ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ο καιρός «καίει» τις ελιές- Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή, αλλά «καλύτερη από την περυσινή καταστροφή»

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Η όποια ελπίδα είχε υπάρξει με τις πρώτες βροχές, εξανεμίσθηκε γρήγορα, από την ανομβρία που ακολούθησε

Οι βροχοπτώσεις που έπεσαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, τελικά, δεν βοήθησαν την ανάπτυξη της ελιάς, τόσο στα ελαιόδεντρα της Αιγιάλειας όσο και της Δυτικής Αχαΐας.

Η όποια ελπίδα είχε υπάρξει με τις πρώτες βροχές, εξανεμίσθηκε γρήγορα, από την ανομβρία που ακολούθησε.

Σε ό, τι αφορά, την περιοχή της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος των αγροτών του συλλόγου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», Γιάννης Μποδιώτης, αναφέρει στο thebest.gr, ότι οι βροχές του Σεπτέμβριου έπεσαν κυρίως στα δυτικά και στις υπόλοιπες περιοχές οι ελιές παραμένουν σε άσχημη κατάσταση «είναι πολύ ψιλές και ζαρωμένες. Περιμένουμε το σαββατοκύριακο, που όμως λένε θα έχουμε κάποιες βροχές. Η συγκομιδή, αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Νοεμβρίου και ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα έχουμε βροχές γιατί αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία των ελαιοδέντρων στην Αιγιάλεια, δεν έχει δεχθεί νερό». Αναφερόμενος στις τιμές που θα έχει φέτος το λάδι, επισημαίνει: «Πιστεύω ότι η τιμή για εμάς θα είναι σε ένα καλό επίπεδο γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με την συγκομιδή στις περιοχές της Ελλάδας γιατί το λάδι καλλιεργείται σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, με την μεγαλύτερη ποσότητα να την βγάζει η Ισπανία, μετά η Ιταλία και μετά η χώρα μας. Αν η παραγωγή είναι κανονική τότε θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές, αυτό όμως θα το δούμε κατά την περίοδο της συγκομιδής. Η παραγωγή, βέβαια, είναι μειωμένη κατά 50% αλλά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή χρονιά που ήταν καταστροφική, δεν είχαμε σχεδόν καθόλου παραγωγή».

Σύμφωνα, με τον πρόεδρο των αγροτών Ωλενίας, Αλέκο Θανόπουλο, ίδια είναι η κατάσταση της ελιάς και στη Δυτική Αχαΐα: «Η σοδειά δείχνει ότι είναι καλύτερη από πέρυσι. Βοήθησαν, οι βροχές του Σεπτεμβρίου, όμως επανήλθε πάλι η ξηρασία. Μετά την άνοιξη, υπάρχει πρόβλημα με την ακαρπία καθώς ο χειμώνας ήταν άνυδρος. Μεγάλο μέρος των ελαιόδεντρων είναι ξερικά, δεν υπάρχουν νερά και με τις γεωτρήσεις δεν συμφέρει, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλό. Επίσης, ο ελαιόκαρπος απ’ ότι φαίνεται δεν θα έχει μεγάλη απόδοση σε ελαιόλαδο».           

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις