ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Λίβανος: Με βόμβες 900 κιλών το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Νασράλα

Κοινοποίηση
Tweet

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει πλέον η Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου προειδοποιεί για σφοδρή απάντηση, το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και η ανθρωπότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα την αντίδραση του Ιράν.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (29.9.2024) ότι πραγματοποίησε «δεκάδες» νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τα αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους τρομοκρατών στο έδαφος του Λιβάνου στη διάρκεια των τελευταίων ωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του μέσω Telegram εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Στους στόχους που έπληξε περιλαμβάνονται εκτοξευτές ρουκετών που στόχευαν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό.

Πώς εξοντώθηκε ο Νασράλα
Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τους New York Times, το Ισραήλ μετέφερε με πολεμικά αεροσκάφη βόμβες που ξεπερνούσαν τα 900 κιλά.

Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στo Telegram, φαίνονται οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες των 900 κιλών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών βομβών, γνωστές ως bunker busters, που μπορούν να διαπεράσουν υπόγεια πριν εκραγούν.

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν ήταν συγκλονιστικές. Τεράστια σύννεφα καπνού καλύπτουν την πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού.

Τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πως είχε σταματήσει μια αποστολή του Ισραήλ με παρόμοιες βόμβες με στόχο τη Γάζα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times η επίθεση στη Βηρυτό, με στόχο τον Νασράλα, κατέστρεψε τουλάχιστον τέσσερις πολυώροφες πολυκατοικίες.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής άμυνας είπαν στους ΝΥTimes ότι περισσότερες από 80 βόμβες έπεσαν σε διάστημα λίγων λεπτών για να σκοτώσουν τον Νασράλα.

Σημειώνεται πως η δολοφονία του Νασράλα είναι μια σημαντική κλιμάκωση της εκστρατείας του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ σε μια σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Η Χεζμπολάχ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν, ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο, εκφράζοντας τη συμπόρευσή της με τη Χαμάς της Γάζας.

Πλέον η νέα κλιμάκωση, έχει τροφοδοτήσει φόβους για έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση μεγαλύτερων «παικτών» στην περιοχή, όπως το Ιράν.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις