ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εργατικό ατύχημα σε πολύ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ - Τραυματίστηκε εργαζόμενος

Κοινοποίηση
Tweet

Υποχώρησε παλέτα που ζύγιζε 1 τόνο

Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε πολύ γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στο οποίο τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος, σύμφωνα με την καταγγελία του ΣΕΙΥΠ Αχαΐας.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμποτικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών ν. Αχαΐας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Σήμερα Δευτέρα, 30/9/2024 αντιπροσωπείες του Κλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Αχαΐας, του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας έκαναν παρέμβαση σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στη Πάτρα με αφορμή το σοβαρό εργατικό ατύχημα που έγινε σε συγκεκριμένο κατάστημα γνωστής αλυσίδας, το απόγευμα της Πέμπτης 26/9/24.

O εργαζόμενος συνάδελφος που υπέστη 3 κατάγματα στο πόδι, έζησε καθαρά από τύχη, αφού μια ολόκληρη παλέτα που ήταν τοποθετημένη σε περίπου 3 μέτρα ύψος και ζύγιζε 1 τόνο, υποχώρησε την ώρα που μετακινούνταν με ανυψωτικό.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διεύθυνση του καταστήματος ήταν συγκεκριμένα:

Γιατί το εργατικό ατύχημα δεν δηλώθηκε απευθείας στην επιθεώρηση εργασίας, και δηλώθηκε μόνο όταν οι συνδικαλιστές το έμαθαν και έκαναν την καταγγελία;

Γιατί δεν ενημερώθηκε η αστυνομία ως έπρεπε με βάση το νόμο;

Γιατί η επιχείρηση προσπάθησε να το αποσιωπήσει;

Γιατί ενώ υπήρχε σοβαρός τραυματισμός, η επιχείρηση υποβάθμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, και τα τρία κατάγματα τα μετέτρεψε σε απλό διάστρεμμα;

Γιατί η διεύθυνση επιτρέπει να τοποθετούνται σε μεγάλο ύψος τόσο βαριές παλέτες;

Κάτω από την παρέμβαση ΕΚΠ και σωματείων, έγινε επίσης η αυτοψία στο χώρο, την οποία αρνούνταν η διεύθυνση του καταστήματος. Οι εικόνες που καταγράψαμε αποδεικνύουν ότι το ατύχημα ήταν προδιαγεγραμμένο. Διάδρομοι γεμάτοι με εμπορεύματα, υπέρβαρες παλέτες σε μεγάλο ύψος, ανεπαρκής χώρος για χειρισμό τέτοιου μηχανήματος, μη συντηρημένο μηχάνημα ήταν το εκρηκτικό μείγμα για να συμβεί το ατύχημα.

Η εγκληματική στάση της διεύθυνσης του καταστήματος μπροστά στις καταγγελίες και τις ερωτήσεις μας, φάνηκε από μόνο μια φράση του διευθυντή: "ε αυτό είναι εύκολο να συμβεί".. Η κυνική του ομολογία, που μάλιστα έγινε και μπροστά στους ελεγκτές της επιθεώρησης εργασίας είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Κατά τους εκπροσώπους της εταιρείας λοιπόν, είναι “εύκολο” να σκοτωθεί εργαζόμενος, μιας και προέχει η κερδοφορία του αφεντικού!

Και από αυτό το περιστατικό φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν μπορούν να δεχτούν αυτή τη κατάσταση ως κανονικότητα. Η οργάνωση στο σωματείο και η απαίτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας είναι μονόδρομος.

Απαιτούμε από την επιθεώρηση εργασίας να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλα τα καταστήματα. Το αίσχος με τις αποθήκες χωρίς σπιθαμή αδειανή πρέπει να σταματήσει εδώ! Δεν μπορεί να γίνεται δεκτό από τις ελεγκτικές αρχές.

Απαιτούμε από το υπουργείο ανάπτυξης να πραγματοποιήσει ελέγχους στα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε να πάρει θέση η κεντρική διεύθυνση του σούπερ μάρκετ για το συγκεκριμένο περιστατικο".

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις