιήσουν οι πολιτιστικοί θεσμοί».

Η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κα Ελένη Ζωντήρου, στο σύντομο χαιρετισμό της εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα, αναφέρθηκε με χαρά στην απόλυτη σύνδεση του Φεστιβάλ με την πολιτιστική ζωή της Αθήνας 30 χρόνια τώρα, διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε τόσο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που αναβαθμίζουν και προβάλουν την πόλη μας» ενώ έκλεισε τον λόγο της με την ευχή «οι αίθουσες να κατακλυστούν από θεατές που θα απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία του κινηματογράφου, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εμπειρία προβολής και να μην κλείνουν άλλοι κινηματογράφοι για να γίνουν mall».

Έγινε μνεία & στην ιδιωτική πρωτοβουλία που στηρίζει έμπρακτα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Η κα Αγάπη Κεφαλογιάννη, Senior Programme Manager Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, δήλωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που για 3η χρονιά η Nova στηρίζει τις Νύχτες Πρεμιέρας, το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας σαν Μεγάλος Χορηγός. Στη Nova αισθανόμαστε ότι συμπλέουμε με τις επιλογές των ταινιών και των αφιερωμάτων μας, με εκείνες του Φεστιβάλ. Ειδικά φέτος, για τα επετειακά χρόνια προγραμματίζουμε μια σειρά από δράσεις που περιλαμβάνουν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου την πρεμιέρα "How to Have Sex" της Μόλυ Μάνινγκ Γουόκερ που πέρυσι απέσπασε τη Χρυσή Αθηνά. Παράλληλα, στην ΕΟΝ θα είναι διαθέσιμες επιλογές από αριστουργηματικές ταινίες  που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο Φεστιβάλ όπως: The zone of Interest, Anatomy of a Fall, Decision to leave, Lost in Translation, Dogtooth, Twelve Monkeys ανάμεσα σε πολλές ακόμα. Ειδικά για τα 30 χρόνια, ετοιμάσαμε και μια σειρά εκπομπών και podcast που επιμελείται και παρουσιάζει η κριτικός κινηματογράφου της Nova Πόλυ Λυκούργου, με δημιουργούς και συντελεστές της διοργάνωσης. Eυχόμαστε Χρόνια Πολλά και του χρόνου μαζί!».

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας που παρουσίασε το πρόγραμμα των επετειακών 30ών Νυχτών Πρεμιέρας, ένα αληθινά πλούσιο, πολυδιάστατο, επίκαιρα πολιτικό και ξεχωριστό πρόγραμμα, γεμάτο με σπουδαίες καλλιτεχνικές κινηματογραφικές προτάσεις και τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς από όλο τον κόσμο.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ

To 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας κάνει πανηγυρική έναρξη την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον Χρυσό Φοίνικα των φετινών Καννών, το φιλμ ANORA του Σον Μπέικερ, ευγενικής παραχώρησης της εταιρίας Tanweer.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο ΠΑΛΛΑΣ με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ και την πανελλήνια πρεμιέρα ενός από τα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς: της ταινίας ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ - THE ROOM NEXT DOOR του Πέδρο Αλμοδόβαρ που θα κυκλοφορήσει από την εταιρία Feelgood.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και Αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Πάνος Γκένας, παρουσίασε ένα από τα πιο αγαπημένα δημοφιλή και δυναμικά τμήματα του Φεστιβάλ τις Ελληνικές Μικρές Οστορίες.

Ο κος Γκένας ανέφερε ότι «Οι Νύχτες Πρεμιέρας μπαίνουν στα πρώτα -άντα, αλλά ένα τμήμα του Φεστιβάλ μπαίνει πια στην εφηβεία. Αναφέρομαι φυσικά στο διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών, που φέτος κλείνει 13 χρόνια στο Φεστιβάλ και αποδεικνύεται ανήσυχο, επαναστατικό, με διάθεση για πειραματισμό και εξερεύνηση, ακριβώς όπως ένα άτομο στην εφηβεία». Ευχαρίστησε όλους και όλες για την εμπιστοσύνη και το αριθμό ρεκόρ των 373 καταθέσεων οι οποίες αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και ευθύνη.

46 μικρού μήκους θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος και όπως είπε «δοκιμάζουν τις δυνατότητες της φόρμας, σχολιάζουν δημιουργικά την επικαιρότητα, διαθέτουν συναρπαστικές ερμηνείες, περιλαμβάνουν στοχαστικά ντοκιμαντέρ, ευρηματικά animation, ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικές, ταινίες που έχουν διαπρέψει σε Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως οι Κάννες, η Βενετία, το Κλερμόν Φεράν, το Λοκάρνο, το Ανεσί  και ταινίες που πρωτοσυστήνουμε».

Ο Πάνος Γκένας αναφέρθηκε και στο WORKSHOP Intimacy Coordination που θα φιλοξενηθεί φέτος στο πλαίσιο της 30ής διοργάνωσης των Νυχτών Πρεμιέρας και του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικές Μικρές Ιστορίες: την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, από τις 11 πμ έως τις 5 μμ, στην Αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων, συνδιοργανώνουν ένα συναρπαστικό workshop με θέμα το Συντονισμό Οικειότητας (Intimacy Coordination) και προσκεκλημένη τη διεθνούς φήμης Intimacy Coordinator, Elle McAlpine, η οποία μετρά ανάμεσα στις πολλές και κορυφαίες συνεργασίες της το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά «Baby Reindeer» αλλά και τα «One Day», «Wednesday», κ.α.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Ο Θοδωρής Καραμανώλης, υπεύθυνος του προγράμματος παρουσίασε τις 16 δημιουργίες από όλο τον κόσμο που θα διεκδικήσουν φέτος τα Βραβεία ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, Βραβείο Σεναρίου και Βραβείο Κοινού Fischer και αναφέρθηκε στους σκηνοθέτες και τις σκηνοθέτιδες, ηθοποιούς και παραγωγούς που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές του τμήματος. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αριστουργηματικά ντεμπούτα, ταινίες με βαθιά και αφοπλιστική τρυφερότητα, υπαρξιακά θρίλερ, οσκαρικά φαβορί και coming of age διαμάντια από νέες φωνές του σινεμά που οφείλουμε από εδώ και στο εξής να λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Στη συνέχεια, παρουσίασε το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα Ντοκιμαντέρ που φέτος φιλοξενεί ταινίες βαθιά πολιτικές, με δυνατό κοινωνικό και επίκαιρο πρόσημο που δίχασαν τα διεθνή Φεστιβάλ ενώ θα παρακολουθήσουμε και περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ αλλά και φαντασμαγορικές κινηματογραφικές εμπειρίες για τη σύλληψη της τέχνης και τη δημιουργία.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ AKIRA KUROSAWA

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνει, για 1η φορά στην Ελλάδα, μεγάλο αφιέρωμα στον αιώνιο Σαμουράι του σινεμά, τον ανυπέρβλητο σενσέι της παγκόσμιας κινηματογραφίας, τον κορυφαίο και πιο επιδραστικό Ιάπωνα σκηνοθέτη, Ακίρα Κουροσάουα. Το αφιέρωμα συμπίπτει με το «2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας – Ελλάδας» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και με χορηγό τη ναυτιλιακή εταιρεία Μ/Maritime.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ THIS IS ENGLAND

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 85 χρόνων παρουσίας του Βritish Council - Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, το 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιεί αφιέρωμα στην τελευταία πραγματικά σπουδαία και επαναστατική εποχή του βρετανικού σινεμά: τη δεκαετία του ‘80. 

Οι ταινίες που θα προβληθούν: RADIO ON του Κρίστοφερ Πετίτ, BAD TIMING του Νίκολας Ρεγκ, BABYLON του Φράνκο Ρόσο, THE LONG GOOD FRIDAY του Τζον Μακένζι, THE DRAUGHTSMAN'S CONTRACT του Πίτερ Γκρίναγουεϊ, MY BEAUTIFUL LAUNDRETTE του Στίβεν Φρίαρς,  MONA LISA του Νιλ Τζόρνταν, SID AND NANCY του ’λεξ Κοξ, WISH YOU WERE HERE του Ντέιβιντ Λίλαντ, WITHNAIL AND I του Μπρους Ρόμπινσον, RITA, SUE AND BOB TOO  του ’λαν Κλαρκ, HIGH HOPES του Μάικ Λι και DISTANT VOICES, STILL LIVES  του Τέρενς Ντέιβις.

ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

To φετινό πρόγραμμα των 30ών Νυχτών Πρεμιέρας περιλαμβάνει τις πιο προσδοκώμενες δημιουργίες της χρονιάς όπως το MEGALOPOLIS, του Φράνσις Φορντ Κόπολα αλλά και ταινίες που φτάνουν δυναμικά σε πανελλήνια πρεμιέρα έχοντας διακριθεί με τα μεγάλα βραβεία των διεθνών Φεστιβάλ (Βερολίνο, Κάννες, Βενετία, Sundance κ.ά.) και με ασταμάτητη ορμή για Οσκαρικές υποψηφιότητες: EMILIA PÉREZ, του Ζακ Οντιάρ, THE BRUTALIST, του Μπρέιντι Κορμπέτ, ΚΟΝΚΛΑΒΙΟ / CONCLAVE, του Έντουαρντ Μπέργκερ, ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ / THE SUBSTANCE, της Κοραλί Φαρζά, ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ/ NO OTHER LAND των Μπάζελ ’ντρα, Χαμντάν Μπαλάλ, Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Ζορ, BIRD της ’ντρεα ’ρνολντ, FLOW του Γκιντς Ζιλμπαλόντις, APRIL της Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι, ENO του Γκάρι Χάστγουιτ, Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΣΥΚΙΑΣ/ THE SEED OF THE SACRED FIG του Μοχάμαντ Ρασούλοφ κ.α.

Credits φωτογραφιών: Γιάννης Στεφανίδης, Κυριακή Φραγκιαδάκη.

*Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, με μεγάλο χορηγό τη Nova, θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Οι αίθουσες που θα φιλοξενήσουν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΑΒΑΝΑ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ και ΠΑΛΛΑΣ.

Η προπώληση των εισιτηρίων (από το www.aiff.gr και τo more.com διαδικτυακά) ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε και το ίδιο θα γίνει και στις Τελετές Έναρξης και Λήξης του Φεστιβάλ με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τις συνεργάτιδες του Φεστιβάλ, κες Νεφέλη Ράντου και Βάσω Αραμπατζή.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 30ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας διαβάστε ΕΔΩ

Ο Λουκάς Κατσίκας, "ψυχή" του αγαπημένου σινεφίλ Φεστιβάλ.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννης Σελίμης και η Γενική Διευθύντρια του ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Τατιάνα Παππά.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture