ART

/

Η 1η Βiennale Σύγχρονης Κεραμικής έχει πρωτεργάτριες τις Πατρινές Λουκία Θωμοπούλου- Φραγκούλα Γεώρμα

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Ο νεοσύστατος θεσμός έχει απασχολήσει πολύ τα αθηναικά media και τα εκθέματα στη Σαντορίνη έκαναν αίσθηση

Μια καινούρια εικαστική διοργάνωση, με πολλά υποσχόμενη δυναμική και διεθνείς προοπτικές, γεννήθηκε στο νησί της Σαντορίνης.

Η 1η Βiennale Σύγχρονης Κεραμικής που συνεχίζεται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας προάγει την τέχνη του πηλού πέρα από την πεπατημένη. Η υλοποίησή της έχει τη σφραγίδα δυο συμπολιτισσών μας, μεταξύ άλλων. Founder και creative director του νεοσύστατου θεσμού είναι η Λουκία Θωμοπούλου και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής η αρχαιολόγος Φραγκούλα Γεώρμα.

 Συγκεκριμένα, το βάπτισμα της Biennale σχεδιάστηκε ως διάλογος με τα ευρήματα του Μουσείου. 20 χαρισματικοί καλλιτέχνες, από Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία, Κορέα, Ιαπωνία και Αμερική «συνομιλούν» με κεραμικά και τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στο Προϊστορικό Ακρωτήρι. Μέσα από την έκθεση περνάει το μήνυμα πως η πανάρχαια τέχνη της κεραμικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως ερασιτεχνική ενασχόληση και ψυχαγωγικό χόμπι. Αξίζει επιτέλους να αναπτυχθεί ως ζωντανή καλλιτεχνική έκφραση σε επίσημο, θεσμικό πλαίσιο.

-Η Λουκία Θωμοπούλου που στο παρελθόν υπήρξε hotelier στα Κουφονήσια ενώ εργάστηκε στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, το management και την πληροφορική σε ναυτιλιακές εταιρείες, έχει παθιαστεί με το όραμα της αναβάθμισης της κεραμικής στη χώρα μας. Πλέον, μετά από μαθήματα δίπλα σε κορυφαίους κεραμίστες, είναι expert στην κατασκευή και την τεχνολογία της κεραμικής.

 Ως πιστοποιημένη επιμελήτρια τέχνης και διαχειρίστρια γκαλερί από το Ινστιτούτο Sotheby's, διευθύνει το Sealed Earth Ceramics Studio and Gallery στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί γίνονται σεμινάρια, παρουσιάσεις, residencies σε δημιουργούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην κεραμική. Ετοιμάζοντας την Biennale μαζί με τη Φραγκούλα Γεώρμα παρέδωσαν στους εκθέτες ένα inspiration kit για τους καρπούς των ανασκαφών στην προιστορική Σαντορίνη έτσι ώστε να προκύψει μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ετσι, μέσα στο Μουσείο, η κεραμική δίνει πληροφορίες για την καθημερινότητα ενός πολιτισμού που άκμασε 3.000 χρόνια πριν και ταυτόχρονα σμίγει με την τωρινή εξέλιξή της.

Η Λουκία Θωμοπούλου, credits Lampros Papanikolatos

Η Πατρινή αρχαιολόγος Φραγκούλα Γεώρμα εξηγεί πως αναζητούσαν τον κατάλληλο χώρο από το 2022. Τα έργα επιλέχθηκαν μετά από 120 προτάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το όλο γεγονός της Biennale πέτυχε εξαιρετική απήχηση και επισκεψιμότητα. Η ίδια άλλωστε συνδέεται με τη Σαντορίνη εδώ και πολλά χρόνια. Πρωτοπήγε το 1993 ως φοιτήτρια την περίοδο των ανασκαφών για τον οικισμό του Ακρωτηρίου, επέστρεψε ως επαγγελματίας αρχαιολόγος από το 2000 ως το 2007 για το έργο της αντικατάστασης του προστατευτικού στέγαστρου με βιοκλιματικό, ενώ και αργότερα διατήρησε μια επιστημονική σχέση σε επίπεδο μελετών.

Η Φραγκούλα Γεώρμα

* Η Biennale of Contemporary Keramics (BCK) πραγματοποιείται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Big Blue Dot με έδρα την Κεφαλονιά και τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του ΕΟΤ, του οργανισμού ΝΕΟΝ. Στους συντελεστές διαβάζουμε επίσης το όνομα συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόβσκι- Μητσοτάκη ως καλλιτεχνικής συμβούλου.

 Παραμένει ανοιχτή έως 26 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ήδη απονείμει χρηματικά και τιμητικά βραβεία στους συμμετέχοντες ενώ λειτουργεί και παράλληλη έκθεση στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας.

 

Γενική άποψη της Biennale στο Αρχαιολογικό Μουσείο Προϊστορική Θήρας στα Φηρά Σαντορίνης, credits Lampros Papanikolatos

H είσοδος στη Biennale, credits Lampros Papanikolatos

Kosma Iosifina_Blossoms of Thera, credits by Giorgos Vitsaropoulos

Λουκία Θωμοπούλου, Λευτέρης Ζώρζος, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Φραγκούλα Γεώρμα, credits Anastasios Aggelou

Η Λουκία Θωμοπούλου (στο κέντρο) με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, credits Anastasios Aggelou.

Στα εγκαίνια παρέστησαν από την Πάτρα οι φιλότεχνοι Νίκος Γερασιμόπουλος και Μαρία Παυλοπούλου

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View