ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέση Ανατολή: Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν χτύπησαν ισραηλινή βάση με F-35

Κοινοποίηση
Tweet

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους

Τμήματα αεροπορικής βάσης του Ισραήλ έπληξαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν το βράδυ της Τρίτης (01/10).

Η βάση, που βρίσκεται στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, οποία φιλοξενεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Την πληροφορία επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Παρότι ο πληροφορίες που διαδίδονταν νωρίτερα περί εκτεταμένων ζημιών διαψεύστηκαν, οι εικόνες που καταγράφηκαν από την Planet Labs PBC και δημοσιεύθηκαν από το Associated Press δείχνουν, σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στην περιοχή του Νεγκέβ, ζημιές. Ένα από τα υπόστεγα, συγκεκριμένα, φαίνεται ολοσχερώς κατεστραμμένο. Το διπλανό του έχει επίσης υποστεί ζημιά, αλλά μερική. Από τα χτυπήματα των πυραύλων τη νύχτα της Τρίτης, φαίνονται σαφώς, στις δορυφορικές εικόνες, και δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή ενώ, βίντεο της επίθεσης που έχουν επαληθευτεί, καταγράφουν, σύμφωνα με τη Haaretz, τα πλήγματα που σημειώθηκαν στην περιοχή εντός και γύρω από την αεροπορική βάση, από τους πυραύλους.

Διαψεύδει τις ζημιές στα F - 35 το Ισραήλ
 Πηγές του Ισραήλ μεταδίδουν πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές στα μαχητικά αεροσκάφη της βάσης, παρά τις ζημιές στα υπόστεγα. Ασαφές παραμένει το κατά πόσο, εντός των υπόστεγων, έχει πληγεί κάποιο αεροσκάφος από την επίθεση. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχτηκαν ότι οι βάσεις τους επλήγησαν, αλλά διέψευσαν τις φήμες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά ή κρίσιμες υποδομές. Σε δήλωσή τους ανέφεραν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές σε «κτίρια γραφείων και άλλες περιοχές συντήρησης» στις βάσεις και χαρακτήρισαν τις επιπτώσεις της επίθεσης ως «μη αποτελεσματικές». Πολλοί ήταν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διέδιδαν ότι, μετά την επίθεση, τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν επιβεβαιώνονται.

Το Ιράν εκτόξευσε σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Fattah-2. Η επίθεση ήρθε σαν «απάντηση» για τα χτυπήματα του Ισραήλ στις υποδομές της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, καθώς και άλλων στελεχών. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυραύλους να αναχαιτίζονται από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, ενώ άλλοι καταλήγουν στο έδαφος σε διάφορες περιοχές, όπως κοντά στην έδρα της Μοσάντ, ένα εμπορικό κέντρο στο Τελ Αβίβ, ένα σχολείο, καθώς και κοντά στην αεροπορική βάση Όρτ Τελ Νόφ.

 Σε όλο τον κόσμο, η επίθεση εγείρει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η ένταση να επεκταθεί σε μία μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση που θα μπορούσε να εμπλέξει το Ισραήλ και τους συμμάχους του, όπως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εναντίον του Ιράν και του δικτύου πολιτοφυλακών που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, «Άξονα Αντίστασης».

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις