ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι οικοδομές επέστρεψαν, οι οικοδόμοι εξαφανίζονται- Προς τα πού «χτίζεται» η πόλη

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η θετική τάση που υπήρχε από την περσινή χρονιά, φαίνεται ότι φέτος κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα

Σημαντική αύξηση καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε ό,τι αφορά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πάτρα, ενώ ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν και οι ανακαινίσεις των οικοδομημάτων.

Η θετική τάση που υπήρχε από την περσινή χρονιά, φαίνεται ότι φέτος κινείται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται εικόνες που έχουμε χρόνια να δούμε, δηλαδή εργασίες ανέγερσης νέων οικοδομών ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Τη θετική εξέλιξη για την οικονομία, επιβεβαιώνει στο thebest.gr, o έμπορος οικοδομικών υλικών Παναγιώτης Αντωνόπουλος. «Πράγματι, υπάρχει μεγάλη αύξηση στην οικοδόμηση στην περιοχή μας και κυρίως σε περιοχές πέριξ της πόλης. Επίσης, εκρηκτική είναι και η αύξηση στις ανακαινίσεις των οικοδομημάτων» λέει και προσθέτει: «σε όλο αυτό, που φυσικά έχει θετικό πρόσημο, υπάρχει και ένα «αγκάθι» που ακούει στο όνομα «εργατικά χέρια». Οι νέοι δεν πάνε να δουλέψουν στην οικοδομή και οι μάστορες αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δεν είναι απλό το ζήτημα αυτό, καθώς είναι πολλές οι οικοδομές που βρίσκονται σε αναμονή και πάει πίσω χρονικά η ανέγερσή τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα εργατικά χέρια χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν».

Σύμφωνα, με τον κ. Αντωνόπουλο, η περιοχή της Πάτρας, που έχει αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, είναι κυρίως το Ρίο και αμέσως μετά οι περιοχές στην άλλη πλευρά της πόλης, δηλαδή προς Μπεγουλάκι, Πετρωτό κ.α. γεγονός που δείχνει ότι η Πάτρα μεγαλώνει και αρκετοί επιλέγουν περιοχές εκτός του κεντρικού ιστού για να στεγαστούν, εκμεταλλευόμενοι και την περιμετρική οδό που τους διευκολύνει στις μετακινήσεις τους.

Αντίθετα, σε ό, τι αφορά τις ανακαινίσεις, αυτές γίνονται σε ακίνητα του κέντρου της πόλης, που ως επί το πλείστον εκεί βρίσκονται και τα παλαιότερα κτίσματα.

Ενδεικτικό της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αχαΐα και του ενδιαφέροντος της αγοράς, είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έγιναν πάνω από 600 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Από αυτές, οι 366 αφορούν σε πωλήσεις διαμερισμάτων στην Πάτρα και άλλες 50 σε μονοκατοικίες.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη οικοδόμων αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την κρίση του 2009, στις οικοδομές δραστηριοποιούνταν 180.000 περίπου οικοδόμοι.  Μετά από τρία χρόνια με τη μεγάλη κρίση έμειναν 30.000 περίπου οικοδόμοι. Οι υπόλοιποι ή άλλαξαν επάγγελμα για να βιοποριστούν ή πολλοί που ήταν οικονομικοί μετανάστες στην χώρα μας και εργάζονταν, έφυγαν για να βρουν δουλειά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Νορβηγία κ.α. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι εργαζομένων βγήκε σε σύνταξη, χωρίς να μπαίνει στο επάγγελμα νέος κόσμος, ειδικά σε κάποιες ειδικότητες, κλασσικές οικοδομικές, όπως  καλούπια, χτισίματα, σοφάτια κλπ.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις