ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Εγκαινιάζεται η έκθεση χαρακτικής του Pavel Piekar, Φθινόπωρο της Πράγας Τσεχία - Ελλάδα: Μουσική έμπνευση

Κοινοποίηση
Tweet

Την Παρασκευή 11-10-2024 στις 20.00 στην γκαλερί Cube στην Μιαούλη 39

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, στις 20.00 θα εγκαινιαστεί στην γκαλερί Cube της Λιάνας Ζωζά την οδό Μιαούλη 39, στην Πάτρα η έκθεση χαρακτικής του Pavel Piekar Φθινόπωρο της Πράγας Τσεχία  - Ελλάδα: Μουσική έμπνευση.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Cube Gallery, εγκαινιάζει την συνεργασία της με τον εικαστικό Pavel Piekar, πρόεδρο της ιστορικής Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR και φιλοξενεί από τις 11 Οκτωβρίου έως και τις 29 Νοεμβρίου 2024, την καινούρια δουλειά του, μέσα από την ατομική του έκθεση χαρακτικής, με τίτλο Φθινόπωρο της Πράγας | Τσεχία – Ελλάδα: Μουσική Έμπνευση.

Ο εικαστικός Pavel Piekar, γράφει: “Η μουσική όχι μόνο είχε σημαντική θέση, αλλά έπαιξε και έναν από τους κύριους ρόλους στην ελληνική μυθολογία. Γνωρίζουμε την ιστορία του Ερμή, που έφτιαξε τη λύρα-λαούτο για τον Απόλλωνα, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε σε μονομαχίες, στις οποίες ήταν πάντα ο νικητής. Η μουσική επίσης, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στην εικαστική μου έκθεση, χαρακτικής - έγχρωμων λινογραφιών, την οποία θα δείτε στη Cube Gallery, στην Πάτρα. Το θέμα της είναι μουσικά μοτίβα - πορτρέτα διάσημων Τσέχων συνθετών, όπως ο Σμέτανα και ο Ντβόρζακ, αλλά και της διάσημης Ελληνίδας τραγουδίστριας Μαρίας Κάλλας, καθώς και σύγχρονων ερμηνευτών κλασικής μουσικής. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης την αρχιτεκτονική και τη φύση - με μοτίβα από την Πράγα, την Αθήνα, αλλά και την Πάτρα.

Ειδικά για την έκθεση δημιουργήθηκε ένα έργο – τρίπτυχο, με πορτρέτο του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, την εικόνα μιας σύγχρονης σταύρωσης, καθώς και πορτρέτο του Τσέχου συνθέτη Μπόχουσλαβ Μαρτινού, ο οποίος συνέθεσε στη δεκαετία του 1950 την όπερα “Ελληνικά Πάθη” εμπνευσμένη από το βιβλίο του Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Δημιουργώ έγχρωμα λινογραφικά έργα με μια περίπλοκη τεχνική έγχρωμων εντυπώσεων, όπου κάθε χρώμα έχει τη δική του ξεχωριστή μήτρα και η εκτύπωση γίνεται σταδιακά. Το τελικό έργο περιλαμβάνει έναν διαφορετικό αριθμό χρωμάτων - συνήθως γύρω στα 10 χρώματα, αν και δεν λείπουν τα έργα που μπορεί να φτάνουν έως και τα 30 χρώματα.”.

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει: “Για έναν επιμελητή αποτελεί πάντα πρόκληση μια καινούρια συνεργασία, αλλά και μια διαφορετική εικαστική δουλειά. Πόσο μάλλον, όταν αφορά μια χώρα, την Τσεχία με μεγάλη παράδοση στην τέχνη της χαρακτικής, από την οποία προέρχεται ο Pavel Piekar. Τα χαρακτικά του Pavel Piekar υψηλής ποιότητας εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης μας δίνουν το δείγμα γραφής του, που δεν είναι άλλο από το να συνδέει στοιχεία και ερεθίσματα από τα διαφορετικά πολιτιστικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα στα οποία κινείται στην καθημερινότητά του. Η έκθεση Φθινόπωρο της Πράγας δίνει την δυνατότητα στον θεατή να περιηγηθεί ανάμεσα σε έργα που συνδέουν τέχνες, χώρες και πολιτισμούς δίνοντας του ερεθίσματα και προσκαλώντας τον σε καινούριες εξερευνήσεις.”. 

Η Lucie Kuligova, διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας και επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει σχετικά: “Είναι μεγάλη μας χαρά να συνεχίζουμε την παρουσίαση του τσεχικού πολιτισμού στην όμορφη Πάτρα. Η έκθεση του εξαιρετικού χαράκτη Pavel Piekar, προέδρου της ιστορικής Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HOLLAR, αποτελεί ένα καλλιτεχνικό ταξίδι που ενώνει δύο διαφορετικούς κόσμους. Το θέμα της επικεντρώνεται στη μουσική και τις κρυμμένες ομορφιές της Τσεχίας και της Ελλάδας, τις οποίες ο καλλιτέχνης αναδεικνύει μέσα από τη μοναδική του οπτική. Η έκθεση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία το 2024, καθώς η Τσεχία γιορτάζει το επίσημο Έτος της Τσεχικής Μουσικής, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα. Οι χαρακτικές δημιουργίες του Piekar, εμπνευσμένες από τη μουσική και τα τοπία των δύο χωρών, συνιστούν μια μοναδική πολιτιστική γέφυρα.”

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης, θα παρουσιαστεί επίσης, η πρωτότυπη σειρά χαρακτικών του Pavel Piekar με τίτλο Ελληνίδες Θεές, η οποία περιλαμβάνει έξι έγχρωμες λινοτυπίες. Τα έργα συνοδεύονται από ποιήματα του γνωστού Έλληνα ποιητή Αντώνη Σκιαθά, διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας, ο οποίος θα συμμετέχει και ο ίδιος στην παρουσίαση του βιβλίου. Τα ποιήματα περιλαμβάνονται στο βιβλίο στα ελληνικά και σε τσεχική μετάφραση.

Διάρκεια της έκθεσης: 11 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2024.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και την Ένωση Τσέχων Χαρακτών Hollar & με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα ▪ Τετάρτη ▪ 10.00 – 14.00,

Τρίτη ▪ Πέμπτη ▪ Παρασκευή ▪ 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00,

Σάββατο ▪ 11.00 – 14.00.

Κυριακή ▪  κλειστά.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture