ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παγκόσμιος συναγερμός για την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ- Το σενάριο της επόμενης ημέρας

Κοινοποίηση
Tweet

Ποια θα είναι τα πιθανά αντίποινα

Το Ιράν προχώρησε σε εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων προς το Ισραήλ, με μερικούς να πλήττουν ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση του Ιράν φέτος, αφού τον Απρίλιο εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού δήλωσαν ότι οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν τελειώσει και ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή από το Ιράν «προς το παρόν». Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόση ζημιά έχει προκληθεί.

Μαζικότερη επίθεση από τον Απρίλιο
Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους προς το Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Αυτό θα καθιστούσε την επίθεση ελαφρώς μεγαλύτερη από το μπαράζ εκτόξευσης πυραύλων του Απριλίου, όταν εκτοξεύτηκαν περίπου 110 βαλλιστικοί πύραυλοι και 30 πύραυλοι κρουζ προς το Ισραήλ. Πλάνα που μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση φαίνεται να δείχνουν μερικούς πυραύλους να πετούν πάνω από την περιοχή του Τελ Αβίβ λίγο πριν από τις 19:45 τοπική ώρα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι καταγράφηκαν κάποια χτυπήματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ισραήλ κατέγραψε «μερικά χτυπήματα στο κέντρο και σε άλλες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας».

Εντωμεταξύ, το IRGC υποστήριξε ότι το 90% των βλημάτων έπληξαν τους στόχους τους. Πηγές του IRGC δήλωσαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη ότι είχε στόχο τρεις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κατά την επίθεση. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι «ένας μεγάλος αριθμός» των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκε. Αναλαμπές στον ουρανό πάνω από το Τελ Αβίβ φάνηκαν να δείχνουν ότι η αεράμυνα αναχαίτισε κάποια εισερχόμενα πυρά. Στην Ιερουσαλήμ, δημοσιογράφοι του BBC που βρίσκονταν επί τόπου δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο αναχαιτίσεις.

Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ
Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση στη δολοφονία ηγετών των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή. Αναφέρθηκε στις δολοφονίες του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του διοικητή του IRGC Αμπάς Νιλφοροσάν στη Βηρυτό το περασμένο Σαββατοκύριακο.

 

Αναφέρθηκε επίσης στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο. Ενώ το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί ότι βρίσκεται πίσω από τον θάνατο του Χανίγια, πιστεύεται ευρέως ότι ευθύνεται. Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε δώσει προσωπικά την εντολή για την επίθεση.

Οι επιθέσεις είναι απλώς η τελευταία κλιμάκωση σε έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και επιδιώκει την εξάλειψή του. Το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν αποτελεί υπαρξιακή απειλή και έχει ξοδέψει χρόνια για να διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Οι πύραυλοι σταμάτησαν από το Iron Dome;
Το Ισραήλ διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, το πιο γνωστό από το οποίο είναι το Iron Dome. Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως αυτοί που εκτοξεύονται από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Ενώ χρησιμοποιήθηκε για την άμυνα κατά ορισμένων στοιχείων της τελευταίας επίθεσης του Ιράν τον Απρίλιο, άλλα στοιχεία των «πολυεπίπεδων» αμυντικών συστημάτων της χώρας πιθανώς έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας την Τρίτη. Το David's Sling - ένα σύστημα που κατασκευάζεται από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ - χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ. Και όταν πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι πετούν εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, το Ισραήλ διαθέτει τους αναχαιτιστές Arrow 2 και Arrow 3.

Πώς αντέδρασαν οι σύμμαχοι του Ισραήλ
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή να «βοηθήσουν την άμυνα του Ισραήλ» και να καταρρίψουν ιρανικούς πυραύλους. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν εκτοξεύσει περίπου δώδεκα αναχαιτιστικά κατά ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Το BBC έχει επίσης επαληθεύσει πλάνα που δείχνουν αναχαιτίσεις πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν. Η χώρα κατέρριψε επίσης έναν αριθμό πυραύλων κατά την τελευταία επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί ήδη για σοβαρές επιπτώσεις μετά την επίθεση. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Daniel Haggari δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «σοβαρή» και ότι η χώρα παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο υποναύαρχος Haggari. «Έχουμε σχέδια και θα επιχειρήσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα αποφασίσουμε». Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για το Ιράν εάν πραγματοποιήσει επίθεση στο Ισραήλ, μετά από συνομιλία που είχε με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Στην ανακοίνωσή του, το IRGC ανέφερε ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα ήταν «πιο συντριπτική και καταστροφική» εάν το Ισραήλ προέβαινε σε αντίποινα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις