ΒΙΒΛΙΟ

/

Θα ακολουθήσει Ελύτη και Σεφέρη; Στα φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου

Κοινοποίηση
Tweet

Τα στοιχήματα θέτουν την υποψηφιότητα της Ελληνίδας συγγραφέα ανάμεσα στα φαβορί για τον τελικό νικητή

Η Πατρινή συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου είναι μεταξύ των ονομάτων με τις υψηλότερες πιθανότητες να κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας #WorldLiteratureForum, τα στοιχήματα θέτουν την υποψηφιότητά της ανάμεσα στα φαβορί για τον τελικό νικητή. Όπως αναφέρει, αναγνωρίζει στη συγγραφέα «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Η Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου «παίζει δυνατά»

Από τα πλέον γνωστά έργα της συγγραφέα είναι τα εξής: «Εύα», «Η φάρσα», «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα», «Τι μένει από τη νύχτα», «Μπορείς;», «Άνθρωπος στη θάλασσα», «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές», «Η τέχνη να μην αισθάνεσαι τίποτα».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν περάσει 45 χρόνια από τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια από εκείνη του Γιώργου Σεφέρη.

 Σε ανάρτηση των εκδόσεων «Πατάκη» στο Facebook αναφέρονται τα εξής για την Έρση Σωτηροπούλου: «Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα “τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού”. 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη, οι ευχές όλων μας είναι μαζί της!».

https://www.flash.gr/tha-akoloythisei-elyti-kai-seferi-ypopsifia-gia-to-nompel-logotechnias-i-ersi-sotiropoyloy-960771?fbclid=IwY2xjawFtECZleHRuA2FlbQIxMAABHd9k9M-fGFV4WnqFVh0p0B8wioupVMJ3iHltl_vyLCxmCyRfwj5q0v31ag_aem_pIY2aaBEUkEkx1U70s64Sg

Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα, είναι Ελληνίδα συγγραφέας και σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή «Μήλος + Θάνατος + … + …» (1980).

Το βιβλίο της με τίτλο «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές», το 2000, βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αλλά και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Επίσης, το 2011 το μυθιστόρημά της με τίτλο «Εύα» τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών ενώ, έναν χρόνο αργότερα, η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Ακόμα, το 2017 η Έρση Σωτηροπούλου κέρδισε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Mediterranee) για το βιβλίο της με τίτλο «Τι μένει από τη νύχτα».

ΠΗΓΗ flash.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture