ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Η Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Κοινοποίηση
Tweet

Πόσο πιθανό είναι να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ;

Μια ανάρτηση στη σελίδα της συγγραφέα και τα στοιχεία των στοιχηματικών που δίνουν προβλέψεις και αποδόσεις για το ποιος είναι πιθανότερο να βραβευτεί φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, μας φέρνουν στην Έρση Σωτηροπούλου.

Πόσο πιθανό είναι να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ, σύμφωνα με τις αποδόσεις των εταιρειών στοιχημάτων; Σε λίγες μέρες, πάντως, θα γνωρίζουμε την άποψη της Σουηδικής Ακαδημίας.

Μια ανάρτηση της Έρσης Σωτηροπούλου στη σελίδα της στο φέισμπουκ πριν από λίγες μέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου, περιέργως, μοιάζει να πέρασε απαρατήρητη. Τι αφορά; Η Σωτηροπούλου εμφανίζεται αρκετά ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων Ladbrokes. Τόσο ψηλά, που γεννά προσδοκίες για βράβευση με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση 45 χρόνια μετά το Νόμπελ του Ελύτη και 61 μετά του Σεφέρη – και βέβαια, πρώτη φορά για πεζογράφο και γυναίκα. 

Η πρόσβαση στον ιστότοπο της Ladbrokes δεν είναι δυνατή από την Ελλάδα. Αλλά, στο worldliteratureforum η συζήτηση μεταξύ των χρηστών για το ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει το Νόμπελ Λογοτεχνίας φέτος είναι πολύ διαφωτιστική.

Σε ανάρτηση μέλους του φόρουμ στις 20 Σεπτεμβρίου, διαβάζουμε την κατάταξη σύμφωνα με τη βρετανική στοιχηματική εταιρεία. Τότε, η Έρση Σωτηροπούλου ήταν στη δεύτερη θέση με απόδοση 14:1, πίσω από το φαβορί, την Κινέζα Can Xue που εμφανιζόταν πρώτη με απόδοση 8:1.

Πλέον, σύμφωνα με την εξέλιξη των αποδόσεων στην εταιρεία Ladbrokes, στις 4 Σεπτεμβρίου η Έρση Σωτηροπούλου ήταν στην τρίτη θέση πίσω από το φετινό φαβορί των στοιχηματικών, την Κινέζα Can Xue, και τον -σχεδόν ισόβιο υποψήφιο για τις στοιχηματικές- Χαρούκι Μουρακάμι. Η απόδοση για την πρώτη, την Xue είναι κάτα μέσο όρο 9,33:1, για τον Μουρακάμι είναι 14:1, ενώ για τη Σωτηροπούλου 15:1. 

Σε αυτό το φόρουμ, οι χρήστες παρακολουθούν στενά, όλο το έτος την υπόθεση Νόμπελ Λογοτεχνίας. Καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και λίστες, προτείνουν συγγραφείς που τους αρέσουν, κάποιοι παίζουν και με τις εφαρμογές όπως το ChatGtp ή το Gemini και ζητούν ποιο θα ήταν το σκεπτικό της Ακαδημίας για τον κάθε πιθανό,-ή υποψήφιο,-α. Κάποιοι, με έκπληξη, όπως γράφουν, είδαν το όνομα της Έρσης Σωτηροπούλου να ανεβαίνει πολύ φέτος, ενώ παρατηρούν ότι δεν είναι η πρώτη χρονιά που το βλέπουν στη λίστα με τους πιθανούς βραβευθέντες αλλά είναι σίγουρα η πρώτη που το βλέπουν να έχει ανέβει τόσο πολλές θέσεις. 

Κάποιοι παρατηρούν στα σχόλια τους ότι η φετινή είναι χρονιά αμερικανικών εκλογών και κάνουν την εικασία ότι θα βραβευτεί συγγραφέας από τις ΗΠΑ, όπως είχε γίνει το 2016 με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2020 με τη Λουίζ Γκλικ. Άλλοι, επιμένουν ότι φέτος είναι η χρονιά των γυναικών μετά τη βράβευση του Νορβηγού Γιον Φόσε. 

Εξίσου ψηλά, αν και κατά τι χαμηλότερα από τη λίστα Ladbrokes, η Έρση Σωτηροπούλου εμφανίζεται στη λίστα της στοιχηματικής Oddspedia. Και αυτή η εταιρεία, εκτός από τα στοιχήματα για κάθε πιθανό άθλημα, δίνει προβλέψεις για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, τα βραβεία Έμμυ και τα Όσκαρ. Σε αυτή τη λίστα η Σωτηροπούλου είναι τέταρτη πίσω από το φαβορί, την Κινέζα συγγραφέα Can Xue (15:1) και τον Χαρούκι Μουρακάκι, επίσης με πιθανότητες 15:1, ενώ ακολουθεί, η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ με πιθανότητες 17:1. Στην ίδια λίστα, η Έρση Σωτηροπούλου είναι στην τέταρτη θέση και αυτή με πιθανότητες 17:1.

Η Oddspedia για να εξάγει το συμπέρασμά της και να δώσει την απόδοση στον ή την συγγραφέα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βραβευτεί με το Νόμπελ αντλεί στοιχεία από δύο πηγές: τη βρετανική στοιχηματική Ladbrokes και την εφαρμογή στοιχημάτων Coral.

Τα διεθνή ΜΜΕ προετοιμάζονται - «Γεννηθήκατε στην Πάτρα, αλλά ποια ημερομηνία;»

Τα παραπάνω έχουν πέσει στην αντίληψη και πολλών διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων ειδήσεων που προετοιμάζονται για την εβδομάδα των Νόμπελ η οποία ξεκινά φέτος τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ιατρικής και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου με την ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους, αρκετοί δημοσιογράφοι σημαντικών εκδοτικών συγκροτημάτων, από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη, δείχνουν το ενδιαφέρον τους και έχουν επικοινωνήσει ήδη με την Έρση Σωτηροπούλου ζητώντας ορισμένα επιπλέον βιογραφικά στοιχεία. Κάποιοι που θέλουν να είναι λεπτομερείς στα δημοσιεύματά τους, γράφουν, για παράδειγμα: «Επικοινωνώ μαζί σας επειδή είστε υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Διαβάζουμε ότι γεννηθήκατε στην Πάτρα, το 1953, αλλά ποια ακριβώς ημερομηνία;»

Όλα αυτά θα λάβουν τέλος, την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) οπότε η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει από τη Στοκχόλμη τον ή την συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024. 

πηγη bookpress.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις