ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

LIVE εικόνα- «Το Ιράν εκτόξευσε 180 πυραύλους» - Η πρώτη εκτίμηση του Ισραήλ που υπόσχεται αντίποινα- Η Τεχεράνη προειδοποιεί για «πιο καταστροφικό» δεύτερο κύμα

Κοινοποίηση
Tweet

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια «σημαντική απάντηση» στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι περίπου 180 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, τονίζοντας πως πρόκειται για πρώτη εκτίμηση και όχι για την τελική καταμέτρηση της επίθεσης.

Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια «σημαντική απάντηση» στην επίθεση του Ιράν, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN. «Αυτό που έχει υποστεί το Ιράν μέχρι στιγμής είναι μόνο ένα promo» πρόσθεσε ο αξιωματούχος - δήλωση που ευθυγραμμίζεται με το μήνυμα του εκπροσώπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντανιέλ Χαγκάρι, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ότι «αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες». «Έχουμε σχέδια και θα επιχειρήσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα αποφασίσουμε» δήλωσε ο Χαγκάρι.

Σε ανάρτησή του στο X, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο και προετοιμασμένο αμυντικά και επιθετικά». «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών του Ισραήλ. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει προηγουμένως στη διεθνή κοινότητα, κάθε εχθρός που επιτίθεται στο Ισραήλ θα πρέπει να αναμένει μια σοβαρή απάντηση» έγραψε.

Ο καταιγισμός πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, έκανε τους πολίτες να σπεύσουν στα καταφύγια - συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλο το Ισραήλ, μεταξύ άλλων στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. 

Όπως όλα δείχνουν, για την ώρα, η ιρανική επίθεση ολοκληρώθηκε και το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου τον εναέριο χώρο του. 

Η κλίμακα της επίθεσης ανέτρεψε την υπόθεση των Ισραηλινών ότι η Τεχεράνη είχε αποθαρρυνθεί από τις ολοένα και κλιμακούμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του τους τελευταίους μήνες.

Από τον Ιούλιο, το Ισραήλ έχει σκοτώσει στην ιρανική πρωτεύουσα τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, και έχει δολοφονήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό, καθώς και πολλούς από τους στρατιωτικούς διοικητές της οργάνωσης. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ελάχιστη αντίδραση από την Τεχεράνη μέχρι το βράδυ της Τρίτης, όταν το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η πυραυλική επίθεση ήταν αντίποινα για τις δολοφονίες αυτές.

Το Ιράν προειδοποιεί για «πιο καταστροφικό» δεύτερο κύμα πυραυλικών επιθέσεων
Ο Εμπραχίμ Αζίζι, επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι αυτό ήταν το πρώτο κύμα επιθέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στρατιωτικά κέντρα και εγκαταστάσεις ήταν οι στόχοι μας, αλλά οι επιθέσεις μπορεί να είχαν ως αποτέλεσμα να χτυπηθούν και άμαχοι λόγω πιθανών λανθασμένων υπολογισμών».

Ο Αζίζι είπε ότι αν το Ισραήλ «κάνει ξανά λάθος», θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα που θα είναι «ακόμη πιο καταστροφικό», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ιράν, το Ισραήλ «δεν μπορεί να ανταποδώσει» στην αποψινή επίθεση της Τεχεράνης.

Χαμάς: Ηρωική η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
«Συγχαίρουμε την ηρωική εκτόξευση πυραύλων που πραγματοποιήθηκε από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, σε μεγάλες περιοχές των κατεχομένων εδαφών μας, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής κατά των λαών της περιοχής και ως αντίποινα για το αίμα των ηρωικών μαρτύρων του έθνους μας», ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Οι ΗΠΑ έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από τις επιθέσεις του Ιράν» λέει ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή. 

«Συζητήσαμε πώς οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο X σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα μέσα στην ημέρα με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Συνεδριάζει την Τετάρτη στις 16:30 το ΚΥΣΕΑ

Αύριο, Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Η εξέλιξη έρχεται με φόντο τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν σε πόλεις του Ισραήλ, το οποίο διεξάγει παράλληλες επιχειρήσεις στη Γάζα και τα σύνορα με το Λίβανο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις