ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Η επίθεση θα έχει συνέπειες», λέει το Ισραήλ – Με νέο χτύπημα απειλεί το Ιράν- LIVE εικόνα

Κοινοποίηση
Tweet

Aπό ώρα σε ώρα η απάντηση του Ισραήλ - Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Παγκόσμια ανησυχία

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες πλέον καθώς το Ιράν επιτίθεται στο Ισραήλ.

Σειρήνες ηχούν από άκρη σε άκρη στο Ισραήλ ενώ όπως είναι φυσικό έχει ενεργοποιηθεί και το Iron Dome.

Δείτε Live εικόνα από το Ισραήλ και από τη Βηρυτό:

ΝΕΟΤΕΡΟ: Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον «άλλες εναέριες απειλές από το Ιράν», υποδεικνύοντας ότι το πρώτο κύμα επίθεσης έχει ολοκληρωθεί.

Πολλοί από τους πύραυλους καταρρίφθηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ κάποιοι λίγοι προσγειώθηκαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.
Είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να αξιολογεί την κατάσταση. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα αποφασίσουμε», είπε ο Χαγκάρι. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν πριν από λίγο ότι μπορούν να βγουν από τα καταφύγια.

* Η ισραηλινή αεράμυνα κατέρριψε δεκάδες ιρανικούς πυραύλους πάνω από τη Συρία, δήλωσαν πηγές του συριακού στρατού στο Reuters. 

Σε κατάσταση ετοιμότητας ο στρατός της Ιορδανίας
Ο στρατός της Ιορδανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντμετωπιστεί «κάθε απόπειρα απειλής της ασφάλειας του βασιλείου». 

IDF: Υπάρχουν πλήγματα σε περιοχές της χώρας
«Κατά τη διάρκεια της άμυνάς μας, πραγματοποιήσαμε αρκετές αναχαιτίσεις. Υπάρχουν κάποια πλήγματα στα κεντρικά και σε περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας. Σε αυτό το στάδιο εξακολουθούμε να διενεργούμε αξιολόγηση [της επίθεσης], αλλά δεν γνωρίζουμε για θύματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.  

Φρουροί της Επανάστασης: Αν υπάρξει αντεπίθεση, θα έρθει «συντριπτική και καταστροφική απάντηση»

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα που ελέγχει την άμυνα της χώρας, προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει.

Μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση.

 
«Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η ομοβροντία πυραύλων θα έχει συνέπειες. Εχουμε κάνει σχεδιασμό και θα δράσουμε στον χρόνο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», είπε.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, οι Φρουροί της Επανάστασης είπαν ότι αν το Ισραήλ ανταπαντήσει, τότε η αντεπίθεση της Τεχεράνης θα είναι «περισσότερο συντριπτική και καταστροφική».

Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν βρήκαν τον στόχο τους.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η απάντηση στη δολοφονία του ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, του Ιρανού δεύτερου τη τάξει των Φρουρών της Επανάστασης, που βρισκόταν με τον Νασράλα στη Βηρυτό, αλλά και στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο, και στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και σκοτώνουν Λιβανέζους και Παλαιστίνιους.

Ιράν: Επίθεση «νόμιμη και λογική απάντηση»
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια «νόμιμη, ορθολογική απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρει η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, σε ανάρτησή της στο X.

Και προσθέτει: «Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα και συντριπτική απάντηση. Τα κράτη της περιοχής και οι υποστηρικτές των Σιωνιστών συμβουλεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους με το καθεστώς».

Η Τεχεράνη είναι «πλήρως προετοιμασμένη» για ισραηλινά αντίποινα, δήλωσε επίσης Ιρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη και η εντολή δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 16:30 το ΚΥΣΕΑ

Σύριο, Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η εξέλιξη έρχεται με φόντο τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν σε πόλεις του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει παράλληλες επιχειρήσεις στη Γάζα και τα σύνορα με το Λίβανο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Πρώτη Ενημέρωση: Το Ιράν ξεκίνησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (01/10/2024) με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το IDF.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ιράν έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ ενώ όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει και δεύτερο κύμα πυραύλων.

Ο κόσμος στο Ισραήλ σπεύδει στα καταφύγια ενώ οι Αρχές έχουν δώσει οδηγίες στον κόσμο να ακολουθούνται πιστά τα πρωτόκολλα σε αυτές τις περιπτώσεις. «Ζητείται από τους πολίτες να υπακούσουν στις οδηγίες της και όταν ηχήσει συναγερμός, πρέπει να εισέλθετε στην προστατευόμενη περιοχή και να περιμένετε εκεί μέχρι περαιτέρω οδηγίες», ανέφεραν οι IDF.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

IDF: «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς πολίτες»
 Μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Πριν από λίγο, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το κράτος του Ισραήλ. Σας ζητείται να παραμείνετε σε επιφυλακή και να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Τα τελευταία λεπτά, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου έχει διανείμει οδηγίες για τη διάσωση της ζωής σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Το κοινό καλείται να ακολουθήσει τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μόλις ακούσετε μια σειρήνα, πρέπει να εισέλθετε σε προστατευμένο χώρο και να παραμείνετε εκεί μέχρι νεότερας. Οι IDF κάνουν και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν το Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ «να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή» με ανάρτησή του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστό πως το Ιράν ξεκίνησε τα αντίποινα.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Μπάιντεν, μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου νωρίτερα.

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας
 Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες, ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία.

Θυμίζουμε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις