ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο

Κοινοποίηση
Tweet

Αποσύρει το στρατό από τα σύνορα

Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/9) η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο.

Μετά τις 24ωρες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στα τούνελ της Χεζμπολάχ, ο στρατός εισβάλλει στα εδάφη του Λιβάνου προκειμένου αρχικά να εκκαθαρίσει υποδομές της σιιτικής οργάνωσης και, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας πλάτους αρκετών χιλιομέτρων από τον βορρά του Ισραήλ.

Η Jerusalem Post μετέφερε πληροφορίες ότι οι IDF έχουν εξαπολύσει μαζικά πυρά αρμάτων μάχης σε συγκεκριμένες θέσεις στον νότιο Λίβανο, ενώ και η Haaretz αναφέρει ότι εξαπολύθηκαν πυρά αρμάτων και πυροβολικού. Την πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του, το AFP μεταφέρει την πληροφορία ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως οι επιχειρήσεις των IDF έχουν ήδη αρχίσει σε λιβανέζικο έδαφος,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άρματα μάχης, μεταγωγικά του στρατού αλλά και ισχυρές χερσαίες δυνάμεις έχουν λάβει τις τελικές οδηγίες από το επιτελείο στρατού και αναμένεται να εισβάλουν στα εδάφη του Λιβάνου από τρία διαφορετικά σημεία.

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα συγκεκριμένα τρία σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.

Άλλες πληροφορίες από τον Λίβανο που μεταφέρει το Reuters αναφέρουν ότι ο στρατός του Λιβάνου έχει αποσυρθεί από «αρκετές θέσεις» στα σύνορα της χώρας με το Ισραήλ, ενώ έχουν φύγει και κάτοικοι των περιοχών.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις