ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ισραήλ: Φόβοι ολοκληρωτικού πολέμου μετά την επίθεση του Ιράν

Κοινοποίηση
Tweet

Το Ισραήλ προετοιμάζει «σημαντικά αντίποινα»

Ένα βήμα πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης η Μέση Ανατολή, μετά τη σφοδρή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, καθώς έκτοτε Τεχεράνη και Τελ Αβίβ ανταλλάσσουν απειλές για εκατέρωθεν αντίποινα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα πληρώσει για το λάθος που έκανε», ενώ οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» διαμηνύουν στο Τελ Αβίβ, να μην απαντήσει και πως αν κάτι τέτοιο συμβεί η επόμενη απάντηση θα είναι συντριπτικά πιο ισχυρή.

 To Ιράν θα πλήξει όλες τις υποδομές του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε από την πλευρά του ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν σχεδόν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ανάμεσά τους -για πρώτη φορά- και υπερηχητικούς πυραύλους «Φατάχ», όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι το 90% των 200 πυραύλων, που εκτόξευσε πέτυχε τους στόχους, που ήταν τρεις στρατιωτικές βάσεις. Για αναχαίτιση των περισσότερων πυραύλων από την ισραηλινή αεράμυνα κάνει λόγο το Ισραήλ, αναφέροντας δύο τραυματισμούς.

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τα συντρίμμια πυραύλου. Ενώ ζημιές υπέστησαν ένα εστιατόριο στο Τελ Αβίβ και ένα σχολείο στο κεντρικό Ισραήλ.

Όπως ανακοινώθηκε, η δεύτερη επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ μέσα σε έξι μήνες έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά και για τα ισραηλινά πλήγματα σε Λίβανο και Γάζα. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την πυραυλικό χτύπημα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί ζήτησε από τη Δύση να εξαφανιστεί από τη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας την ότι ευθύνεται για την ένταση και τους πολέμους στην περιοχή.

Το Ισραήλ προετοιμάζει «σημαντικά αντίποινα»
Το Ισραήλ προετοιμάζει «σημαντικά αντίποινα» εντός των επόμενων ημερών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios».

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες, ανέφερε ακόμα ο «Axios».

Εάν μετά από αυτό το πλήγμα η Τεχεράνη απαντήσει ξανά, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι – συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερώτημα σχετικά με το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Τι λένε οι IDF για τις ζημιές από την επίθεση του Ιράν
Παράλληλα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έκαναν μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις τους από την επίθεση του Ιράν.

Οι IDF έκαναν γνωστό ότι ορισμένες από τις αεροπορικές βάσεις τους επλήγησαν κατά τη χθεσινοβραδινή ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Τα χτυπήματα προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια γραφείων και άλλους χώρους συντήρησης στις βάσεις που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Κανένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπέστη ζημιές κατά την επίθεση και όλες οι προσκρούσεις πυραύλων στις αεροπορικές βάσεις κρίνονται από τον στρατό ως «αναποτελεσματικές», πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκλήθηκε ζημιά στις συνεχείς λειτουργίες της.

Οι IDF αναφέρουν ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, άλλα αεροσκάφη, πυρομαχικά και κρίσιμες υποδομές.

Επισημαίνοντας την αναποτελεσματικότητα της ιρανικής επίθεσης, ο στρατός σημειώνει ότι η IAF συνέχισε τις επιχειρήσεις της τις επόμενες ώρες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών χτυπημάτων κατά της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο και χτυπημάτων στη Γάζα.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, ενώ μόνο δύο πολίτες τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα στο Τελ Αβίβ.

Οι IDF λένε ότι μετρούν την αποτελεσματικότητα μιας επίθεσης με βάση το πόση ζημιά προκλήθηκε σε κρίσιμες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία και πόσες απώλειες προκλήθηκαν και όχι πόσοι πύραυλοι τελικά έπληξαν. Η αεράμυνα απέτρεψε με επιτυχία τέτοιες ζημιές και μεγάλες απώλειες, λέει.

Τέλος σημειώνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται επίσης για μια απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με τις οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις